ZDF sahte haberlerle itibarımı nasıl mahvetti?

admin

Administrator
Yetkili
Admin
Global Mod
Esad rejimi on bir yıl önce güney Suriye’deki köyümü ilk kez bombaladığında ben sadece on üç yaşında bir çocuktum. Birçok gün olduğu gibi bu günde de tüm Suriyeliler için demokrasi ve insan hakları talebiyle sokaklara çıktık.

Daha ilk zamanlarda kimsenin başına gelmesini istemediğim kararlarla karşı karşıya kaldım. O zamanlar aile evimde iki sandalye vardı ve bu nedenle odamda kendimi köyümün bombalanmasından korumak için iki olasılık vardı: Vücudumun üst kısmını iki sandalyenin altına koyabilir ve böylece muhtemelen binanın çökmesinden kurtulabilirdim. O zaman ölmezdim ama bacaklarım olmasaydı. Bacaklarımı iki sandalyenin altına koyarsam ve ev çökerse, muhtemelen patlamalardan sağ çıkamam.

Ben ikinci seçeneği seçtim. Bacaklarım olmadan yaşamaktansa ölmeyi tercih ederim. O zaman evim çökmedi çok şükür ama kalbim bin kere yıkıldı.

Bunun yapılma şekli beni dehşete düşürdü ve derinden endişelendiriyor @zdfbugün içinde @bugünkü gazete Ortak Avrupa İltica Sistemi reformuna karşı protestomun bir Habersu (#GEAS) kullanılmış. Ancak Haber farklı bir bağlamda gösterildi, yani… pic.twitter.com/aWWQrwEd9Y

— Muatasem Alrifai | معتصم الرفاعي (@Mo_Alrifai) 10 Haziran 2023
Diktatörlüğü ilk elden yaşadım

Şimdi güvendeyim ve yaşamla ölüm arasındaki acil seçimden özgürüm, ancak Suriye’de ve dünyanın savaşla parçalanmış diğer bölgelerinde milyonlarca insan her gün bu seçimle karşı karşıya. Kapılarının önündeki savaşlardan kaçmak zorunda kalıyorlar.

Benim kaçışım 2012’de başladı. O zamanlar 14 yaşında olan küçük kardeşimle birlikte Suriye’den Ürdün’e kaçtık. Orada daha iyi bir gelecek, güvenli bir hayat bulacağımı düşündüm. Ama öyle değildi. Çünkü orada beni başka bir düşman bekliyordu – iklim değişikliği. Akan su yok ve dayanılmaz sıcaklık, bazı günler 50 dereceye varan sıcaklıklar. 15 yaşımdayken bu şartlar altında günde 16 saat çalışmak zorunda kaldığım günler oldu.

Bunların hepsini, diktatörlüğü, devrimi, savaşı, kaçışı ve iklim değişikliğinin ciddi etkilerini ilk elden yaşadım. Kişiliğimi güçlü bir şekilde şekillendirdiler ve insan hakları için çalışmaya olan ilgimi ateşlediler. Kendimi her zaman ve her yerde hoşgörü, demokrasi ve insan hakları için ayağa kalkmaya adadım. Çünkü hoşgörü kayıtsızlık değil, canlı, sürdürülebilir ve dayanışmacı bir demokrasinin temeli olan insan haklarının tanınmasına dayalı aktif bir tutumdur.

Babam Suriye’deki savaştan kaçtı.

Bu değerler soyut kavramlar değil, geleceğimizi birlikte cesaretle şekillendirebileceğimiz açık, modern ve adil bir toplum için bir gerekliliktir. Yaş, engellilik, eğitim, köken, ten rengi, mezhep, cinsel yönelim, cinsiyet veya yaşam tarzı ne olursa olsun: Hoşgörü, insan hakları ve demokrasi bir lütuf ve lütuf değildir. Demokratik eylem, önyargısız bir işbirliği ve insan haklarına riayet iletilmeli, öğrenilmeli ve içselleştirilmelidir. Demokrasi ve insan haklarına değer verilmeli ve korunmalıdır.

Bu nedenle, 2015 yılında babam, kardeşlerim ve benim güvenli bir yaşam sürmemiz için kendi hayatını riske atarak savaştan ve iklim değişikliğinden Avrupa’ya kaçmaya karar verdi. Herhangi bir baba veya anne aynı şeyi yapardı. Bir yıl sonra aile birleşimi yoluyla Almanya’ya gelmeme izin verildi.

