Küçük Los Feliz taco standı Yuca's Hut'ın kurucusu Socorro Herrera öldü

admin

Administrator
Yetkili
Admin
Global Mod
Socorro Herrera, 1976 yılında Los Feliz'deki bir içki dükkanının otoparkındaki eski ayakkabı boyama kabinini gördüğünde kendi kendine şöyle düşündüğünü söyledi: “Bu benim için yeterli.”

Ve öyleydi. Herrera, 48 yıl boyunca ailesinin ve birkaç uzun süreli çalışanının yardımıyla Hillhurst Bulvarı'ndaki Yuca's Hut'ı yönetti. Menü ve uzun süredir müşterilerinin ona verdiği isimle “Mama” veya “Mama Yuca's”, 2005'te Amerika klasikleri kategorisinde James Beard ödülünden ve çevredeki mahallelerde yaşanan kaçınılmaz değişikliklerden sonra bile çoğunlukla aynı kaldı.

Restoranın varlığının büyük bölümünde Herrera, kusursuz kırmızı tırnaklarıyla tezgahtaki bir sandalyede oturdu, sipariş aldı ve müşterilerin isimlerini kağıt torbalara yazdı.

En büyük kızı Margarita, Cuma günü Glendale'deki evlerinde Porto'nun hamur işleri hakkında “Çok komikti” dedi.

Küçük kızı Dora, pandemiden bu yana enerjisini ve sağlığını korumak için oraya daha az gittiğini ancak yine de haftada birkaç kez “Kulübe”yi ziyaret ettiğini ve Yuca'nın otoparktaki ikinci konumuna göz kulak olduğunu söyledi. Pasadena'daki Fair Oaks Bulvarı'ndaki başka bir içki dükkanının.

Kısa bir hastalığın ardından Socorro “Mama Yuca'nın” Herrera'sı 23 Aralık'ta 89 yaşında öldü.

Socorro Herrera ve kızı Dora Herrera, 2016'da Los Feliz'deki küçük taco standı Yuca's Hut'ta.

(Brian van der Brug /.Los Angeles Times)

Cuma sabahı Yuca, Socorro'nun vefatına ilişkin ilk duyuruyu Instagram'da yayınladı. Cumartesi günü öğleden sonra geç saatlerde Hut'ta kredi kartı makinesi çalışmıyordu, dolayısıyla siparişler yalnızca nakit olarak veriliyordu, ancak yeterli paranız yoksa kasanın arkasındaki kadın bir dahaki sefere ödeme yapmanın sorun olmayacağını söyledi.

Brown'dan mezun olduğu 1980 yılından bu yana aile işiyle uğraşan Dora Herrera, bir grup arkadaşıyla masaya oturdu. Mahallede yaşayan New Jersey doğumlu bir sanatçı olan Kara Duffus, park yerinde duruyor, bir direk üzerinde dengelenmiş bir çizim tahtasıyla, azalan ışıkta Kulübe'nin taslağını çiziyordu.

Bir çift ve ergenlik çağındaki oğulları dünden kalan hesabı nakit olarak ödemek için uğramışlardı. Baba Owen Moogan, 18 yıl önce New York'tan taşındı ve o kadar uzun süredir Yuca'nın müşterisiydi. “Bir New Yorklu olarak Yuca, gözlerimin farklı türden Meksika yemeklerine açılmasına yardımcı oldu” dedi. “Ve bir içki dükkanının otoparkındaki bu James Beard ödüllü taco standı tam bir Los Angeles örneği. Yapabildiğiniz yerde iş kurun.”

Socorro Herrera, 1976'da Los Feliz'de açılan taco standı Yuca's Hut'ın ilk günlerinde çekilen tarihsiz bir fotoğrafta ocakta.

