Toplum çevrenizdekileri dinlemeyi ne zaman bıraktı?

admin

Administrator
Yetkili
Admin
Global Mod
Bir yıl önce “Krizler, krizler, yine krizler: ‘Z Kuşağı’nın geleceği kasvetli görünüyor” başlıklı makalem bu bölümde yayınlandı. Bugün hala geçerli olan bir başlık. Peki Haziran 2022’den bu yana ne oldu? Ve bugün Z kuşağı için gelecekte neler var? Her şeyden önce, bu bir toplum olarak bizim için ne anlama geliyor?

İlk olarak kötü haber: İklim krizi hala burada. Sağlık sistemimizde hala yeterince reform yapılmadı. Pandeminin resmen bittiği ilan edildi ama toplumumuzda bir başka yaygın hastalık daha Long Covid. Ve Avrupa’da hala savaş var. Başka ne diyebilirim? Atmosfer tam orada, bodrumda.

Ama ağırdan al. Geçen yıl makaleyi yazdığımda, demek istediğim oldukça açıktı. Benim kuşağımın korku ve kaygılarına dikkat çekmek ve gençleri ciddiye alınmaya davet etmek istedim. Günlük gibi oldu ama kamuoyu ile paylaşmak istedim.

Makalem bir uyandırma çağrısıydı çünkü diğer birçok insanla birlikte ben de hayatlarımızı sonsuza kadar devam edebilecekmiş gibi yaşadığımızı hissediyorum. Ne olursa olsun. Ve çoğu zaman dünyanın bugünden ne kadar değiştiğini görmezden gelir – mevcut koşullar yalnızca önümüzdeki yıllarda ve on yıllarda bizi neyin beklediğine dair bir ön tat verir. Bu farkındalık zordur, ancak bununla baş etmek kolay değildir.

İklim koruma konusunu ciddiye alın

Yine de, iklim koruma önlemleri için mücadele etmeye ve ayağa kalkmaya değer. Bu, Hükümetlerarası İklim Değişikliği Paneli’nin bu yılın Mart ayında yayınlanan sentez raporunda da görülüyor. Küresel ısınmanın ne gibi etkileri olduğunu ve ne gibi sınırlamaları olduğunu bir kez daha netleştirdi.

Buna göre, iklim krizi daha önce sanıldığından çok daha yıkıcı ama hiçbir şey kaybedilmiş değil. İklim koruma konusunda şimdiye kadar gösterilen çabalar yeterli olmasa da, aslında 2015 Paris iklim hedeflerine ulaşmak mümkün olacaktır. İklim koruma konusunu gerçekten ciddiye almaya başlamanız gerekiyor. Eylem için çözüm ve tavsiye alışverişinde bulunmak her zamankinden daha önemli.

Sadece geçen yıl olanları düşündüğünüzde bu da netleşiyor: Pakistan’da sel felaketi oldu, zaman zaman tüm ülkenin üçte biri sular altında kaldı. Bu yıl Güney Avrupa’daki kuraklık, yaz başlamadan önce bile – Dünya Hava Durumu Örgütü’nün tahminlerine göre, bu yaz bir öncekinden daha kötü olacak.

Kanada’da benzeri görülmemiş oranlarda orman yangınları şiddetleniyor. Sonuç olarak dumanla kaplanan New York’taki Özgürlük Anıtı, muhtemelen iklim krizinin mükemmel bir sembolü olarak hizmet etti. Tüm dünyada ormanlar yanıyor, Almanya’da itfaiyeciler Jüterbog çevresinde çıkan orman yangınlarıyla haftalarca mücadele etmek zorunda kaldı. Mayıs 2023, kaydedilen en sıcak ve kurak ikinci Mayıs ayıydı. Memleketim Berlin’de de yeraltı suyu seviyesi düşmeye devam ediyor. İklim krizinin tüm etkileri. Burada ve şimdi. Dünya çapında. Ve bunlar geçen yıldan sadece birkaç örnek.

Kriz korkusu: Gençler arasında çok az iyimserlik

Nihayet ne zaman buna göre hareket edeceğiz? Krizlerin insan ruhu için sonuçları olmasına şaşmamalı. Benim açımdan, bunu açıkça hissediyorum. Çok kişisel geleceğim ve topluluk olarak ortak geleceğimiz için endişeleniyorum. Bu kesinlikle bir yılda değişmedi.