İltica prosedürünün sıkılaştırılmasına karşıyım

O zamandan beri Nürnberg’de yaşıyorum ve insan hakları ve siyaset alanında çeşitli STK’larda yer alıyorum: Nürnberg Uyum ve Göçmenlik Konseyi, Uluslararası Af Örgütü, Brand New Bundestag üyesi ve GermanDream eğitim kurumunun değer elçisi olarak. girişim.

38. Alman Evanjelik Kilisesi Kongresi, geçen hafta Nürnberg’de “Şimdi tam zamanı” sloganıyla gerçekleştirildi ve Pazar günü sona erdi. Orada, Cumartesi günü ziyaretçiler, NürnbergMesse’deki Frankenhalle’de zamanın siyaset departmanı başkanıyla sohbet ederken Federal Şansölye Olaf Scholz’u deneyimleme fırsatı buldu.

Federal Şansölyemizin bir yandan barıştan, dayanışmadan ve insanlığın geleceğinden bahsetmesi, diğer yandan sığınma hakkını ortadan kaldıran sığınma prosedürlerini ırkçı ve insanlık dışı bir şekilde sıkılaştırma konusunda hükümetiyle aynı fikirde olması benim için dayanılmazdı. , temel bir insan hakkıdır.

ZDF’de Putin sempatizanı gibi görünüyordum

Bu nedenle, kendimi ve sesimi yükselttim ve planlanan Avrupa Ortak İltica Sistemi (CEAS) reformunu protesto ettim. Akşam, beni Ukrayna’yı desteklemeye ve savaş suçlusu Putin’i desteklemeye karşı olmakla suçlayan birçok nefret mesajı aldım.

Endişeli tepkiler, arkadaşlardan gelen aramaların yanı sıra mesajlarla da bana ulaştı. Hatta bir arkadaşım, Rusya’nın veya Esad rejiminin, Ukrayna’yı destekleme ve savaş suçlusu ve Rus diktatör Putin’i protesto etme konusundaki katı inancımı değiştirmem için beni tehdit ettiğine bile inanıyordu. Diğerlerinin kafası karışmıştı ve neden kesin inançlarıma aykırı bir eylemde bulunduğumu anlamadılar.

Daha sonra bir Twitter kullanıcısı tarafından yayınlanan ZDF formatında “Heute Journal” adlı bir Haber gördüm ve beni Putin sempatizanı olarak tasvir etti. Bu Haber, bu Twitter kullanıcısı tarafından bana ırksal olarak hakaret etmek ve nefret etmek için dağıtıldı. ZDF’nin Ortak Avrupa İltica Sisteminde (CEAS) planlanan reforma karşı protestomun bir Habersunu “Heute Journal”da kullanması karşısında şok oldum, suskun kaldım, dehşete kapıldım ve derinden endişelendim: Video tamamen farklı bir bağlamda gösterildi : Olaf Scholz’un Ukrayna politikasını savunmasıyla doğrudan ilgili. Bu, Ukrayna’yı desteklemeyi ve anavatanım Suriye’yi enkaza çeviren savaş suçlusu Putin’i desteklemeyi protesto ettiğim izlenimini verdi.

ZDF benden özür diledi

İkinci Alman Televizyonunda (ZDF) Putin sempatizanı olarak gösterilmem beni derinden yaraladı. Putin rejimi, Molla ve Esad rejimleriyle birlikte aile üyelerimi ve arkadaşlarımı öldürdü ve 13 milyondan fazla Suriyeliyi evlerinden etti. Ayrıca 150 bine yakın Suriyeli, Rusya destekli Esad rejiminin işkence kamplarında gece gündüz işkence görüyor.

Nürnberg’deki Ukraynalı aktivistler beni çok iyi tanıyorlar, çünkü Ukrayna’daki neredeyse tüm insan hakları gösterilerine katıldım. Ukrayna savaşında ya demokrasiyi seçip Ukrayna’nın tarafını seçmelisiniz ya da faşizmi Rusya’nın tarafını seçmelisiniz. Elbette demokrasiden yanayım ve faşizme karşıyım.

Herkese açık bir şekilde yorum yaptıktan ve sosyal medyadaki yüzbinlerce insan ZDF’nin gazetecilik konusundaki başarısızlığından haberdar olduktan sonra, ZDF nihayet Twitter başlığına kısa bir yanıt vererek benden özür diledi. Ancak böyle bir özür, özellikle Habernun çeşitli ZDF programlarında milyonlarca izleyiciye gösterilmesinin ardından karakter suikastını telafi etmeye yetmiyor.

