Rota düzeltmesi hâlâ mümkün mü?

admin

Administrator
Yetkili
Admin
Global Mod
Ocak ayının başında Tobias Bank, Solun genel müdürü görevinden istifa etti. O zamandan beri parti içinden daha az sempatik olanlar da dahil olmak üzere pek çok tepki aldı.

Sayın Bank, basın açıklaması veya basın toplantısı yapmadan istifa ettiniz ki bu sizin kalibrenizde bir politikacı için alışılmadık bir durum. Neden?

Manşetler ve medyadaki görünüşler benim için hiçbir zaman önemli olmadı. Siyasi bir mesele söz konusu olduğunda, başka hiç kimse bu konuyla ilgilenmediğinde veya bu benim asıl görevlerimin bir parçası olduğunda kamuoyuna açıkladım.

Tobias Bank: Yetkililer kamuoyu önünde asılsız iddialarda bulunuyor

Peki bu röportajı neden şimdi yapmak istiyorsunuz?

Günlerdir çok sayıda teşekkür, anlayış ve takdir mesajları almama rağmen bazı yetkililer kamuoyu önünde asılsız iddialarda bulundu. Bu bana istifamın doğru bir karar olduğunu ve parti tabanına bir uyandırma çağrısı olduğunu ancak bazı şeyleri düzeltmem gerektiğini gösteriyor.

Reklam | Okumaya devam etmek için kaydırın

Halefiniz Katina Schubert sizi geçmiş seçimlerin analizini yaptırmamakla suçluyor ve işinizi gerektiği gibi yapmadığınız sonucunu çıkarıyor.

Bu cehaleti veya hesaplamayı gösterir. Ekim 2022'de Sol'a yakın bir vakıftan, kötü federal seçim sonuçlarının analizini yaptırmak istedim, böylece buradan siyasi sonuçlar çıkarılabilirdi. Bu bugün hala eksik. Bu parti liderliği tarafından reddedildi. Yine de söz konusu vakfa başvurdum ancak sorumlu enstitü müdürüyle iletişime geçmeyi başaramadım.

Solun 2023'teki kötü seçim sonuçlarına ilişkin bir analiz benim tarafımdan parti liderliğine geçen Aralık ayında önerilmiş ve daha önce yukarıda adı geçen vakfın bir toplantısında açık sahnede tarafımdan talep edilmişti. Bu bakımdan benim suçlanmama gerek yok.

Tobias Bank: “Sol hareket” korkuyor

Federal seçim sonuçlarından siyasi sonuçların çıkarılmasının neden açıkça istenmediğini düşünüyorsunuz?

Soldaki tahtaya hakim olan hareket, “sol hareket” sonuçlardan korkuyor. Bunlar onların başarısızlıklarını ortaya çıkaracaktır. “Sol hareketin” pratikte her şeye hakim olduğu sol eyalet birliklerindeki son seçim sonuçlarına bakın. Solun burada pratikte hiçbir önemi yok. Üç örnek: Schleswig-Holstein: yüzde 1,7, Aşağı Saksonya: yüzde 2,7, Baden-Württemberg: yüzde 3,6.

Uzun süredir görevde olan ancak pek başarılı görünmeyen ardıllara bakıldığında solun kadro düzeyleri zayıf görünüyor. Katina Schubert'in son Berlin seçimlerinde aldığı sonuç yüzde 3,9'du.

Bunu yargılamak istemiyorum. Söyleyebileceğim tek şey, 18 ay süren kampanyanın ardından, daha önce kimsenin beni tanımadığı federal seçim bölgemde ilk oyların yüzde 8,7'sini aldım ve bu, hem seçim bölgesinde hem de ulusal ortalamada ikinci oylardan daha fazlaydı.

Bazıları sizi parti yönetim kurulundaki sorunları yeterince yüksek sesle dile getirmemekle suçluyor.

Genel müdür olarak, doğal olarak parti yönetim kurulu düzeyinin üzerindeki sorunları ele aldım. Özellikle basına bu kadar çok şeyin sızdığı bir parti yöneticisi varken. İçsel olanın dışarıya çevrilmesi gerekmez. Hele ki başkanları tanıştırmayı hiç istemediğim ve istemediğim için.

Tobias Bank: Rota düzeltme şansı artık daha fazla

Partinizin artık sizinle dayanışma gösteren ve özel bir parti konferansı çağrısında bulunan bazı kesimleri var. On ay önce özel bir parti konferansına karşı konuştunuz. Bugün nasıl görüyorsunuz?

