Andaval kime denir ?

Sevval

New member
YOKLAMA NE ZAMAN GELİR? — BİR BEKLEYİŞİN İÇİNDE KAYBOLAN ZAMANIN HİKÂYESİ

Forumda ilk kez yazıyorum. Aslında yazmak yerine sessizce okuyup geçenlerdenim ama bazı konular vardır ki insanın içinde bir yerde sürekli dönüp durur. “Yoklama ne zaman gelir?” sorusu da tam olarak böyle bir şeydi benim için. Bir sabah kahve içerken telefonuma düşen bildirimle başladı her şey: “Askerlik yoklama işlemleriniz için son günlere girilmiştir.”

O anın sessizliği hâlâ aklımda. Sanki evdeki saat bile biraz daha yavaş çalışmaya başlamıştı.

BEKLEYİŞİN BAŞLADIĞI AN

O gün arkadaşımla buluştum. O, konulara hep daha stratejik yaklaşan biriydi; plan yapmadan adım atmazdı. Hemen telefonu çıkardı, sistemleri kontrol etti, tarihleri, olası süreçleri, e-Devlet adımlarını tek tek analiz etti. “Bak,” dedi, “yoklama süreci aslında net. Şu tarihler arasında sağlık kontrolü, sonra sınıflandırma, sonra celp dönemi.”

Her şeyi bir satranç tahtası gibi görüyordu. Hamleler, olasılıklar, riskler…

Aynı masada oturan bir diğer arkadaşımız ise farklı bir yerden bakıyordu. Konuyu süreçten çok insan tarafıyla ele alıyordu. “İnsan bir anda hayat planlarını yeniden düşünmek zorunda kalıyor,” dedi. “Bir belirsizlik, sadece takvim değil; ilişkileri, işleri, hatta insanın kendisiyle kurduğu bağı bile etkiliyor.”

İkisi de haklıydı. Ama farklı yerlerden.

Ben ise ortada kalmıştım. Ne tamamen plan yapabiliyor ne de sadece duygularla ilerleyebiliyordum. Sadece şu soruyu tekrar ediyordum: Yoklama ne zaman gelir ve geldiğinde insan gerçekten neyle karşılaşır?

YOKLAMA KAVRAMININ TARİHSEL GÖLGESİ

Araştırmaya başladıkça fark ettim ki “yoklama” aslında sadece modern bir idari işlem değil. Osmanlı dönemindeki “yoklama defterleri”ne kadar uzanan bir kayıt ve düzen geleneğinin devamıydı. Devlet, her dönemde belirli bir düzen içinde insan gücünü kayıt altına almak istemişti.

Cumhuriyet döneminde ise bu sistem daha merkezi ve dijital hale geldi. Bugün e-Devlet üzerinden birkaç tıkla görülebilen bir süreç, aslında yüzyıllardır süregelen bir organizasyon ihtiyacının modern versiyonu.

Bu tarihsel katmanları düşündükçe mesele sadece “ne zaman çağrılacağım” sorusu olmaktan çıkıyor. Daha geniş bir çerçeveye oturuyor: birey ile devlet arasındaki görünmez sözleşme.

STRATEJİ VE DUYGU ARASINDA SIKIŞAN KARARLAR

Süreç ilerledikçe arkadaş grubumuzda tartışmalar da değişti. Stratejik düşünen arkadaşımız olası senaryoları masaya koyuyordu: erken çağrı, geç celp, erteleme ihtimalleri… Hatta bir takvim bile hazırlamıştı.

Diğer arkadaşımız ise aynı tabloya başka bir yerden bakıyordu. “Bu planların içinde insanın kaygısı nerede?” diye sordu bir gün. “Bir tarih seçmek kolay, ama o tarihin insanda yarattığı duyguyu hesaplamak zor.”

Bu soru uzun süre konuşulmadı ama herkesin aklında kaldı.

Çünkü mesele gerçekten de sadece bir tarih değildi. Yoklama, bir belirsizliği somutlaştırıyordu. Ve belirsizlik, insanı ya plan yapmaya ya da düşünmeye zorluyordu.

İlginç olan şu ki; bu iki yaklaşım birbirinin zıttı değil, aslında birbirini tamamlıyordu. Plan yapmak insanı ayakta tutuyor, duyguyu anlamak ise o planların içinde insan kalabilmeyi sağlıyordu.

TOPLUMSAL BİR GEÇİŞ NOKTASI

Zamanla fark ettim ki bu konu sadece bireysel bir süreç değil. Türkiye’de birçok genç için “yoklama” bir tür geçiş ritüeli gibi. Eğitimden işe, gençlikten yetişkinliğe geçişin resmi bir durağı.

Bazı insanlar için bu süreç bir sorumluluk bilinciyle karşılanıyor. Bazıları için ise hayat planlarının yeniden yazıldığı bir kırılma anı oluyor. Özellikle iş hayatına yeni başlamış olanlar ya da eğitim sürecinde olanlar için bu dönem ciddi bir karar alanı yaratıyor.

Sosyolojik açıdan bakıldığında ise bu tür zorunlu süreçler, toplumun bireyle kurduğu ilişkiyi de görünür kılıyor. Birey sadece kendi planlarını değil, içinde bulunduğu yapının beklentilerini de hesaba katmak zorunda kalıyor.

GÜNÜN SONUNDA KALAN SORU

Birkaç hafta sonra yoklama süreciyle ilgili işlemler netleştiğinde, aslında en çok konuştuğumuz şey tarih olmadı. Sürecin kendisi, insanları nasıl düşündürdüğüydü.

Stratejik yaklaşan arkadaşım hâlâ planların işe yaradığını söylüyor. Empatik yaklaşan arkadaşımız ise bu sürecin insanı daha çok kendi hayatına dönüp bakmaya zorladığını düşünüyor.

Benim içinse ortada kalan tek bir soru var:

Bir sistem bir tarihi belirleyebilir, ama o tarihe yaklaşırken insanın içinde oluşan düşünceleri gerçekten kim belirler?

Belki de asıl mesele “yoklama ne zaman gelir?” değil.

O gün geldiğinde insanın kendini nerede bulacağıdır.