ZDF’den bir özür daha istiyorum

Bu olay bana Esad rejimi medyasının Suriye’nin başkenti Şam’da onbinlerce protestocunun demokrasi ve insan hakları talep etmek yerine yağmur için Allah’a şükretmek için sokaklara döküldüğünü iddia etmelerini hatırlattı.

Gazetecilik iki ucu keskin bir kılıçtır. İnsanlara ses vermeye ve onlara düşüncelerini ve endişelerini dile getirmeleri için bir platform sunmaya hizmet edebilir. Öte yandan, gazeteciliği kötüye kullanma ve yanlış bilgileri manipüle etme veya yayma aracı olarak kullanma potansiyeli de var. Meslek etiğini korumak ve güvenilir ve dengeli habercilik sağlamak için gerçekleri araştırmak gazetecilerin sorumluluğundadır. Gazeteciliğin özenli bir şekilde yürütülmesi, kamuoyunun doğru bir şekilde bilgilendirilmesi ve demokratik bir toplumun temel taşlarının güçlendirilmesi için çok önemlidir.

ZDF, tüm platformlarında ve Habernun gösterildiği tüm programların başında, bu gazetecilik hatası için derhal kamuoyuna açık bir özür yayınlamalıdır. Ayrıca yanlış anlaşılmayı düzeltmek ve bakış açımı netleştirmek için bir karşı bildirim alma hakkım da var. Medyada yanlış tanıtılan ve çoğaltılan herkesin bu hakkı olmalıdır.

Bu olaydan etkilenen bir kişi olarak, yanlış haberciliğin etkileri konusunda farkındalık yaratmasını ve toplum olarak şeffaf ve sorumlu bir medya ortamı için birlikte çalışabilmemizi umuyorum.

Yazar hakkında: Mouatasem Alrifai, Suriyeli bir insan hakları aktivisti ve gençler için bir ödül olan YOUNGAGEMENT-NBG’nin sahibi. 2019-2020 yılları arasında uluslararası platform BEVOL’un Almanya’daki elçisiydi. Alrifai, Suriye sosyal liberal partisi “Suriye Liberal Partisi”nin kurucularından ve Nürnberg Uyum ve Göçmenlik Konseyi üyesiydi.21 yaşında Suriye’nin ilk sosyal liberal partisini kurmaya başladı. Suriyeli aydınlar ve siyasetçilerle birlikte “Suriye Liberal Partisi” Suriye Liberal Partisi’ni kurdu. Alrifai, uluslararası platform BEVOL’un Almanya’daki elçisiydi. 2020’den beri Nürnberg’deki “Canlı Demokrasi” federal programının gençlik komitesinin bir üyesidir. Aynı zamanda Uluslararası Af Örgütü, Brand New Bundestag, Bündnis 90/Die Grünen üyesi ve GermanDream eğitim girişiminin değer elçisidir. 2022’de Nürnberg Uyum ve Göçmenlik Konseyi’ne seçildi ve burada kariyer, çalışma ve sosyal işler için komite sözcü yardımcısı olarak görev yapıyor. 2018’de Gençlik Ödülü’ne layık görüldü ve 2019’da Alman Nişan Ödülü’ne aday gösterildi. Nürnberg şehri ayrıca 2019’da onu federal sivil katılım ağı (BBE) için bir Alman angajman elçisi olarak önerdi “Taahhüt güçlüdür!”.

Bu, açık kaynak girişimimizin bir parçası olarak gönderilen bir giriştir. İle açık kaynak Berliner Verlag, serbest yazarlara ve ilgilenen herkese ilgili içeriğe ve profesyonel kalite standartlarına sahip metinler sunma fırsatı verir. Seçilen katkılar yayınlanacak ve onurlandırılacaktır.

Bu gönderi, Creative Commons Lisansı (CC BY-NC-ND 4.0) altında lisanslanmıştır. Yazarın ve Berliner Zeitung’un adının belirtilmesi ve herhangi bir işlemenin hariç tutulması koşuluyla, genel halk tarafından ticari olmayan amaçlarla serbestçe kullanılabilir.

Geri bildiriminiz var mı? Bize yazın! briefe@Haberler