“Sadece eğlenceli baba olmak istemiyorum”

admin

Administrator
Yetkili
Admin
Global Mod
Hermann Radinger her zaman baba olmayı hayal etmiştir. İki çocuk babası “Aslında daha çok çocuk istiyordum” diyor. Ancak Ocak 2022’den beri Nürnberg’li adam karısından ve dolayısıyla altı yaşındaki oğlu ve sekiz yaşındaki kızından ayrı yaşıyor.

Herman Radinger’in aslında farklı bir adı var. Eski ortağının ifadelerini kendisine karşı kullanabileceğinden korktuğu için adının gizli kalmasını istiyor. 2010 yılında girişimci, o zamanki ortağıyla evlendi. Evlilikten iki çocuk çıktı. “Benim için her zaman netti: Çocuklarımın yanında olmak ve ayrıldıktan sonra bile onları büyütmek istiyorum. Ben sadece eğlenceli baba olmak istemiyorum” diye vurguluyor 51 yaşındaki.

Ancak çocuğun annesi işini onun için kolaylaştırmaz. Geçen yıl ağustos ayında çocukları dört hafta onun yanında kaldı. İkili, mahkemede babalarıyla yaşamak istediklerini ifade etti. Şimdiye kadar dört kez röportaj yaptılar. Radinger, “Babamı görmek istemiyorum diyene kadar baskı altına alındıklarını hissediyorum” diyor.

İlan | daha fazlasını okumak için kaydırın

Çocuklarla geçirilen zaman kısa

Radinger, çocuklarını değişen bir model içinde yetiştirmeyi tercih ederdi. Bu formda çocuklar anne ve babaları ile dönüşümlü olarak yaşarlar. Çıraklar çoğu zaman, ayrılmış iki ebeveynin evleri arasında haftalık olarak gidip gelirler.

Baba çocukları ile yemek yapıyorViktoria Verstak/imago

Radinger şu anda iki çocuğuna yalnızca iki haftada bir, Cuma öğleden sonradan Pazar akşamına kadar bakıyor. Girişimci bunu çok az bulur. “Çocuklarım bundan muzdarip. Örneğin kızımın okumayla ilgili büyük sorunları var. Ona yardım etmek isterdim ama yeterli zaman yok” diye şikayet ediyor.

Erkekler baba-çocuk kürü yaptığında:

Erkekler baba-çocuk kürü yaptığında: “Damgalama hala harika”
  • hisseler
Bir çocuğun ilk yılları özellikle biçimlendiricidir. “Birçok geliştirme adımını özlüyorum. Çocuklarımla bu önemli zamanı kaçırmaktan gerçekten korkuyorum” diyor Radinger. Serbest meslek sahibi olduğu için çalışma saatlerini özgürce düzenleyebilir. “Öğleden sonra çocuklarımı oyun alanına götürebilirim veya ödevlerine yardım edebilirim” diyor. Daha sonra masanın geri kalanını akşamları çocuklar yataktayken yapardı.

Değişim modelinin ancak ayrılan çiftlerin iyi anlaştığı ve hatta arkadaş canlısı olduğu durumlarda işe yarayabileceği önyargısının yanlış olduğuna inanıyor. “Aksine: Bir kişi çocuğu okula erken getirir ve diğeri Cuma öğleden sonra alırsa, bu, çatışma olasılığını bile azaltır, çünkü bu, birbirinizden kaçındığınız anlamına gelir” diye açıklıyor. Bunu, birçok ayrı ebeveynin bulunduğu çocuklarının ortamında da sıklıkla gözlemleyebilir.

Aile formlarını ve bakım modellerini yeniden gözden geçirin

Profesör Doktor. Nina Weimann-Sandig, yaklaşık 15 yıldır bekar ebeveynler ve yoksulluk konularında eşitsizlik araştırmalarında yer alıyor. “Çünkü çocukların her iki ebeveyne de ihtiyacı var: Yeni bakış açıları kullanmak – Adil bakım modelleri bulmak – Ayrılan ailelere yardım” adlı kitabı geçen yıl yayınlandı. İçinde sosyolog, diğer şeylerin yanı sıra, yeni aile biçimleri ve şu soruyu ele alıyor: “Ayrıldıktan sonra birlikte ebeveynlik nasıl işe yarayabilir?”