Ve tıpkı geçen yıl olduğu gibi, mevcut çalışmalar şunu gösteriyor: (bir kez daha) tek kişi ben değilim. Önümüzde bekleyen tüm krizler ve yaşam yılları göz önüne alındığında, özellikle gençlerin etkilenmesi büyük bir sürpriz olmamalı.

Tui Vakfı’nın Avrupa Gençlik Çalışması, genç neslin nasıl çalıştığına dair bir fikir veriyor. Çalışma 2017’den beri yürütülüyor ve en son versiyonu ancak 15 Haziran 2023’te yayınlandı.

Vakfın başkanı Thomas Ellerbeck, son yıllarda yaşanan sayısız krize rağmen ankete katılan 16-26 yaş arası gençlerde defalarca sergilenen geleceğe dair iyimserliğin giderek daha fazla baskı altına girdiğini doğrudan yayında vurguluyor. Ankete katılanların yüzde 50’den biraz fazlası, ebeveynlerinden daha iyi durumda olma ihtimalinin düşük olduğunu düşünüyor.

Karşılaştırma için: 2017’de, gelecekleri hakkında iyimser olanların yüzde 64’ü hâlâ vardı. Ve bunun bir anlamı olabilir: yavaş yavaş kaybolan bir iyimserlik. Çalışmaya eşlik eden Freie Universität Berlin’den Thorsten Faas’a göre, bu durumda bir trendin tersine dönmesi pek olası değil.

“Youth in Germany 2023” çalışması bu konuyu ulusal düzeyde ele almaktadır. Burada da sonuçlar şaşırtıcı. Ankete katılan 14 ila 29 yaşındakilerin yarısından fazlası strese bağlı yüklerle mücadele ediyor.

Çalışmanın yardımcı editörü Klaus Hurrelmann, sonucun çeşitli nedenlerini görüyor: Corona yıllarının ardından, bitkinlik, sinirlilik, hasta bir eğitim sisteminin etkileri. Ancak her şeyden önce, SWR ile yaptığı bir röportajda, gençlerin bu gergin zamanlarda artık hiçbir şeyin güvenli olmadığını fark ettiğini söylüyor.

Araştırmaya göre, finansal güvenliklerinden endişe duyanlar özellikle Z kuşağı. Bu nedenle bir yaşam planı pek mümkün değildir. Aynı zamanda çalışmanın editörü olan Simon Schnetzer, gençlerin sürekli devam eden ve psikolojik yaralar bırakan kalıcı bir kriz modunda olduklarını özetliyor.

Tekrar yazmak gerekirse: Önümüzdeki birkaç yılı dört gözle bekleyen insanlar, Avrupa’nın geleceğidir. Önce bunun batmasına izin vermelisin, değil mi? Şahsen benim için: Kendimi onda tanıyorum. Ben de korkularımı yıldan yıla daha yoğun hissediyorum. Bu, iklim kriziyle artık daha yoğun ve daha uzun süredir uğraşıyor olmamdan kaynaklanıyor olabilir, ama aynı zamanda çok az şey yapılan bir yılın daha geride kalmasından kaynaklanıyor olabilir.

Gelecekte geçim kaynaklarımızı güvence altına almak için çalışmak yeterli değil. Ve sadece burada Almanya’da değil. Ama dünyanın her yerinde. Çünkü statükoya farklı miktarlarda katkı sağladıkları için devletlerin sorumlulukları farklı olsa bile, iklim kriziyle mutlaka küresel olarak mücadele edilmelidir. Bu da her bir bireyin desteğini gerektirir. Ama bu yine de başarısız oluyor.

Krizle ilgili iletişim: göz hizasında dinleme ve görüşme

Bir şeyleri tekrar tekrar canlandırmanın hayranı olmasam da, maalesef bu çok iyi bir örnek. İklim aktivisti Carla Rochel, Markus Lanz’ın sunduğu bir talk show’a konuk olduğunda, ona kişisel olarak yaklaşıyor gibiydi ve neden bu kadar genç ve geleceği hakkında umutlu olmadığı konusunda onu neredeyse azarlıyordu. İki kişiden biri durumun ciddiyetini anlamış görünüyor. Ve bir değil.

