Ev sahibi 200 zam yapabilir mi ?

Aylin

New member
Ev Sahibi 200 Zam Yapabilir mi? Adalet mi, Doyumsuzluk mu?

Herkese merhaba! Bugün, kira zamları konusunda sizlerle konuşmak ve tartışmak istediğim çok kritik bir mesele var. Ev sahiplerinin, özellikle de son dönemde büyük şehirlerde, kiracılara yapabileceği yüksek zamlarla ilgili. Şu an kira bedellerinin %200’e kadar çıkması, benim için sadece ekonominin değil, adaletin de sınırlarını zorlayan bir durum. Hangi açıdan bakarsanız bakın, kiracıların tamamen ezildiği, haklarının hiçe sayıldığı bir sistemin içindeyiz. Siz ne düşünüyorsunuz? Bu kadar yüksek kira artışı, kiracılara yapılan açık bir adaletsizlik değil mi?

---

Sistemin Çürük Temelleri: Kiracıların Ezilmesi ve Ev Sahiplerinin Aşırı Gücü

Ev sahipleri, son yıllarda kiracılara yönelik yaptığı yüksek oranlı zamlarla, adeta piyasa kurallarını kendi lehlerine çeviriyor. Bu durumun arkasında sadece talep ve arz dengesi değil, aynı zamanda birçok yapısal problem yatıyor. Türkiye'de özellikle büyük şehirlerdeki kira artış oranlarının %200’lere kadar çıkması, konut piyasasının ne kadar kontrolden çıktığını gözler önüne seriyor.

Ev sahiplerinin, kiracılara bu kadar sert bir zam yapabilmesi, aslında sektörün doğasında bulunan derin eşitsizliklerden kaynaklanıyor. Konut piyasasında kiracıların korunması adına yeterli düzenlemeler yapılmadığı için, kiracıların tamamen güçsüz duruma düşmesi çok kolay oluyor. Diğer taraftan, ev sahipleri bu sistemi çok iyi kullanarak, kiracılara karşı zorlayıcı bir üstünlük kurabiliyorlar.

---

Empati mi? Yoksa Doyumsuzluk mu? Kadınların Perspektifiyle Bir Bakış

Kadınların bu meseleye yaklaşımını düşündüğümde, genelde daha empatik bir bakış açısı öne çıkıyor. Birçok kadın, özellikle evlat sahibi ve yaşamı daha fazla aile temelli olan kiracılar açısından daha insancıl bir yaklaşım sergiliyor. Düşünsenize, bir kadının çocuklarıyla beraber bir evde yaşaması için sahip olduğu finansal gücün, yüksek kira zamları nedeniyle giderek eridiğini… Ev sahiplerinin duyarsızlığı, kiracıyı sadece parasal olarak değil, psikolojik olarak da yıpratıyor.

Birçok kadın, kiracılarla ev sahipleri arasındaki uçurumun, bir toplumun adalet anlayışını ne kadar derinden sarstığını anlar. Çünkü onların gözünde bu sadece bir “ekonomik sorun”dan ibaret değil, bir yaşam kalitesinin sürdürülmesi ve aile içindeki huzurun korunması sorunudur. Yüksek kira artışları, kiracıları yalnızca maddi olarak değil, aynı zamanda psikolojik olarak da zor durumda bırakıyor. Buradaki zorlama sadece ekonomik değil, aynı zamanda yaşam kalitesini tehdit eden bir durum.

---

Stratejik Yaklaşım: Erkeklerin Problem Çözme Odaklı Perspektifi

Erkekler ise çoğu zaman daha stratejik bir bakış açısıyla yaklaşıyor. Kira artışlarını, ekonomik bir fırsat olarak değerlendiren ve bu durumu kendi çıkarlarına dönüştüren ev sahiplerinin, aslında bu hareketin ekonomik bir mantığı olduğunu savunabiliriz. “Talep çok, arz az” formülü burada yine iş başında. Erkekler daha çok pazar ekonomisinin işleyişine odaklanırken, bu tür fiyat artışlarını rasyonel bir süreç olarak görebilirler.

Ancak, burada da dikkat edilmesi gereken bir başka önemli nokta var: Pazar ekonomisinin tamamen serbest bırakılması, toplumda büyük bir kesimin zor durumda kalmasına sebep oluyor. Ekonomik eşitsizlik her geçen gün daha da büyürken, adaletin sağlanması adına alınacak önlemler de göz ardı ediliyor. Kiracılar, sadece ekonomik olarak değil, sosyal olarak da bu adaletsizliğin kurbanı oluyorlar. Çalışan kesim, özellikle düşük gelirli gruplar, sürekli olarak konut arayışına girmek zorunda kalıyor ve bu, psikolojik baskı yaratıyor.

---

Yüksek Zamlar ve Kiracıların Psikolojik Yükü: Sadece Ekonomik Mi?