Şunu vurguluyor: “Aile biçimlerinin çeşitliliği ayrılıkla sona ermemeli.” Olası bir kavram: değişim modeli. Çoğu durumda hala uygulanan konut modeline bir alternatifi temsil eder. Bu durumda çocuk, ebeveyniyle – genellikle annesiyle – birlikte yaşar ve diğer ebeveyni iki haftada bir ve tatillerde ziyaret eder. Bu bakıma tabidir.

son çare olarak aile mahkemesi

Weimann-Sandig eleştiriyor: “Almanya’da ebeveynler, gençlik daireleri ve mahkemeler çocuğun iradesini çok az dinliyor ve neredeyse hiç dikkate almıyor.” Ayrılmış ebeveynlere yaptığı çağrı, aile mahkemesinin son derece merci olması, ancak asıl merci olmaması gerektiği yönünde. Birinci. Mahkemeye gitmek, ebeveynlere verecekleri pek çok karar verecektir. Bu nedenle, mahkeme dışı bir çözüm her zaman birincil hedef olmalıdır.

Ona göre cinsiyete özgü rolleri sorgulamak gerekiyor: “Bekar ebeveynlerin çoğunluğu hala kadın. İşi çocuk bakımıyla birleştirebilmek için genellikle güvencesiz işlerde ve hatta serbest çalışıyorlar.”

Değişim modelinin kadınlar için de avantajları var. Eşit işbölümü, annelerin kariyer yapmalarını, yarı zamanlı tuzaktan kaçınmalarını ve iş dışında da kendilerini gerçekleştirmelerini sağlar. “Bu, yaşlılıkta yoksulluğu önlemek için en iyi önleyici tedbirdir.” Son derece çekişmeli vakalar ve şiddet vakaları özellikle zordur: Bunun için arabuluculuk hizmetlerinin genişletilmesi gerekir.

Çocuk babasıyla yemek yapıyor

Çocuk babasıyla yemek yapıyorCavan Resimleri/imago

Arabuluculuk yoluyla uyuşmazlık çözümü

Arabuluculuk, bir ihtilafın gönüllülük esasına dayanan ve müdahil olmayan bir üçüncü tarafça yürütülen yapıcı bir çözüm sürecidir. “Devlet destekli, eşlik eden bir arabuluculuk yok. Bu, hâlâ mali imkânları olanlar için ayrılmıştır” diye yakınıyor sosyolog.

Bu açığı kapatmak için profesyonelce eğitilmiş arabuluculara ihtiyaç vardır. “Toplumsal ilgiye giden yol, iyi iletişimden geçer.”

Weimann-Sandig çalışmalarında dijital araçlar kullanıyor. Bu iyi çalışıyor: “Örneğin, aynalı pano ile ebeveynler, diğer kişinin okuyabileceği şekilde duyguları, istekleri ve talepleri tanımlayabilir. İletişim, vericilere ve alıcılara ihtiyaç duyar.”

Aksi takdirde, işleyen bir iletişim olmadan, genellikle tam bir iletişim kaybı olur. “Çocuk yoksunluğunu önlemek için ebeveynlerin birbirleriyle tekrar iletişim kurmasını sağlamak için elinizden gelen her şeyi yapmalısınız.”

Çift seviyesini ebeveyn seviyesinden net bir şekilde ayırmak da önemlidir. “Kırıcı duygularla intikam alma düşünceleri insani ama kendini değil, çocuğu ön plana koymalısın.” Bu yaralanmalar muhtemelen arabuluculuk yoluyla çözülebilir.

“Avukatım beni kışkırtmak istedi”

Radinger, yalnızca psikolojik değil fiziksel şiddete de maruz kaldığını açıklıyor. “Beni ısırdı, kerpetenle vurdu, demirle yaktı. Ama kimse umursamıyor çünkü ben bir erkeğim.”

Ona göre, bir kadının şiddet uygulayamayacağı anlatısı hâlâ geçerliliğini koruyor. Çocukları için sadece en iyisini istiyordu. Özellikle kızı, ebeveynlerinin ayrılığından ve babasıyla nadiren temasından muzdariptir ve zihinsel sorunları vardır. “Çocuklarım psikiyatriye gitmek üzere!” diyor.

