Snapchat rötuş nasıl yapılır ?

Aylin

New member
Snapchat Rötuş Sanatı: Filtrelerin İnsanı İnsana Benzetme Çabası

Selam forum ahalisi,

Bazen düşünüyorum; Snapchat rötuş özelliği olmasaydı, şu an profil fotoğraflarımızın %78’i “yarı uykulu panda” ya da “aydınlatması bozuk otobüs selfie’si” kategorisinde olurdu. Ama gel gör ki, teknoloji sağ olsun, tek bir parmak hareketiyle “göz altı morluğu = geçmişte kaldı” gibi yaşıyoruz.

Şimdi size Snapchat rötuşunun nasıl yapılacağını anlatırken, bir yandan da erkek ve kadın bakış açılarını mizahi bir şekilde harmanlayacağım. Hazırsanız başlayalım, çünkü bu konu hem gülme hem de azıcık kendini sorgulama potansiyeli taşıyor.

---

1. Erkekler için Rötuş: “Abi bu işin taktikle alakası var”

Erkek forumdaşlar bilir; bir erkek rötuş yapacaksa önce mantıksal bir süreç başlar:

1. Hedef belirleme: “Burada sivilce var → Yok edilmesi lazım.”

2. Strateji geliştirme: “Filtreyi tam %37 kullanırsam, hem doğal görünürüm hem de Tinder’da hâlâ ‘gerçekçi’ olurum.”

3. Zaman yönetimi: “Maksimum 90 saniye, daha fazlası erkek onuruna aykırı.”

Rötuş konusunda erkekler, genellikle “minimum değişiklik – maksimum sonuç” felsefesini benimser. Yani hedef bellidir: Daha parlak gözler, hafif beyazlatılmış dişler ve alnın tam ortasında çıkan o isyankâr sivilcenin yok olması.

Ama gel gör ki, çoğu erkek yanlışlıkla filtreyi fazla açar ve sonuç: “Abi bu foto biraz fazla parlak olmuş, ben böyle solaryumda uyumuş gibi görünmüyordum…”

---

2. Kadınlar için Rötuş: “Canım o filtre bana kötü hissettirdi”

Kadın forumdaşlar ise olaya tamamen farklı bir perspektiften yaklaşır. Burada amaç sadece cildi pürüzsüzleştirmek değildir; fotoğrafın ruhu da önemlidir.

- “Bu filtre beni mutlu gösteriyor mu?”

- “Ten rengim yaz tatili sonrası bronzluğu ile uyumlu mu?”

- “Bu fotoğrafı gören eski sevgilim hafif pişman olur mu?”

Kadınların rötuş yaklaşımı, empatiyle yoğrulmuş bir sanattır. Arkadaşının “kanka bu göz altı biraz koyu” yorumunu önceden tahmin eder, Snapchat’in rötuş ayarlarını 3,2,1 diye kademeli açar. Ve sonuç? “Hem doğal hem de sanki üç gün spa tatilinden çıkmış” görünüm.

Tabii burada ufak bir risk var: Fazla rötuş yapıldığında, fotoğraf bir noktada “yeni sezon Netflix animasyonu” tadına kaçabiliyor. Ama olsun, önemli olan his.

---

3. Rötuş Nasıl Yapılır? (Komik ama ciddi rehber)

1. Kamerayı aç – Zaten yarı kapalı gözlerle bakıyorsan, önce bir kahve al.

2. Filtre ikonuna tıkla – O sihirli çubuğa dokunduğunda Snapchat seni başka bir evrene götürecek.

3. Rötuş ayarını bul – Genelde küçük bir yüz ikonu vardır. Ona tıkla, kaydır, keşfet.

4. Oran ayarı yap – Burada erkekler %20-40 arası takılırken, kadınlar “önce 70 yap, sonra azar azar indir” taktiğini uygular.

5. Doğallık testi – “Beni annem böyle görse tanır mı?” sorusunu sor. Cevap “Hayır” ise biraz geri al.

---

4. Rötuşun Sosyal Psikolojisi

Aslında Snapchat rötuşu sadece fiziksel bir düzenleme değil, bir özgüven güncellemesidir.

- Erkekler için: Fotoğraf yüklenmeden önce “Abi bu tam WhatsApp profil resmi” onayı almak.

- Kadınlar için: Fotoğrafın altına gelecek “Sen ne güzel olmuşsun öyle” yorumlarının garantilenmesi.

Rötuş, modern çağın “ayna karşısında saç düzeltme” hareketi gibi. Eskiden tokadan ruj rengine kadar plan yapılırdı, şimdi ise filtre oranından ışık açısına kadar.

---

5. Rötuşun Abartıldığı Efsane Anlar

1. Hepimiz tanıdık: Fotoğrafı gören annenin “Bu kız kim?” demesi.

2. Gözleri ışıldayanlar: Rötuşu fazla açınca göz bebeklerinin sanki 100 watt LED takılmış gibi görünmesi.

3. Pürüzsüzlük şampiyonu: Cildin o kadar yumuşak ki, tavada omlet pişirse yapışmaz.

---

6. Forum Tartışma Köşesi: Rötuşta Sınır Nerede?

Sevgili forumdaşlar, şimdi sizden duymak isterim:

- Rötuş oranınız kaç? %10 “sadece ufak dokunuş” ekolünden misiniz yoksa %80 “beni Marvel kahramanı gibi göster” tayfasından mı?

- Erkekler, dürüst olun… Sivilceyi yok etmek için mi rötuş yapıyorsunuz yoksa gizliden gizliye kirpik uzunluğu da ayarlıyor musunuz?

- Kadınlar, hiç “fazla rötuş” kurbanı oldunuz mu? O fotoğrafı gören “Bu sen misin?” sorusunu nasıl karşıladınız?

Bu konu, bence çok tartışma çıkarır. Hem gülelim hem de “ya aslında bu kadar da takmayalım” diyelim. Snapchat rötuş, hayatın küçük ama tatlı hilelerinden biri. Kimseyi kandırmak için değil, sadece biraz daha “iyi hissetmek” için.

---

Son Söz

Rötuş, modern çağın makyajı. Kimimiz “azıcık dokunuş” sever, kimimiz “ben komple başka bir evrendenim” tarzını benimser. Önemli olan, bu işi eğlenerek yapmak. Çünkü günün sonunda, filtreli ya da filtresiz, hepimiz aynıyız: Bazen yorgun, bazen parlak, ama her zaman biraz komik.

Şimdi top sizde forumdaşlar…

Filtreleri itiraf zamanı: En abartılı rötuş hikayenizi yazın, hep beraber gülelim! 😄

---

İstersen sana aynı üslupta “Photoshop Rötuş” versiyonunu da yazabilirim; o bambaşka bir komedi malzemesi olur.