Son nesil iklim yapıştırıcısı mı? Neden grevler iklim değişikliğiyle mücadelede daha iyi bir yol?

admin

Administrator
Yetkili
Admin
Global Mod
Ev
açık kaynak
Son nesil iklim yapıştırıcısı mı? Neden grevler iklim değişikliğiyle mücadelede daha iyi bir yol?

Berlin’de öğrenci olan 17 yaşındaki yazarımız yıllardır iklim gösterilerine gidiyor. Şimdi başka eylemler istiyor. Bir fikir yazısı.

Berlin polisi son nesil ablukayla sokağı deriden ayırmaya çalışıyor.Kay Nietfeld/dpa

Yıllar önce ilk kez bir Fridays for Future demosuna gittiğimi hâlâ hatırlıyorum. 8. sınıftaydım ve 13 yaşındaydım. Şimdi olduğu gibi o zaman da okulumun müdürü bu grevlere katılmamızı yasakladı. Yani, mantıklı olarak, bunun için okulu astım.

Gerçekten gidip gitmemekten çok emin değildim çünkü hala biyoloji dersi testi için gerekli materyali sormak istiyordum ama sonunda arkadaşım D. tarafından gelmeye ikna edildim. Demoda dürüst olmak gerekirse biraz sıkıldım. Konuşmaları pek anlayamadım ve çokça ayakta durmak zorunda kaldık. Sonunda başka okuldan bir arkadaşım (M.) gelince ben çok eğlendim ve birlikte FDP ile dalga geçtik.

O zamandan beri çok şey oldu, sayısız insanla sayısız iklim grevinde bulundum ve organik olanı kaçırmanın tedirginliğinden ilerledim. O zamandan beri aktif olarak iklim ve iklimin iyileştirilmesi ile ilgileniyorum. Bunun için de diğerleri gibi kendimi sokağa atmıyorum, okulumda siyaset yapıyorum.

Bu, geçmişte okulumdaki diğer aktivistlerle, Berlin-Schöneberg’deki Sophie Scholl Okulu’nda bir genel kurul düzenlediğim anlamına geliyor. Bu genel kurulda, tüm öğrenci topluluğu okul üzerinde etkisi olan ancak aynı zamanda ülke çapındaki iklim politikamız için bir gelişmeyi temsil etmesi gereken talepleri tartıştı ve karara bağladı. Bu tür eylemlerle başkalarını bilgilendirmek istiyorum ama aynı zamanda sınıf arkadaşlarımı da politik bir faaliyete çekmek istiyorum.

Son kuşaktan açık mektup: Senatör Badenberg'e karşı kötü niyet yok!

Son kuşaktan açık mektup: Senatör Badenberg’e karşı kötü niyet yok!
  • hisseler
Genel kurulumuzda, okul olarak diğer şeylerin yanı sıra şu talepleri de kabul ettik: Herkes için dokuz avroluk bilet! Uzun vadeli genişletilmiş ve ücretsiz toplu taşıma! İklim değişikliğinden en çok etkilenen ve bundan en az sorumlu olan Küresel Güney’in borcu siliniyor! Isıtma, su ve elektriğin daha etkin düzenlenmesi için! Okulun enerji tüketimini şeffaf hale getirin! 2025 yılına kadar tüm okullar, güneş pilleri ve yeşil çatılar için yenilenebilir enerjiler! İlgili iklim grevlerine, protestolarına ve eylemlerine bireysel ve çoklu sınıfların ve kursların katılımını sağlayın!

Mart ayında Fridays for Future Gösterisi

Mart ayında Fridays for Future GösterisiIPON/imago

İklim hareketinin değişmesi gerekiyor

Sadece okulda değil, okul dışında da iklim adaleti için mücadele ediyorum ve halen Fridays for Future’ın dünya çapındaki her grevinde yer alıyorum.

Aktivizm için sloganım: “Yasaklar yerine iyileştirme!”. Ancak böyle bir yaklaşımla insanlar sürdürülebilir iklim politikasına kazanılabilir ve onlara sosyal gelişme için mücadelenin aynı zamanda daha adil bir çevre için mücadele olduğunu gösterebilir.

