Terapi olarak yazmak – duygularımızı nasıl işleyebiliriz?

admin

Administrator
Yetkili
Admin
Global Mod
Yazmak duygularımızı işlememize yardımcı olabilir mi? Bütün göstergeler öyle. Ne de olsa Badische Son Haberler, 2020’nin sonunda okuyucularına korona hüznüne karşı bir mektup yazmalarını tavsiye etmişti.

Yazmaktan ve okumaktan her zaman keyif almışımdır. Geçen yılın sonlarında terapi ve yazma arasındaki benim için önemli bir boşluğu dolduran bir kitapla karşılaştım. Deneyimli bir terapist ve eğitimli bir hemşire olarak, burada anlatılan birçok şeyi içgüdüsel olarak uyguladım. Şimdi nihayet neden işe yaradığını, yani neden terapötik olarak yararlı ve etkili olduğunu açıklamayı bulmuştum.

Jürgen vom Scheidt’in 1989 tarihli “Yaratıcı Yazarlık – Kendine ve Başkalarına Giden Yollar” adlı klasiğinden bahsediyoruz ve o zamandan beri pek çok yeni baskı gördü. Psikolog ve yazar, Freud’un nevrotik, yani günümüzün “normal” insanının, -ölümcül bir şekilde- belli bir dereceye kadar bilinçli deneyimin dışında kalan anılarından muzdarip olduğu şeklindeki görüşünden yola çıkıyor. Genellikle bastırılırlar, bunun için bilinçdışı çok fazla enerji harcar ve Freud buna “direnç” adını verir.

Sadece yazmaya başla? Söylemesi yapmaktan iyidir.Grazvydas J./imago

Ancak bu direncin kırılması değil, kabul edilmesi ve her şeyden önce daha yakından bakılması ve keşfedilmesi gerekmektedir. Çünkü direniş, bastırılmış içeriğin temel detaylarını sıkıştırılmış bir biçimde barındırır. Örneğin, yerel halkın “içtenlikle”, yani duygusal yaşamda ve etkilenen kişinin kendisine yakın insanlarla olan ilişkilerinde bir sorun olduğunu zaten bildiği nevrotik kalp bozuklukları. Veya zaman zaman benim de başıma gelen baş ağrıları, kişinin Haberin Detaylarıını bilmediği veya bilinçli olarak farkında olmadığı bir şey hakkında “beyinlerini harap ettiğini” varsayabileceğiniz baş ağrıları.

Hatırla – tekrarla – derinlemesine çalış

Daha önce, aynı zihinsel süreçlerin Freudcu psikanalizde olduğu gibi yazıda da sıklıkla rol oynadığını bu kadar net bir şekilde okumamıştım. Bu süreçler hatırlama, tekrar etme ve derinlemesine çalışmadır ve hatırlama süreci yazmanın en önemli unsurudur.

Psikanalizin “saf konuşmaya” bu kadar odaklanmasına ben de şaşırdım. Örneğin, Freud’un kendisi asla başka biriyle terapi yapmadı. Kendi kendine analizi, kendi kendine konuşmaydı, yani yazılı kendi kendine konuşmaydı. Yazarların kendisinden çok önce yaptığı bir şeyi yapıyordu ve bu, kişiliklerinin bir parçasını yazarak, bunu kendi içlerinden -kağıda dökmek demekti. Günlük tuttuğunuzda, güvendiğiniz bir kişiye mektup yazdığınızda veya uydurulmuş bir hikayede kişisel sorunları tasvir ettiğinizde de aynı şey olur.

Yolda kazaları önlemek için bilinçli hatırlama da önerilir. Bunu eski bir Berlinli taksi şoförü olarak da söylüyorum ama sadece değil. Çünkü Jürgen vom Scheidt kitabında “özellikle ölümcül kazaların büyük bir yüzdesinin – büyük bir kısmının – kazaya neden olan kişinin tamamen farklı bilinç içerikleri, yani anılar tarafından emilmesi nedeniyle meydana geldiğini” açıklıyor. Uyarı seli ile günlük hayatımız bile hatırlamaya elverişli olmaktan çok uzaktır.