Bu tür konuşmaları ve durumları biliyorum, neredeyse standart bir cümle. Ailenizle yemek masasında, öğrenci arkadaşlarınız ve tanıdıklarınızla rahat bir atmosferde ya da bunun gibi, size “iyi” tavsiyeler vermek isteyen yabancılarla. Canım sıkkın. Toplum, hemcinslerini dinlemeyi, onlara eşit muamele etmeyi ve onları ciddiye almayı ne zaman bıraktı? Bence bu bir utanç.

Artı tarafta: (tekrar) başlamak için asla çok geç değildir. Sadece küçük çevrenizde olsa bile, sonunda büyük bir fark yaratabilecek olan bu küçük değişikliklerdir. Gerçekten böyle. Ve değişim genellikle yavaş olsa bile, var. Bu kadar belirsiz ve kontrol edilemez hissettiren bir zamanda bunun farkına varmak her zamankinden daha önemli.

Berlin’deki son nesil: İklim aktivistleri çok fazla suç işledi
  • hisseler
Medya iklim değişikliği ile nasıl başa çıkmalı?

Medyada da çok şey oldu. Son olarak, bunun nedeni, iklim değişikliğinin Almanya’da giderek daha fazla ortaya çıkmasıdır. İnsanlar ağ kuruyor, yazı işleri ofislerinde iklim kriziyle başa çıkmanın doğru yolu hakkında tartışmalar yapılıyor. Formatlar geliştiriliyor, iyi kitaplar yazılıyor, zaman çizelgem iyi araştırılmış ve heyecan verici iklim podcast’leriyle dolu. Joko Winterscheidt bile büyük bir Amazon Prime yapımında kendini iklim krizine adamıştır. Bu taraftan iyi! Bu biçimlerin var olması ve şimdilik gerçekten yararlı olması harika.

Ama bunun geniş kitlelere ulaşmadığını unutmayalım. İklim kriziyle ilgili haberler kolayca göz ardı edilebilir ve görmezden gelinebilir. Bunun yerine, iklim krizini olduğu gibi kabul etmekle ilgili olmalı: hayatımızın tüm alanlarını etkileyen bir kriz. Yani bu her departman anlamına gelir. Artık kaçınılması mümkün olmayan bir konu.

Statükoyu değiştirmek isteyenler olduğunu ilk elden biliyorum. İklim gazeteciliği ağından meslektaşlarım, iklim krizini HER konunun bir boyutu olarak gazetecilik açısından sabitlemek için her gün çalışıyor. Onunla birlikte gelen bu gerçeklik kontrolü bazen ne kadar zor olsa da, sonunda insanların “sadece yaptıklarını” görmek her şeyden önce güzeldir. Ve yavaş yavaş değişiklikler üzerinde çalışın. Bunu görmek çoğu zaman yüzümde bir gülümseme oluşturuyor.

Bu nedenle, bir yıl öncesinden farklı olarak şunu söylüyorum: Diğer insanlar, özellikle de eski nesil tarafından duyulmayı veya anlaşılmayı beklemeyin. Bugün zaten bir şeyler yapmakta olanlarla ittifak kurun. Duygularınızı gösterin ve onlar hakkında açık ve dürüstçe konuşun. Ne kadar zor olursa olsun. Çoğumuz tüm küresel krizler için aynı şeyi hissediyoruz. Tüm nesiller boyunca. Bu konuda net olmak ve fikir alışverişinde bulunmak, nihayetinde iki şeyden yararlanabileceğimiz şeydir: güç ve umut. Ve şu anda çok önemliler.

Pia Pentzlin 21 yaşında ve üniversitede gazetecilik ve kurumsal iletişim okuyor. Medya, İletişim ve Ekonomi Üniversitesi (HMKW) Berlin.

Bu, açık kaynak girişimimizin bir parçası olarak gönderilen bir giriştir. İle açık kaynak Berliner Verlag, serbest yazarlara ve ilgilenen herkese ilgili içeriğe ve profesyonel kalite standartlarına sahip metinler sunma fırsatı verir. Seçilen katkılar yayınlanacak ve onurlandırılacaktır.