Mahkemelerdeki anlaşmazlıklardan para kazanılmaya devam ediyor. Ayrıca şunu fark etti: “Avukatım beni kışkırtmak istedi.” Bunu istemedi. “İşaret vermek için her şeyi yapacağım: Herhangi bir tartışma istemiyorum.” Onun için odak noktası çocuklarının iyiliği. Şimdi ise avukat değiştirip kadın avukatta karar kıldı. Eski karısıyla – özellikle çocuklarının yararına – erken bir anlaşma yapmayı umuyor.

Çocukla temas girişimi karşılıksız kalırsa

Ayrılık babası Ben Wenzel de çocuklarıyla, özellikle kızıyla daha fazla iletişim kurmak istiyor. Onu üç yıldır görmemişti. 17 yaşındaki oğluyla iyi bir ilişkisi var ama onu daha sık görmek istiyor.

çocuklu anne

çocuklu annefototek/imago

Ancak anne, baba-oğul birlikte geçirdiği zamanı azalttı. Şimdi Wenzel onu sadece iki haftada bir Cumartesi sabahından Pazar öğleden sonraya kadar görüyor. Sadece birkaç kilometre uzakta yaşıyorlar: “Bisikletinize atlayıp burada gezebilirsiniz.”

2010 yılında Wenzel, çocuklarının annesinden ayrıldı. Boşanma iki yıl sonra gerçekleşti. Kızıyla yaşadığı zor ilişkinin çeşitli sebepleri olduğunu düşünür. Nürnberg’li adam “Sadakat çatışması içinde ve annesini memnun etmek istiyor” diye şüpheleniyor.

Boşanma sayısı azalmaya devam ediyor

Boşanma sayısı azalmaya devam ediyor
  • hisseler
İntikam, para ve incinmiş duyguları, eski karısının kızlarını kendisine karşı kışkırtmasının nedenleri olarak görüyor. Ayrıca kızı ayrıldıklarında henüz üç buçuk yaşındaydı. “Benimle annesinden daha zayıf bir bağı vardı. Çok çalışmak zorunda kaldım ve bu nedenle onunla çok az zaman geçirebildim” diyor erken emekli olan memur.

Oğluyla teması da onun için güçleşir. “12 yaşındayken, bir çocuk bakımı hafta sonu boyunca arkadaşının doğum günü partisine 200 metre bisikletle gitmesine izin verdim. Annesi, çocuğumu tehlikeye attığımı iddia ederek bundan büyük bir drama çıkardı” diye hatırlıyor. “Bir erkek olarak aile mahkemesinde ayrımcılığa uğradığımı hissediyorum.”

babanın rolünü güçlendirmek

Wenzel, babaların çocuklarının hayatlarındaki rolünü güçlendirmeyi amaçlayan bir baba girişimi olan Väter-Netzwerk eV derneğinde yer almaktadır. Ona göre, burada yapılacak daha çok şey var. Babanın çocuğa zarar verip vermediği şeklindeki olumsuz soru yerine olumlu bir yaklaşım ister: İletişim nasıl başarılı olabilir ve baba çocuğu için daha fazla sorumluluk alabilir?

“Babalara karşı ayrımcılığa karşı değiliz, bize bakmayan ebeveyne karşı ayrımcılığa karşıyız” vurgusu yapıyor. Bu anne de olabilir. Ancak velayet genellikle annede olduğu için dezavantajlı durumda olan genellikle babadır. “Bir erkek olarak aile mahkemesinde ayrımcılığa uğradığımı hissediyorum.”

Çocuğun her iki ebeveyn üzerindeki hakkı dikkate alınmaz; çünkü velayeti annesiyle paylaşmasına rağmen Ben Wenzel’in çok az etkisi var. “Ne yazık ki, kağıt üzerinde velayet sahibi olmak ve bunu uygulayabilmek iki farklı şey.”

Stefanie Unbehaun 27 yaşında. Ekonomi, iş dünyası ve siyaset gazeteciliği okudu ve esas olarak sosyete departmanı için yazıyor.

Bu, açık kaynak girişimimizin bir parçası olarak gönderilen bir giriştir. İle açık kaynak Berliner Verlag, serbest yazarlara ve ilgilenen herkese ilgili içeriğe ve profesyonel kalite standartlarına sahip metinler sunma fırsatı verir. Seçilen katkılar yayınlanacak ve onurlandırılacaktır.