Toplumumuz neden daha fazla eğitim almaya cesaret etmeli?

admin

Administrator
Yetkili
Admin
Global Mod
Okulu farklı düşünün, öğrencileri farklı şekilde destekleyin, daha fazla öğretmen yetiştirin. Dürüst olmak gerekirse, bunların hepsi artık kulağa eski bir lir kadar kalıplaşmış ve basmakalıp geliyor. Ancak yine de herkes biliyor ki bu tür talepler haklıdır. Okuldaki herkesin açıkça anladığı önemli sorunları ele alıyorlar.

Şu anda stajyerlik yapıyorum ve Berlin'deki bir entegre ortaokulda (ISS) her gün öğretmenlik deneyimi kazanıyorum. Bu yazıda, durumun genel olarak iyileştirilmesine yönelik bir öneri olarak görülmesi gereken ve tartışmayı teşvik etmeyi amaçlayan bir yaklaşım düşünüyorum. Temelde bu yaklaşım şudur: Öğrencilere sadece öğretmenler tarafından eğitim verilmemelidir.

Hikâye iyi bilinmektedir, ancak tekrar özetlemek gerekirse: Mevcut Federal Cumhuriyet'te okul, gençlere ilgili bilgilerin aktarıldığı ve onlara (özellikle okuldan sonra) bağımsız yargılar, kararlar ve konumlandırmalar için bir temel olarak hizmet eden yerdir.

Reklam | Okumaya devam etmek için kaydırın

Okulun misyonu, Berlin Okul Yasası'nın 1. paragrafında daha açık ve talepkar bir şekilde formüle edilmiştir: “Okulun misyonu, tüm öğrencilerin değerli yeteneklerini tam olarak geliştirmek ve onlara en üst düzeyde muhakeme yeteneği, kapsamlı bilgi ve beceriler kazandırmaktır. ” Şu soru ortaya çıkıyor: Okulun şu anda misyonunu yerine getirip getiremeyeceği? Her durumda, bu konuda zorlanıyor.

Bunun nedenleri de en azından aynı derecede iyi biliniyor: Öğretmen eksikliği, çok büyük öğrenme grupları, son derece heterojen öğrenme seviyeleri, okul becerilerinde aşırı yükleme, güncelliğini yitirmiş öğretme/öğrenme kavramları. Bu bilgi çoğu zaman eğitim sistemine yönelik (çoğunlukla haklı) eleştirilerin çeşitlenmesiyle sonuçlanır.

Sosyal sorumluluk

Kim gerçekten okulda böyle takılır? Öncelikle öğrencilerden ve öğretim elemanlarından bahsetmek gerekir. Esasen, ister öğreniyor ister çalışıyor olsun, öncelikle ve yalnızca okulda aktif olan insanlar – yani bu toplumu oluşturan insanların yalnızca bir kısmı.

Toplumun diğer üyeleri neredeyse hiç okula gitmiyor. Bir bütün olarak toplum, okulun birey ve genel toplum için böylesine önemli bir göreve sahip olması, yarının toplumunun kurucu unsurunu temsil etmesi ve ergenlerin yetişkin yaşamına geçiş yapmasına yardımcı olması (her ne şekilde yorumlanırsa yorumlansın) konusunda oldukça iyidir. okulda yeterince temsil edilmiyor.

Bir öğretmen ISS'de ders veriyor.Wolfgang Kumm/dpa

Hedefli eğitim ve modern iş farklılaşması ya da değil: Okulların ve onlarla birlikte insanların ve toplumun gelecekteki fırsatlarının pedagojik ve öğretim uygulamalarında toplumun yalnızca bir kısmı tarafından desteklenmesinin sorumluluğu var mı?

Okulda gerekli beklentilerin eksikliği

İdeal bir eğitim yoluna sahip bir öğretmen olarak, öğretmen olmadan önce kesinlikle başka bir yerde çalışmamış olabilirsiniz: gittiğiniz okuldan üniversiteye, üniversiteden okula. Buna saygı duyulur, ancak bu aynı zamanda şu ana kadar hayata ve işe ilişkin nispeten sınırlı bir bakış açısıyla uğraşmak zorunda kaldığımız ve artık “kişilik geliştirmeye” başlayabileceğimiz anlamına da geliyor. Eğer bu yansıtılırsa başlı başına bir sorun teşkil etmez.

Bu bakış açısı ancak öğrencileri okulun, üniversitenin ve kişisel kaygıların ötesine geçen şekillerde gösterme ve destekleme konusunda sınırlarına ulaşır. Özellikle bir ISS'de öğrencilerin kendilerine neden aslında belirli öğrenme içeriklerine ihtiyaç duyduklarını sorma olasılıkları daha yüksektir, örneğin – benim konumum Almanca – sıfatların isimlendirilmesi ve sürekli olarak doğru yazım, okuldan sonra ve genel olarak bununla neler yapabilecekleri.

