Oder, bir kişinin yasal statüsünü almaktır.

admin

Administrator
Yetkili
Admin
Global Mod
Ağustos 2022’de Oder’deki milyonlarca balık ve midye, zehirli bir alg solungaçlarını çözdüğü için sessizce boğulduğunda, halkın tepkisini kaçırdım. İlk başta nedeni belirsizdi, ancak bu felaketin gezegene karşı saygısız davranışımızla da bir ilgisi olduğu açıktı. Oder’e oraya ait olmayan bir madde atıldı.

Oderbruch’ta yaşayan birçok sanatçının sesi neredeydi? Neden taşkın yataklarında kendiliğinden bir yas kampı oluşmadı? Enstrümanını setin üzerinde paketinden çıkaran ve ölmekte olan nehir için çalan veya rap yapan bir dünya yıldızı neredeydi? Lekeleri, flaş ampullerini çekerdi.

Oder’deki büyük balık katliamı muhtemelen tekrarlanacak
  • hisseler
Oder’e gitmem gerekiyordu. Bir şey yap. Yardım etmeye istekli insanlardan teklifler toplayan Schwedt’teki bir ofise rapor verdim. Ölü balıkların nehirden toplanması gerekiyordu. Dost canlısı bir bayan verilerimi kaydetti. Ertesi gün nerede ve ne zaman görüneceğini söylemek için tekrar arayacağını duyurdu.

Fakat kimse cevap vermedi. Oradan tekrar aradım. Bayan, birçok yardımcının öne çıktığını söyledi. Onlarla birlikte olamadığım için hem mutluydum hem de üzgündüm. Kederimi balık balık yaşayabilir ve bana benzer hisseden diğer insanlarla bağlantı kurabilirdim.

nehri seviyorum Ben dike seviyorum Sabah sisinde Schwedt yakınlarında bu yeşil yarış pistinin üzerinden kollarımı iki yana açmış bisikletimle uçuyorum, çayırlardaki kuşlara hayran kalıyorum, gün ısınana kadar yüzümü yükselen güneşe tutuyorum. Sonra Lunow’daki Café Goldrand’da mola veriyorum. Aşağı Oder Vadisi Milli Parkı’ndakiler gibi nehir çayırları Almanya’da benzersizdir.

Brandenburg'daki küçük Stuetzkow kasabası yakınlarındaki Aşağı Oder Vadisi Milli Parkı'nın manzarası

Brandenburg’daki küçük Stuetzkow kasabası yakınlarındaki Aşağı Oder Vadisi Milli Parkı’nın manzarasıReiner Zensen/imago

Oder’in geleceğini güvence altına alın – ama nasıl?

Görünüşe göre aradığımız mucizeler hep sırtımızı döndüğümüz yerlerde oluyor. Oder böyle bir yer. Fark edilmeden çayırlarda aylaklık eder. Nakliye için çok düz. Balıklar sessizliği sever, özellikle nadir hale gelen ve sakin bir akışa bağlı olan türler.

Bu metinde alıntı yaptığım kişilerin hepsini 23 Mart 2023’te Frankfurt/Oder’de düzenlenen “Oder’in geleceğini güvence altına almak” kongresinde duydum. Alliance 90/Brandenburg Eyaletinin Yeşilleri davet etmişti. Daha sonra her şeyi doğru anladığımdan emin olmak ve onlara başka sorularım olduğu için bazılarını tekrar aradım.

Greenpeace raporuna göre: Grup, balık ölümleriyle ilgili iddiaları reddediyor

Greenpeace raporuna göre: Grup, balık ölümleriyle ilgili iddiaları reddediyor
  • hisseler
Doktor Christian Wolter, Berlin Leibniz Tatlı Su Ekolojisi ve İç Su Ürünleri Enstitüsü’nde balık ve tatlı su ekolojisti olarak çalışmaktadır. Oder aynı zamanda onun nehridir. Kongrelerde dünyanın dört bir yanından meslektaşlarına burbot ve zop popülasyonlarının yüksek olduğunu bildiriyor ve burada sadece gudgeon Gobio gobio’nun değil, aynı zamanda ikinci, az bilinen bir türün de olduğu bilgisiyle onları şaşırtıyor: Romanogobio belingii, the nehir gudgeon. Christian Wolter’ın dizüstü bilgisayarında her zaman Baltık çoprabalığı kayıtları vardır çünkü o kadar nadirdirler ki herkes onları görmek ister.

bu bitti mi Nehir iyileşebilir mi? Bütün balıklar ölmedi. Oder’in kumsalları ve kolları ile özel morfolojisi sayesinde yaratıklar, zehir konsantrasyonunun çok yüksek olmadığı yerlere kaçmayı başardılar. Christian Wolter yakında Oder boyunca geri dönecek. Güneydeki Ratzdorf’tan kuzeydeki Staffelde’ye kadar, hangi türlerin ve yavru balıkların felaketten sonraki ilk kışı nasıl atlattığını kontrol ediyor.