Yetişkinler, hemen hemen yalnızca rüyalarda engellenmeden derinliklere dalabilirler. Sadece çocuklar derinlik ve yoğunluğu deneyimler. Yaşlandıkça, ne yazık ki duygusal yaşamlarımızın yoğunluğu pahasına giderek daha fazla ödün veriyoruz. Benim gözlemlerime de denk gelen manevi derinliklerimize veda ediyoruz. Bunun yüksek bir bedeli var, sonunda can sıkıntısına ve sonunda bir beyhudelik duygusuna yol açan bir yüzeysellik.

Hatırlamak olarak yazmakla, kişi daha önceki olayları tekrar eder. Benim de öğrenmem gereken bir geri dönüş yolu. Bununla birlikte, eski, eğitilmiş temaları ve düşünce kalıplarını bir kenara atmalı ve kendinizi tamamen bilinçaltından bilince, içeriden yükselen düşünce ve imgelere teslim etmelisiniz. İlk başta sadece damlayabilirler, ancak zamanla daha güçlü bir şekilde fışkırmaya başlayan bir akıntıya dönüşebilirler.

iç yazar

Ancak bazı dere yatakları o kadar tıkalı ki, çöpleri temizlemek daha uzun sürüyor. Bir terapistin yardımı olmadan bu her zaman mümkün değildir. Benim için de durum buydu. “Yaz ama kendin için yaz!” bana verilen ve o zamandan beri kulak vermeye çalıştığım en önemli tavsiyeydi.

İdeal olarak, kişi kendi içinde terapistinkine benzer bir rol üstlenen bir iç yazar bulur. Hatırlamanın önünde duran öldürücü çocukluk korkularını, suçluluk ve savunma mekanizmalarını hafifletir. Freud’un “serbest çağrışım” dediği şey, müzisyenin doğaçlaması ile karşılaştırılabilir. Başka bir deyişle, yazarın boş sayfasını dolduran fikirlerin engelsiz akışı ve gevşek kabarcıkları.

Bu öğrenilebilir, ancak korkudan belirli bir özgürlük ve minimum cesaret gerektirir. Söylemesi yapmaktan daha kolay olan, hem anıların hem de yeni fikirlerin içsel uçurumunda bir şeyler bulmak için salıverme cesareti.

Günlük tutmak, bir monolog yazmak gibidir.

Günlük tutmak, bir monolog yazmak gibidir.Westend61/resim

Bunu yazarken hatırlamak çoğu zaman benim için de çok acı verici. Nietzsche’nin şu sorusu hakkında sürekli düşünmem gerekiyor: Hangi çocuğun anne babası için ağlamak için bir nedeni yoktur? Bastırılmış bilinçdışı içeriği ortaya çıkarmak her zaman korkuyla ilişkilendirilir. Çünkü sizi daha erken bir zamanda belirli deneyimleri işleyemez hale getiren ve onları bastıran şey tam olarak korkuydu.

Siyasette elitler: Halkın temsilcileri mi yoksa kendi halinde olan bir grup mu?

Siyasette elitler: Halkın temsilcileri mi yoksa kendi halinde olan bir grup mu?

Psikoterapiye paralel olan ve benim de yapmamayı tercih etmemin nedeni budur. Şimdi neden herkesin sadece zevkle yazmadığını anlamak daha kolay. Hatırlamak için yazmak, geçmişte size acı veren her şeyi yeniden yaşamaktır.

Ancak, psikoterapiden daha eski, asırlık bir deneyim, yalnızca acı verici olanı kabul etmenin daha hoş türden anıların önünü açması, Olayları mizahla, tercihen bir palyaço gibi, o zamanlar doruk noktasındayken ele almama yardımcı oluyor. en komik olanı, gözlerinde görünüşte umutsuz olan durum hakkında çaresizlik gözyaşları olduğu, yani aslında tarif edilemez bir şekilde acı çektiği zamandır.

