Piyano çalmak bir anıya dönüştüğünde

admin

Administrator
Yetkili
Admin
Global Mod
Telefonum çalıyor: Hamburg polisi! Uzun uzun anlatmaya çalıştığımda telefondaki memurun gözlerini devirdiğini neredeyse görebiliyorum. “Evet, evet, annenizi zaten tanıyoruz, bilgisayarımızda ‘Schubert piyanisti’ olarak kayıtlı. Lütfen endişelenmeyin! Onu evine getirdik ve her zamanki gibi meslektaşımız Schubert için coşkuyla oynadı.”

Hemen anlıyorum: meslektaşının adı Schubert değil, istemeden küçük bir özel konserden keyif alan isimsiz bir yetkili. Ondan önce kimse annemle birlikte özgürlüğe bırakılmayacak!

Demans yıkıcı bir hastalıktır ve birkaç yıl öncesine kadar müzisyenlerin (ve özellikle piyanistlerin) beynin belirli bölgelerini yoğun kullanmaları nedeniyle hastalığa yakalanma riskinin çok düşük olduğu konusunda kararlıydım.

Bir dahi

Annem İkinci Dünya Savaşı’ndan hemen önce Leningrad’da doğdu. Mükemmel ses tonuna ve bir gün sahneye çıkma konusunda muazzam bir iradeye sahip bir dahi çocuk. Durmak? Piyanist? Evet, elbette: zaten iki yaşındayken keman çalan amcasına ayakta piyanoda eşlik etmeye çalıştı (!). Beş yaşındayken Filarmoni Orkestrası’nın büyük salonunda solist olarak oturdu ve Chopin’i çaldı. Büyükannem, annemin bir dahi olduğuna kesinlikle inanıyordu. Ona bir kuyruklu piyano aldı ve onu apartman dairesinde yaşayan tüm komşulardan korudu.

İlan | Daha fazlasını okumak için kaydırın

Pek çok sakinin ve birçok odanın bulunduğu büyük bir daireydi. Her aile bir odada birlikte yaşıyordu. Toplamda yaklaşık 70 kişi olmalıydı.

Dürüst olmak gerekirse bu kadar çok insanla yaşamayı hayal bile edemiyorum ama o zamanlar “Kommunalnaya Kvartira” muhtemelen tamamen normaldi.

Piyano çalmak tutkuya dönüşüyor

Daha sonra Leningrad ablukasından sağ kurtulan annem gerçekten safkan bir müzisyendi. Hayatımda müziğe, özellikle de piyanoya bu kadar fanatik bir şekilde aşık olan başka birini görmemiştim. Ve aslında keman çalmak isteyen bana annem şöyle dedi: “Keman pahalıdır, ama senin zaten bir kuyruklu piyanon var. Öyleyse piyano çal!”

Annem solist olarak işe başladı -her piyanistin hayali- ama öğreniminin ardından konservatuardaki keman dersinde repétiteur olarak çalışmak zorunda kaldı. Olağanüstü bir tekrarlayıcıydı, hayatı boyunca da öyle kaldı!

Keman profesörü ona “Bir ara Carnegie Hall’da çalmak ister misin?” diye sordu. “Bir solist olarak çok fazla rekabetle karşılaşacaksınız, bir eşlikçi olarak sizin gibi neredeyse hiç kimse yok. O yöne git!” Annemin yaptığı da tam olarak buydu ve repétiteur olarak bir efsane haline geldi.

Genç müzisyenlere destek

Hamburg’a taşındıktan sonra hemen üniversitede bir iş buldu ve genç müzisyenlere yönelik bir dizi house konseri kurdu, böylece performans deneyimi kazanma ve belki biraz harçlık kazanma fırsatı buldular.

Bu şekilde, sadece müzikal olarak yetiştirmekle kalmayıp, onlar için yemek pişirdiği, onlarla evlerinde pratik yaptığı, yarışma gezilerinde onlara eşlik ettiği ve mümkün olan her yerde onları desteklediği, günümüzün dünyaca ünlü çok sayıda solistinin ellerinden geçti. abilir.

Bugün onların himaye ettiği kişilerin oturmadığı büyük bir orkestra neredeyse yok. Ve eski öğrencilerinin hiçbirinin profesör olarak çalışmadığı bir üniversite neredeyse yok.

Sonra Corona geldi. Ve demans. Solistle vereceği son oda konseri öncesinde kısa bir provanın ardından oradan ayrıldı. Ev. Bunun sadece bir prova olduğunu düşünüyordu.

Daha sonra tekrar solo çalmaya başladı. Harika solo becerileri geri geldi. Çember kapatıldı. Chopin veya Schubert’i oynuyor. Bir sonraki konserleri için hazırladığı altı sonattan bahsediyor. Artık çalmayacağı konserlerden çünkü bu konserler sadece onun hayalinde var…

Ama annem Prof. Mara Mednik, onu evine götüren polis memurlarının önünde Schubert’i oynuyor.

O çok mutlu. Umarım polisler de öyledir.

Elisaveta Blumina bir konser piyanisti ve ressamıdır. Berlin’de yaşıyor.

Bu, açık kaynak girişimimizin bir parçası olarak gönderilen bir giriştir. İle açık kaynak Berliner Verlag, serbest yazarlara ve ilgilenen herkese, ilgili içeriğe ve profesyonel kalite standartlarına sahip metinler sunma fırsatı veriyor. Seçilen katkılar yayınlanacak ve onurlandırılacaktır.

Geri bildiriminiz var mı? Bize yazın! brifing@Haberler