O ve meslektaşları, besin ağının nasıl değiştiğini gözlemleyecekler, örneğin büyük midyelerin daha önce sudan süzdükleri planktonu kim yiyor? Midye popülasyonunun yüzde altmışı geçen yaz öldü.

Tuzdan alg büyümesi

Fransız AP Milletvekili Marie Toussaint, çevre kıyımının Avrupa hukukunda suç sayılması konusunda tutkulu. Peki Oder’deki balıkların ölümünden kim sorumlu? Federal Çevre Bakanı Steffi Lemke, kimin sorumlu olduğunun net olmadığını söylüyor.

Ağustos 2022: Schwedt şehrinin kuzeyindeki Aşağı Oder Vadisi Ulusal Parkı'nda, Almanya-Polonya sınırındaki Oder nehri suyunda birçok ölü balık yüzüyor.

Ağustos 2022: Schwedt şehrinin kuzeyindeki Aşağı Oder Vadisi Ulusal Parkı’nda, Almanya-Polonya sınırındaki Oder nehri suyunda birçok ölü balık yüzüyor.Patrick Pleul/dpa

Christian Wolter, kendisinin ve meslektaşlarının sebebi nasıl aradıklarını anlatıyor: “Ölü balıklar kıyıya vurduğunda ilk düşüncem, bunun yeni başlayan Oder’in gelişiminin bir sonucu olduğuydu. İnşaat işinin, suyun oksijen içeriğini etkileyecek ince tortuları harekete geçireceğinden endişelendim. Ama sonra suyun oksijen içeriğinin çok yüksek olduğunu gördük. Oksitleyici etkisi olan bir kimyasalın piyasaya sürüldüğüne dair bir söylenti vardı. Bununla birlikte, oksijen seviyelerinin gündüzleri yükseldiğini ve geceleri düştüğünü gözlemledik, bu da fotosentetik bir organizmayı düşündürdü. Sonunda, toksini biyolojik olarak parçalanabilen ‘yalnızca’ bir alg olduğu için neredeyse rahatlamıştım.”

Alglerin nereden gelmiş olabileceğini biliyor. “Prymnesium parvum, tuzlu suyu tercih eden bir mikroalgdir. Tatlı suda ölür. Tek hücreli organizma o kadar hafiftir ki rüzgar tarafından taşınır. Alg, Baltık Denizi’nden Oder’e esmiş olabilir. Çok yüksek tuz deşarjları onları canlı tutar. Şimdi burada ve geçen yaza benzer koşullarda dramatik bir şekilde tekrar çiçek açacak.”

Mum ışığında duş almak veya: Hayatımız aslında neden bu kadar karmaşık?

Mum ışığında duş almak veya: Hayatımız aslında neden bu kadar karmaşık?
  • hisseler
Greenpeace, 2022’de Varşova’da, Oder’e kalıcı olarak tuz borulayan üç Polonyalı madencilik şirketinin isimlerinin verildiği bir basın toplantısı düzenledi. Bazı durumlarda, miktar Avrupa sınırını 15 kat aşar. Greenpeace bu şirketleri uzun süredir gözlemliyor ve 2022 çevre kıyımından hemen sonra da dahil olmak üzere madenlerden birkaç kez su çekti.

Ancak nehri kirleten sadece mayınlar olmayabilir. Uydu görüntüleri başka bir nedene işaret ediyor. Christian Wolter, “Alg patlamasının başlangıç noktasında, geçen yıl hidrojen üretimini ikiye katlayan bir endüstri var” diyor. “Elektrolit olarak çok miktarda sofra tuzu kullanıyorlar. Üretimin ikiye katlanmasıyla birlikte tuz miktarları da önemli ölçüde arttı, bu da neden önceki yıllarda değil de geçen yıl olduğunu açıklayabilir.”

Oder’in genişletilmesi çevreye zararlıdır

Steffi Lemke’nin toksik alg çoğalmasına kimin sebep olduğunun net olmadığı yönündeki açıklaması yanlış değil ama yanlış anlaşılabilir. Birkaç şirket uygundur. İşlemlerinin sınır değerlere uyduğuna dair kanıt sunmaları talep edilebilir. Günümüz Polonya’sında bu düşünülemez ve bu açıdan Steffi Lemke işi Oder’in diğer tarafına itmekte oldukça haklıdır.

Ancak federal hükümet de ödevini yapmak zorunda. Ulaştırma Bakanlığı, 2015 yılında Oder’i gezilebilir hale getirmek için genişletme konusunda imzalanan Almanya-Polonya anlaşmasından sorumludur. Polonya ve Almanya’dan çevre örgütleri, Brandenburg eyaletiyle birlikte, nehrin yenilenebilmesi için Oder’in genişlemesinin derhal durdurulmasını talep ediyor. Ayrıca genişlemenin genel olarak sona erdirilmesi için çağrıda bulunuyorlar. Uzman raporları, örneğin bölgedeki yeraltı sularının çökmesi gibi onarılamaz ekolojik hasara yol açacağını gösteriyor.