Bugün durum farklı: Öncelikle birçok delege artık farklı. Bu, çoğulcu bir parti yönetim kurulunun oluşma ihtimalinin olduğu anlamına geliyor. Dolayısıyla rota düzeltme şansı daha yüksektir.

İkincisi, taraflar bu yıl devletten ek para alacaklar. Bu, Die Linke için daha önce neredeyse hiç olmayan bir mali hareket alanının olduğu anlamına geliyor. Üçüncüsü, Meclis liderliği ve ben tabii ki o dönemde kendimizi hazırladık, bu da özel bir parti konferansı konseptinin mevcut olduğu anlamına geliyor.

İstifanız aynı zamanda bir uyandırma çağrısı olmalıdır. Kim uyandırılmalı?

Sıradaki üyelerden çok fazla destek aldım. İstifam herkes için sürpriz olmadı. Artık istifam nedeniyle şaşırtıcı sayıda insan beni davet ediyor. Parti çizgisinin düzeltilmesi için bunu başarmak istiyorum.

Açık kaynak
Bülten

Kayıt olduğunuz için teşekkürler.
E-postayla bir onay alacaksınız.

Hangi ders düzeltmesini istiyorsunuz?

Sadece üç örnek vermek gerekirse Thüringen, Mecklenburg-Batı Pomeranya ve Saksonya'da Die Linke'nin geniş, sağlam ve çok iyi bir siyasi teklifi var ve bu sadece büyük şehir çevrelerini ve parlamento dışındaki sözde hareketleri hedef almıyor. Orada siyaset parlamentoda ve parlamento dışında yapılır. Orada halka yakın bir dil konuşuluyor, insanı harekete geçiren, anlayan sorunlar ele alınıyor. Bir anda flaştan flaşa geçmezsiniz ve rastgelelik açısından yenilmesi zor kampanyalar başlatmazsınız. Orada parlamentoların dışında topluma kök salacak bir yaklaşım var, bir de parlamentolar aracılığıyla bir şeyleri değiştirme isteği var.

Parlamenter demokraside durum budur. Yoksa Mecklenburg-Batı Pomeranya'daki Sol'un katkısız tatil beldesini ya da belediyelerin sokaktaki eski borçlarından kurtulmayı başaracağını mı düşünüyorsunuz? Yoksa Thüringen'de kreşlerin ve erken çocukluk eğitiminin ücretsiz olması gösterilerle mi sağlandı?

Tobias Bank: Sosyal medyaya pislik saçılıyor

“Sol Hareket” çevresinin çok güçlü olduğu ve gidişattan onları sorumlu tuttuğunuz izlenimine kapılıyorsunuz.

Ayrıca “sol hareket”te mantıklı ve birlikte çalışılması kolay insanlar da var. Önemli olan bu. Sorumluluğu üstlenenler ve gün boyu sosyal medyaya pislik dökenler daha çok Haberin Detaylarıdaki muhafazakarlar. Şu anda en çok kimin geride kaldığına bir bakın. Başarısızlıklarından dolayı başkalarını suçlayan birçok eski milletvekili var. Söyleyebileceğim tek şey, vurulan köpeğin havladığıydı.

Solda kaldığınızı, seçim kampanyalarına katıldığınızı ve başka bir partiye katılmadığınızı söylüyorsunuz. Hala umudun var mı?

Parti tabanının nasıl düşündüğünü daha iyi bilmek amacıyla üyeleri şeffaflık yaratmaya teşvik etmek için her hafta taban gruplarıyla bir veya üç kez konuştum. Bu konuşmalar bana solun kaybolmadığını gösterdi. Hala çok fazla hinterlandımız var ve eğer parti tabanı kendisini özgürleştirirse, bir sonraki parti konferansı rotada bir düzeltme yapabilir.

Bu, açık kaynak girişimimizin bir parçası olarak gönderilen bir gönderidir. İle Açık kaynak Berlin yayınevi, serbest yazarlara ve ilgilenen herkese, ilgili içeriğe ve profesyonel kalite standartlarına sahip metinler sunma fırsatı sunuyor. Seçilen katkılar yayınlanacak ve onurlandırılacaktır.

Herhangi bir geri bildiriminiz var mı? Bize yazın! brifing@Haberler