Lütfen öğle tatilini dert etmeyin!

admin

Administrator
Yetkili
Admin
Global Mod
Ev
açık kaynak
Çocuk yetiştirmek: lütfen bırakın gitsinler – öğle tatili için endişelensinler!

Ebeveynler çocuklarının öğle yemeğini ne zamana kadar hazırlamalıdır? Yazarımız, öğretmenimiz ve annemiz, ebeveynleri daha hızlı bırakmaları için teşvik etmek istiyor.

öğle yemeği ile çocuk.IMAGO/Westend61

Çocuklar son derece hızlı öğrenirler. Az önce ilk gülümsemenize sevindiniz, ilk adımları kutladınız, sonra sınıf gezisine çıktılar, sınavlara girdiler, ehliyetlerini aldılar ve büyüdüler. Ebeveynler, en azından geçici olarak, aynı oranda daha fazlasını vermelidir. Önce nerede yaşadığını belirleme hakkı, sadece bir yere sürünüyorlar; sonra nezaret görevi, başkalarıyla birlikte giderler; sonra sorumluluk, çok az, çok geç, hiç öğrenmiyorlar… ve sonra arkadaşlarla parti için araba ve daire.

Kuşkusuz, bu her zaman kolay değildir. Ancak bir şeyden vazgeçmek özellikle zor görünüyor – öğle tatili endişesi. Yenilebilir olması için taze, sağlıklı ve dengeli ve her şeyden önce lokma büyüklüğünde olmalıdır. Pek çok ebeveyn, önce kreş kutusu, ardından okul beslenme çantası için doğru menüleri bir araya getirir. Çocukların lisede ekmeklerini yaptırmaları, elmaları kesmeleri, mandalinaları soymaları ve sebzelere şekil vermeleri alışılmadık bir durum değil.

“Barışçıl Ebeveynlik”: Çocuklar kasıtlı olarak kuralsız büyüdüğünde

Bazı ebeveynler, çocukları liseden mezun olana kadar bunu yapar: duruma göre anne veya babanın öğle yemeği ile üniversiteye hazır. Neden birçok ebeveyn beslenme çantası egemenliğinden vazgeçmek istemiyor? Bir beslenme çantasını kendin doldurman büyük bir küstahlık mı? Göbek kordonunun kesilmesi için sonradan bir telafi olabilir mi? Yoksa bir ara ekmek yarışması mı var: Bununla en iyi kim ilgilenir? Kimin çocuğu en sağlıklı besleniyor? En büyük anne ya da en iyi baba kimdir?

Ben de bir zamanlar çocuklarımın öğle yemeğini düşündüm ve bugün hala zevk aldığım bir çözüm buldum. Kızımız anaokuluna yeni başlamıştı ve ağabeyi birinci sınıfa gidiyordu, bu yüzden sabahın köründe birlikte kahvaltı yapmak zorundaydık. Herkes bundan zevk aldı, ancak ben neredeyse hiç yemek yemedim, çünkü bunun yerine çeşitli öğle yemeği kutularını diğerleri için dengeli, ısırık büyüklüğünde yiyeceklerle doldurdum – bu öğle yemeği kutuları eve kısmen veya tamamen dokunulmadan geri döndü.

“Çocuklarım kendilerini gerçek lüks sandviçlerle dolduruyor”

Hayal kırıklığına uğradım, hemen şuna karar verdim: Sabahları ekmek seti gibi zengin bir kahvaltı sağlamaya devam edecek olsam da, lütfen herkes mola için kendi ekmeğini yapsın! “O zaman üzerine ne istersen koyabilirsin. Sadece doyurucu ve taze olmalı.” O zamandan beri bir beslenme çantasına değil, kendime ait bir yemek kutusuna dokundum. Mola sırasında hayal kırıklığına uğramak için artık bir neden yok, bunun yerine benim için kahvaltı zamanı!

Lezzetli lüks ekmekler

Lezzetli lüks ekmeklerWestend61/resim

Ve bakın, çocuklarım kendilerini marul, salatalık veya domates dilimlerinin döküldüğü gerçek lüks ekmekle dolduruyorlar. Kıskanabilirsin! Tabii arada sırada yarısı dolu yemek kutuları geri geliyor. Zaman yok, iştah yok, unutulmuş. İçindekiler yemek masasında tüketilir veya diğer alıcılar küçük meyve dilimleri veya salatalık dilimleri için bulunur. Yiyecekleri biraz yolda olduğu için neden çöpe atalım?

Garip, can sıkıcı bir çocuğu düzeltebilir miyim?  Tabii neden olmasın?!

Garip, can sıkıcı bir çocuğu düzeltebilir miyim? Tabii neden olmasın?!

Ancak, en küçük oğlumuzun öğle yemeği ekmeği üretme zevki yoktu. Bu yüzden okula başladığında okul gününün yemek için yeterince uzun olmadığına karar verdi. O andan itibaren beslenme çantasını bıraktı. Bunun yerine eve gidince kendine bir şeyler pişirmeye başladı. Bunu bugün hala yapıyor, şu anda altıncı sınıfta; ve bazen geri kalanımız paylaşabilsin diye daha çok yemek yapıyor. En büyük oğlumuz kısa bir süre önce çıraklığa başladı.

Sandviçler artık çok daha uzun çalışma günü için yeterli değil. Onun çözümü: İş yerinde günde bir öğünü ısıtabilmek için Pazar günleri beş porsiyon yiyeceği önceden pişiriyor. Geçen pazar pilavlı ve brokolili tavuğuna çok açgözlü baktım, cevapladı: “Bir porsiyon ister misin, yarın işte onu ısıtabilirsin?” Sevgili anne babalar, onu vermek gerçekten çok güzel olabilir, herkes için ilgili

Franziska Klumpp, üç çocuk annesi ve Berlin’in kuzeyindeki bir lisede öğretmen.

Bu gönderi, Creative Commons Lisansı (CC BY-NC-ND 4.0) altında lisanslanmıştır. Yazarın ve Berliner Zeitung’un adının belirtilmesi ve herhangi bir işlemenin hariç tutulması koşuluyla, genel halk tarafından ticari olmayan amaçlarla serbestçe kullanılabilir.

Bu, açık kaynak girişimimizin bir parçası olarak gönderilen bir giriştir. İle açık kaynak Berliner Verlag, serbest yazarlara ve ilgilenen herkese ilgili içeriğe ve profesyonel kalite standartlarına sahip metinler sunma fırsatı verir. Seçilen katkılar yayınlanacak ve onurlandırılacaktır.