Brandenburg'a taşınmak mı?  Hayır teşekkürler, ben Berlin'e aitim!

Brandenburg’a taşınmak mı? Hayır teşekkürler, ben Berlin’e aitim!
  • hisseler
Ağustos 2022’de balık ölümlerinin başlamasından bir hafta sonra, Polonya Çevre Koruma Genel Müdürü genişleme için resmi onay verdi. İnşaat çalışmaları, bölgesel çevre koruma dairesinden alınan geçici izinle çoktan başlamıştı.

Bir ittifak genişlemeye karşı dava açtı. Bunlar arasında Polonya STK’sı Eko-Unia, Alman BUND, Nabu Germany, Alman Naturring ve Brandenburg eyaleti yer alıyor. Sorumlu bölge mahkemesinde ilk zaferi kazandılar. Mahkeme, kararda nehrin mevcut durumunun dikkate alınması gerektiğini söyleyerek kararını gerekçelendirdi.

Mart 2022: Brandenburg eyaletinde, Frankfurt'un (Oder) kuzeyindeki Oder nehri sınırındaki Polonya kıyısında ağır inşaat makineleri kullanılıyor.  Burada su yolunun genişletilmesi başladı.

Mart 2022: Brandenburg eyaletinde, Frankfurt’un (Oder) kuzeyindeki Oder nehri sınırındaki Polonya kıyısında ağır inşaat makineleri kullanılıyor. Burada su yolunun genişletilmesi başladı.Patrick Pleul/dpa

Yatırımcı bununla ilgilenmedi. Daha da inşa edildi. 23 Mart 2023’te Varşova’daki Yüksek İdare Mahkemesi, Bölge Mahkemesinin kararını onadı. Ama genişletme çalışmaları devam ediyor. Eko-Unia şimdi yerel inşaat müfettişliğine rapor verdi.

Oder için bir yürüyüş

Oder’in genişlemesi nasıl durdurulabilir? Polonya’daki sivil toplumdan bir fikir geliyor. Oder için bir yürüyüş olan “Osoba Odra”, 20 Nisan 2023’te Oder’in Çek Cumhuriyeti’ndeki kaynağında başlayıp nehir boyunca Szczecin Lagünü’ndeki ağzına kadar bu isim altında gerçekleştirilecek. Osoba Odra – Kişi Veya.

Yürüyüşle Akcja Demokracja ittifakı, Oder’e bir kişinin yasal statüsünün verilmesi talebine kamuoyunun dikkatini çekmek istiyor. Polonya Yeşiller Partisi lideri Beata Bilska, kongrede Osoba Odra için hararetli bir konuşma yapıyor: “Biz tek bir aileyiz. Oder bunlardan biri. Bir aile üyesi acı çekerken onu terk edemezsiniz.”

Her şey olmak, sadece Alman olmamak: Torunumla Berlin'de bir karşılaşma

Her şey olmak, sadece Alman olmamak: Torunumla Berlin’de bir karşılaşma
  • hisseler
Oder için yürüyüş 24 Mayıs 2023’te Oderbruch seviyesinde bekleniyor. Kienitz im Oderbruch’taki Uferloos doğa merkezinin müdürü Steffi Bartels hareketi destekliyor ve Oder boyunca teknelerle ilgilenenlere yardım edecek. Bir kilometre bile olsa herkes koşmaya davetlidir.

Yine Mayıs ayında Avrupa Üniversitesi Viadrina’dan öğretim görevlileri “Osoba Odra” girişimi hakkında etkinlikler ve halka açık konferanslar veriyor. Çünkü bir kişiye biyotop statüsü verme fikri yeni değil. Arnavutluk ve Kanada da dahil olmak üzere bazı ülkelerde nehirler bir kişinin haklarına sahiptir. Avrupa’da, İspanyol lagünü Mar Menor bu statüye sahiptir. Her taşın bir kişiliğe sahip olduğu yaşayan bir kozmosun eski yerli dünya görüşünden, bu yasal tanım aracılığıyla doğa ile uygun bir şekilde başa çıkma yoluna geri dönüyoruz.

Sonunda şok bozuldu. Bir yıl sonra duygusallığa ve karşılaşmalara yer var. Ve büyük bir isim de duyulabilir: Nobel ödüllü Olga Tokarczuk, “Osoba Odra”yı destekler.

Yazar, tüm cinsiyetleri belirtmek için iki nokta üst üste kullanımına vurgu yapmaktadır.

Bu, açık kaynak girişimimizin bir parçası olarak gönderilen bir giriştir. İle açık kaynak Berliner Verlag, serbest yazarlara ve ilgilenen herkese ilgili içeriğe ve profesyonel kalite standartlarına sahip metinler sunma fırsatı verir. Seçilen katkılar yayınlanacak ve onurlandırılacaktır.