Ancak son yıllardaki aktivizmimize rağmen, nedense o zamandan bu yana pek bir şey değişmedi. Sokağa çıkmaya başladığımızda, değişimler bize çok yakın görünüyordu. Şimdi hayal kırıklığı yayılıyor. Fridays for Future grevlerine giderek daha az insan katılıyor. Neden böyle ve şimdi iklim hareketini gerçekten değişim getirebilecek bir noktaya nasıl getirebiliriz?

İklim hareketinin iyileştirmeler yapmak ve yeni stratejiler benimsemek için değişmesi gerekiyor. Nihayetinde bu, bireysel eylemlerle değil, yalnızca nüfusun geniş katılımıyla gerçekleşebilir. Ancak bunu yapmak için iklim hareketinin yeni müttefiklere ihtiyacı var. Bence sendikalar olmalı.

Son Nesil Bir Aktivistin İtirafı: 'Her barikat için özür dilerim'

Son Nesil Bir Aktivistin İtirafı: ‘Her barikat için özür dilerim’
  • hisseler
Bu ekonomiyi birleştirecek ve böylece karar vericilere diz çöktürecek olan nihai olarak sendikalar ve orada örgütlü işçilerdir. İklim hareketi sendikalarla birlikte göz ardı edilemeyecek bir baskı oluşturmaya çalışmalı. Bunu, okulumun koordine ettiği gibi, Küresel Güney ülkeleri için borçların silinmesi gibi ortak talepler için grev yaparak yapıyoruz. Çalışanlar ve gençlerin büyük, ortak bir grevini görmek isterim. Daha iyi ve daha adil bir dünya için birlikte mücadele etmemizi dilerim.

Okulda bir grev komitesi

Ne yazık ki, mevcut durumda, bu oldukça uzak görünüyor. Korkarım mevcut sendika liderleri iklim hareketine doğru bir adım atmaya hazır değiller. Bunu diğer alanlarda da görebilirsiniz: Bana göre, daha küçük sınıflar için öğretmen ve öğrencilerin ortak çıkarlarını ve sağlık toplu sözleşmesini uygulamak için zorunlu bir grev gerekli olacaktır. Herkes için çok daha az okul stresi olurdu. Ancak sendika bu greve hazır değil.

Nürnberg'de polis ekipleri bir iklim aktivistini asfalttan indiriyor.

Nürnberg’de polis ekipleri bir iklim aktivistini asfalttan indiriyor.Tim Wegner/imago

Bu nedenle, en alttan başlamamız gerektiğine inanıyorum: iklim aktivistleri ve sendika üyeleri, liderlerini iklim değişikliği konusunda nihayet harekete geçmeye çağırmalı. Bu, somut talepler ve sendikalarda işyerinde yerel olarak örgütlenen ve aynı zamanda grev başlatabilen bir taban hareketi gerektirir.

Okulumda tam olarak bunu yapıyorum. Daha sonra iklim adaleti için harekete geçebilecek öğrencilerden oluşan bir grev komitesi kurmaya çalışıyorum. Şirketinizde ve okulunuzda bu mücadelede meslektaşlarınıza destek olun!

Stephanie Goetz 17 yaşında ve Berlin’de bir öğrenci.

Yazar, tüm cinsiyetleri görünür kılmak için özel karakterlerin kullanımına büyük önem veriyor.

Bu, açık kaynak girişimimizin bir parçası olarak gönderilen bir giriştir. İle açık kaynak Berliner Verlag, serbest yazarlara ve ilgilenen herkese ilgili içeriğe ve profesyonel kalite standartlarına sahip metinler sunma fırsatı verir. Seçilen katkılar yayınlanacak ve onurlandırılacaktır.

Bu gönderi, Creative Commons Lisansı (CC BY-NC-ND 4.0) altında lisanslanmıştır. Yazarın ve Berliner Zeitung’un adının belirtilmesi ve herhangi bir işlemenin hariç tutulması koşuluyla, genel halk tarafından ticari olmayan amaçlarla serbestçe kullanılabilir.