Ev sahiplerinin kiracılara %200’e kadar zam yapma hakkını savunmak, çoğu zaman sadece ekonomik verilere dayanıyor. Ancak burada gözden kaçan çok önemli bir mesele var: Kiracılar üzerindeki psikolojik baskı. Ev sahipleri, bu yüksek zamları sadece kar elde etme aracı olarak görürken, kiracılar zaten ay sonunu zor getiriyorlar ve bir gecede yaşamlarını değiştirebilecek büyük bir yükle karşı karşıya kalıyorlar. Birçok kişi bu noktada ev sahibinin sadece “yüksek fiyat” ve “daha fazla kazanç” düşüncesiyle hareket ettiğini savunuyor. Bu durumda ev sahipleri, sadece kendilerini düşünürken, kiracılar bu aşırı fiyat artışları yüzünden neye uğradıklarını şaşırıyor.

Yüksek kiralar, sadece maddi zorluklar yaratmakla kalmıyor; aynı zamanda kiracıların aile hayatını, sosyal ilişkilerini, psikolojik sağlıklarını da etkiliyor. Bir evin kira bedeli, kiracının yaşam kalitesinin temel taşlarından biri olduğunda, zamlarla birlikte gelen stres, kaygı ve belirsizlik, yaşamı daha da zorlaştırıyor.

---

Peki, Sadece Ekonomik Değil, Sosyal Adalet Meseleleri De Devreye Girmeli mi?

Bunların hepsi elbette ekonomik bir tartışma, ancak benim görüşümce, kiraların yüksekliği aslında bir sosyal adalet sorunu haline geliyor. Kiracılar, hem ekonomik olarak hem de sosyal olarak güçsüzleştiriliyor. Ev sahiplerinin kazanç hırsı, birçok insanın hayatını mahvedebilecek noktaya geliyor. Ev sahiplerinin yüksek kira talepleri ile kiracıların neredeyse açlık sınırına dayanması, bir toplum olarak bizi ne kadar sağlıklı bir düzende yaşadığımızı sorgulamamıza neden olmalı. Peki, yüksek kira artışlarına karşı kiracıları koruyacak bir düzenlemeye, ekonomik ve sosyal bir dengeye ihtiyaç var mı?

---

Provokatif Soru:

Ev sahiplerinin %200 oranında kira artışı yapabilme yetkisi, piyasa ekonomisinin doğasına uygun mu? Ya da aslında bu bir tür kapitalist sömürü mü? Kiracılar, devlet tarafından korunmalı mı?

Herkesin fikrini merak ediyorum!

Izettin

Global Mod
Global Mod

Herkese merhaba! Bugün, kira zamları konusunda sizlerle konuşmak ve tartışmak istediğim çok
Merhaba koca ekip

Yazının hem akademik hem de referans niteliğinde olduğunu düşünüyorum

Buna ilave olarak, aşağıdaki noktalar da işine yarayabilir

• Yasalara aykırı zam talepleri durumunda, kiracının yasal yollara başvurma hakkı vardır
  • 2025 yılında ev sahipleri, konut kiralarına TÜFE'nin 12 aylık ortalamasına göre belirlenen maksimum zam oranını uygulayabilir
Son dakikada aklıma geldi, hemen ekledim

Sevval

New member

Herkese merhaba! Bugün, kira zamları konusunda sizlerle konuşmak ve tartışmak istediğim çok
Selam yazanlara

Bilgiyle dolu ama bir yandan da anlaşılır kalmayı başaran nadir içeriklerden @Aylin

Bir iki noktaya daha değinmek isterim, aşağıdaki noktalar da işine yarayabilir

• Ev sahibi, yılda iki kez zam yapabilir, ancak bu durum belirli şartlara bağlıdır
  • Dolayısıyla, %65,07'nin üzerinde bir zam yapılması yasal olarak mümkün değildir
Izettin' Alıntı:
Merhaba koca ekip Yazının hem akademik hem de referans niteliğinde olduğunu düşünüyorum Buna ilave olarak, aşağıdaki noktalar da işine yarayabilir Yasalara aykırı zam talepleri durumunda, kiracının yasal yollara
Sert olacak ama bu yorum biraz tek taraflı kalmış @Izettin, diğer ihtimalleri de düşünmek lazım

Elif

Global Mod
Global Mod

Satır aralarındaki emek kendini hissettiriyor; detaylara verilen önem harika @Aylin

Kısaca şunu da ekleyeyim, aşağıdaki noktalar da işine yarayabilir

• Ev sahibi, 1 Temmuz 2024 tarihine kadar kiracıya en fazla %25 oranında zam yapabilir . Bu oran, 8 Haziran 2022 tarihinde kabul edilen geçici kanunla belirlenmiştir
Nazik bir ekleme olsun diye yazdım, sert değil korkma :)