Açık kaynak
Bülten

Kayıt olduğunuz için teşekkürler.
E-postayla bir onay alacaksınız.

Bir eğitimci ve kariyer sahibi olmayan biri olarak bu soruların önemini biliyorum; İyi bilişsel bilimi, dilbilimi ve edebi didaktik nedenleri biliyorum ama yine de inandırıcı bir cevap veremiyorum.

İkincisi özellikle gelecekleriyle ilgilenen bir öğrenci topluluğu tarafından talep edilmektedir. Bu durum motivasyon eksikliği, provokasyon, çalışmayı reddetme ya da entelektüel yetenek eksikliği olarak yanlış yorumlanmamalıdır.

Sadece bir fikir? Fırıncılar ve zanaatkar kadınlar okulda

Okullara yönelik her taraftan duyulabilecek talepleri yapısal olarak yakalamak için düzenli, organizasyonel açıdan karmaşık stajlar ve proje günleri kesinlikle yeterli değildir. Bakış açılarının çeşitliliği öğrencilerin yararına daha erişilebilir ve yaygın hale getirilmelidir. Peki sadece gençlerin sorumluluğunu üstlenen, yapan ve yapan bir eğitimciler loncası değil de, toplumun çok daha büyük bir kesimi olsaydı nasıl olurdu? Böyle bir yaklaşım, sürdürülebilir bir toplumun çeşitli düzeylerinde birçok fayda sağlayacaktır.

Normalde okulda çalışmayan çalışanlar için bir model şu şekilde olabilir: Çalışanlar – fırıncı, çiftçi, tarihçi, zanaatkar veya pasta şefi olmalarına bakılmaksızın – uygun bir yasal temelde ve ileri bir eğitim kursunu tamamladıktan sonra çalışmak zorunda kalacaklardır. , işverenler tarafından düzenli olarak işten izin alma ve örneğin çalışma saatlerinizin yüzde 20'sini öğretim ve eğitim amaçlı bir devlet okulunda çalıştırma hakkına sahipsiniz.

Ödeme işverenler tarafından değil, geçici yeni eklemelerden yararlanacak olan Senato tarafından üstlenilecek. Belki de öğrenciler, bir tercüman bunu aktardığında, benim öğrettiğimden daha çok dil bilgisinin yönleri hakkında daha heveslidirler, çünkü – benim asla yapamadığım gibi – o, aktarılacak bilgiyi kişiliğiyle ilişkilendirir ve bir tercüman olarak çalışır ve mantıklıdır ve saçmalıkları gösterebilir. bunu daha net bir şekilde söyleyebiliriz.

Kariyer oryantasyon gününde öğrenciler - öğrencilerin farklı kariyerlerle temasa geçtiği günlerden biri.

Kariyer oryantasyon gününde öğrenciler – öğrencilerin farklı kariyerlerle temasa geçtiği günlerden biri.Funke Fotoğraf Hizmetleri/imago

Tercümanın hayata, öğrenmeye ve işe dair okulda bitmeyen farklı bir bakış açısı vardır. Bu çok değerli, katma değer, çünkü ileriye dönük olarak bir kurum olarak okulun ötesine geçiyor ve “neden” sorusunu farklı, ama her durumda daha inandırıcı bir şekilde yanıtlanabilir hale getiriyor.

Çıraklık eğitimlerinde ve okulla ilgili olmayan çalışma programlarında edinilen bilgiler, mevcut konu çerçevesi müfredatıyla tamamen uyumludur. Büyük bir değişikliğe, silmeye veya genişletmeye gerek olmayacak: Bir fırıncı kesinlikle kimyanın bazı yönlerini öğretebilecek, bir çiftçi biyoloji öğretebilecek, bir polis memuru spor öğretebilecek vb.

Bu tür daha fazla sosyal eğitim yalnızca öğretmen eksikliğinin giderilmesine yardımcı olmakla kalmayacaktır. Yüksek sosyal hedefler karşısında okul işleyişindeki bu kadar küçük bir değişiklik, asil dönüştürücü talepleri karşılayan eğitim süreçlerini tetikleyebilir ve bu karşılaşmadan çok daha fazlası elde edilebilir, burada sadece ima edilen sosyal çatışmalar çözülebilir ve eğitim sistemi dengesizlikleri çözülebilir. en azından güçlendirilemezdi.

Yazar, tüm cinsiyetleri görünür kılmak için özel karakterlerin kullanımına önem vermektedir.

Bu, açık kaynak girişimimizin bir parçası olarak gönderilen bir gönderidir. İle Açık kaynak Berlin yayınevi, serbest yazarlara ve ilgilenen herkese, ilgili içeriğe ve profesyonel kalite standartlarına sahip metinler sunma fırsatı sunuyor. Seçilen katkılar yayınlanacak ve onurlandırılacaktır.

Herhangi bir geri bildiriminiz var mı? Bize yazın! brifing@Haberler