Çektiğinizi yazmak, aynı zamanda onu hatırlamanızdan sonraki ikinci terapötik adımdır ve Freud bunu “tekrarla” olarak adlandırır. Yazar, acı verici deneyimleri fiziksel ve zihinsel semptomlara yol açan “normal” hastanın aksine, bunlar ile bunlara neden olan altta yatan ıstırap arasındaki bağlantıyı kağıt üzerindeki hatıralarda ortaya çıkarır. Böylece yazan herkes kendi deneyimlerinin tercümanı, hatta en iyi durumda bile tüm varoluşunun tercümanı ve anlam vericisi olabilir. Başkalarının hikayelerini dinlerken öğrenebildiğim gibi, bazen başka insanların da varlığı.

bağlantıları ortaya çıkarmak

Terapiye dayalı hatırlama ve yazma tekrarının ardından, bu makale ile de yaptığım derinlemesine çalışma geliyor. Bu, önceden yazdığınız bir metni kendiliğinden ve özgür fikirlerinizin akışına göre gözden geçirdiğinizde olur. Ancak bu metin çalışması aynı zamanda teknik beceri de gerektirmektedir. Ve bu, örneğin yaratıcı niteliklerine çok yüksek taleplerde bulunduğunda, yazarın genellikle kendi yoluna girdiği yerdir. Çünkü aşırı katı özeleştiri, yaratıcı süreci tomurcuk halinde engeller.

Günümüzde bu süreç öncelikle yazarın zihinsel iç dünyasında gerçekleşmektedir. Ayrıca iç diyalog yani metnin yaratıcı revizyonu ve yayın birbirinden ayrıdır. Diğer kişinin, yani okuyucu olarak sizden gelen tepki, hiç değilse çok uzun bir gecikmeyle gerçekleşir.

Bu metni yazarken, yayınlanacağı da hiçbir şekilde net değildi. Bu her zaman böyle değildi. Geçmişte bir yazar olarak hikayelerinizi aynı anda başkalarına anlatarak paylaşırdınız, örneğin maceralarınızı veya peri masallarınızı. Bu her zaman yoğun, duygusal olarak yüklü kişiler arası bir ilişkiydi.

Bekleme odasındaki bir kadın bana gerçekçiliğin ne olduğunu nasıl gösterdi?

Bekleme odasındaki bir kadın bana gerçekçiliğin ne olduğunu nasıl gösterdi?

Ortak yazar ve “kendi kendine seçilmiş aile” haline gelen bir grupta birlikte yazarak, kendiniz benzer bir durum yaratabilirsiniz. Grup çalışmasının veya sadece çiftler halinde çalışmanın faydalarına ve iyileştirici etkisine de kesinlikle inanıyorum. Çünkü yazarın erken bir yankıya, yaratıcı eleştiriye, açık, dürüst ve aynı zamanda duygusal geri bildirime ihtiyacı vardır. Onun için grup bir tür aile, ona öneriler ve fikirler sağlayan ve aynı zamanda gelişmesi için koruyucu bir alan sunan bir “besleyen anne” haline gelir.

Hatırla, tekrar et, üzerinde çalış

Hatırla, tekrar et, üzerinde çalışLaurent Davoust/image

Grup ayrıca baba, erkek kardeş, kız kardeş, büyükbaba ve çok daha fazlası olabilir. Kişinin doğduğu ailenin aksine, “kendi seçtiği aile”, kişinin kendisi için seçtiği bir ailedir. Bu onu yine de ideal bir aile yapmaz ama hafife alınmaması gereken iki özelliği vardır. Onları bilinçli olarak seçtiniz. Ve yeni, belki daha da uygun bir aile seçmek için onları istediğiniz zaman bırakabilirsiniz.

Belki “Terapi Olarak Yazmak” konusunda daha uygun bir kitap da bulabilirsiniz. Bu konuda epeyce kitap okudum ve Jürgen vom Scheidt’in “Yaratıcı Yazarlık – Kendine ve Başkalarına Giden Yollar” kitabının benim için şimdiye kadarki en iyisi olduğunu söyleyebilirim.

Bu, açık kaynak girişimimizin bir parçası olarak gönderilen bir giriştir. İle açık kaynak Berliner Verlag, serbest yazarlara ve ilgilenen herkese ilgili içeriğe ve profesyonel kalite standartlarına sahip metinler sunma fırsatı verir. Seçilen katkılar yayınlanacak ve onurlandırılacaktır.