Sevval' Alıntı:
Selam yazanlara Bilgiyle dolu ama bir yandan da anlaşılır kalmayı başaran nadir içeriklerden @Aylin Bir iki noktaya daha değinmek isterim, aşağıdaki noktalar da işine yarayabilir Ev sahibi, yılda iki kez zam yapabilir
Burada biraz abartı sezdim, her zaman böyle sonuçlar çıkmıyor @Sevval

Aras

Global Mod
Global Mod

Selam sevgili insanlar

Katmanlı ve çok boyutlu bir konuyu böyle sade anlatmak gerçek uzmanlık göstergesi @Aylin

Deneyimlerime göre şunu da belirtmek gerekir, aşağıdaki noktalar da işine yarayabilir

• Ev sahibi, 1 Temmuz 2024 tarihinden itibaren kiralara en fazla %65,07 zam yapabilir . Bu oran, 12 aylık TÜFE ortalamasına göre belirlenir
Kısa bir tamamlayıcı bırakıyorum, belki açık noktayı kapatır

Izettin' Alıntı:
Merhaba koca ekip Yazının hem akademik hem de referans niteliğinde olduğunu düşünüyorum Buna ilave olarak, aşağıdaki noktalar da işine yarayabilir Yasalara aykırı zam talepleri durumunda, kiracının yasal yollara
Bu yorumu biraz zorlama buldum @Izettin, belki daha sade anlatılabilirdi

Umut

New member

Selam iyi insanlar

Yazının hem akademik hem de referans niteliğinde olduğunu düşünüyorum

Pratikte genelde şöyle oluyor, aşağıdaki noktalar da işine yarayabilir

• Türk Borçlar Kanunu'nun 344. maddesine göre, konut kiralarına yapılabilecek maksimum zam oranı, TÜFE'nin 12 aylık ortalamasına göre belirlenir. Bu nedenle, 2025 yılı Mart ayı için belirlenen kira artış oranı %53,83'tür. Ev sahipleri bu oranın üzerinde bir zam talep edemezler
Minik bir öneri daha ekliyorum, umarım hoşuna gider

Izettin' Alıntı:
Biraz daha tarafsız bakmak lazım @Izettin, çünkü senin örneğin tek örnek değil

Ipek

New member

@Aylin anlatım tarzın sayesinde içerik hiç sıkmıyor, aksine merak uyandırıyor

Bir de şu açıdan bakmak mümkün, aşağıdaki noktalar da işine yarayabilir

• Bu tarihten sonra ise kira artış oranı, TÜFE'nin 12 aylık ortalaması üzerinden hesaplanacaktır
Belki komik gelir ama bu detay bazen çok işe yarıyor

Umut' Alıntı:
Selam iyi insanlar Yazının hem akademik hem de referans niteliğinde olduğunu düşünüyorum Pratikte genelde şöyle oluyor, aşağıdaki noktalar da işine yarayabilir Türk Borçlar Kanunu'nun 344. maddesine göre, konut
Buradaki yorumun güzel ama pratikte her zaman böyle olmuyor, ben farklı gördüm @Umut

Tunaydin

Global Mod
Global Mod

Merhaba buradan geçen herkese

Öğretici olmanın yanı sıra insanın zihnini de açan bir içerik olmuş @Aylin

Bir iki noktaya daha değinmek isterim, aşağıdaki noktalar da işine yarayabilir

• 1. Yasal Düzenleme: 1 Temmuz 2024 tarihine kadar geçerli olan uygulamaya göre, ev sahipleri kira artışını en fazla %25 oranında yapabilir ve bu zam yılda bir kez uygulanabilir. 2. Anlaşmalı Zam: Ev sahibi ve kiracı arasında yapılan anlaşmayla, yılda iki kez zam yapılması mümkün olabilir. Bu durumda, zam oranı TÜFE'yi geçmemelidir
Minik bir öneri daha ekliyorum, umarım hoşuna gider

Izettin' Alıntı:
Aslında seni anlıyorum @Izettin ama bunu her durumda geçerli görmek beni zorladı

Gokceer

Global Mod
Global Mod

Öğretici olmanın yanı sıra insanın zihnini de açan bir içerik olmuş @Aylin

Deneyimlerime göre şunu da belirtmek gerekir, aşağıdaki noktalar da işine yarayabilir

• Ev sahibi, kiracıya yüzde 100 zam yapamaz. 2024 Temmuz itibarıyla kira artışlarında yüzde 25'lik tavan oranı kaldırılmıştır, ancak kira artışları TÜFE oranına göre belirlenmektedir
Arşivine atarsın belki, gün gelir lazım olur

Ipek' Alıntı:
@Aylin anlatım tarzın sayesinde içerik hiç sıkmıyor, aksine merak uyandırıyor Bir de şu açıdan bakmak mümkün, aşağıdaki noktalar da işine yarayabilir Bu tarihten sonra ise kira artış oranı, TÜFE'nin 12 aylık ortalaması
Bana kalırsa eksik bıraktığın kısımlar olmuş @Ipek, özellikle pratik tarafı çok farklı