(Socerro Herrera ailesi)

Socorro'nun temel tacos, burrito ve tortalardan oluşan menüsü onun Yucatecan köklerinden doğmuştur. Yumuşak tacos'u, yalnızca sert kabuklu Taco Bell'i bilen ve bazen daha fazla karmaşıklık arayan başkalarını hayal kırıklığına uğratan nakli eğitimli, yine de birçok Angelenos'u, muz yapraklarında buharda pişirilmiş Yucatecan tarzı cochinita pibil ile tanıştıran ilk kişilerden biriydi. Ve 2009'da LA Taco'nun ilk Taco Madness şampiyonu oldu. Fasulye ve peynirli burritoları, Amerikan peyniri ve bütün barbunya fasulyesinden oluşan dikdörtgen keselerdir; burgerleri küçük ızgarayı paylaştıkları taco etlerini yansıtıyor; ve mutfağında quesadilla servis edilmiyor (ancak fasulye ve peyniri fasulyesiz sipariş edebilirsiniz).

Yuca's Hut'ın kurucusu Socerro Herrera (ortada), kızları Dora (sağda) ve Margarita ile birlikte 2005'te küçük Los Feliz taco standı Amerika Klasikleri James Beard Ödülü'nü kazandığında.

(Socerro Herrera ailesi)

Dora'ya göre, tüm müşterilere eşit davranılması Socorro için önemliydi; cochinita pibil, carne asada ve carnitas tacos'larını yemek için gelen pek çok Hollywood ünlüsü ve ünlü şefe öncelik verilmedi ve çete üyeleri de memnuniyetle karşılandı. ona saygılı davrandıkları sürece.

Romancı ve yemek yazarı Ruth Reichl, LA Times'ta restoran eleştirmeni olarak çalışırken yıllarca birkaç blok ötede yaşamasına ve onlarca yıldır orada defalarca yemek yemesine rağmen, annesinin onu asla yüz yüze tanımadığını sevgiyle hatırladı.

1990 yılında bu gazetede Yuca'nın “en iyi tacosu” olarak nitelendiren Reichl, “Fasulye ve peynirli burritolarına aşık oldum” dedi. “Bu, aklımda olan bir tat. Kelimenin tam anlamıyla Los Angeles'a oraya gitmeden gitmiyorum. Harika, oraya gidiyorum ve kim olduğumu bilmiyorlar. İki yıl önce kışın Los Angeles'ta bir ev kiraladık ve neredeyse her gün oraya gittim.”

Kızı Margarita, annenin kararları vermesine ve menüyü basit tutmayı tercih etmesine rağmen gerektiğinde yenilik yapmaya hâlâ istekli olduğunu söyledi. “Daha ilk andan itibaren onun bebeği olduğunu anladık ve bu yüzden ona bebeği konusunda yardım ettik ama aynı zamanda 'Bunu değiştirmeniz gerektiğini düşünüyorum' dedik. Ve arada bir 'Evet, haklısın' derdi.”

Socorro Herrera ve kızı Dora (sağda), Los Feliz'deki Yuca's Hut'ta müşterilerle sohbet ediyor.

(Brian van der Brug / Los Angeles Times)

Gün boyu yiyecekleri taze yapmakta ısrar etti, bu da gün boyunca sürekli yemek pişirip doğradıkları anlamına geliyordu; zamanla verimliliği ve mutluluğu artırmak için küçük değişiklikler yaptı.

Bir keresinde burritoları için fasulyeleri ezmişti ama bunun çok zahmetli olduğuna karar vererek onları olduğu gibi bırakmaya başladı. Jambonlu ve yumurtalı kahvaltı börekini sipariş etmek için jambon doğramaktan yoruldu, bu yüzden onu menüden çıkardı.

Bazen müşteriler çıtır karnitalar talep ediyordu. Dora, “Bu genellikle bizim açımızdan bir hataydı çünkü fazla pişmesine izin verdik ve onlar da onu sevdiler” dedi. Böylece Socorro folyoyu çıkarır, sonra fırını çalıştırır, kızartır ve çıtır parçaları isteyenler için saklardı. Dora, “O her zaman 'Tamam, eğer bunu gerçekten istiyorsan, bunu gerçekleştirebilirim' derdi.” diye hatırladı.

Socorro del Carmen Sosa Suarez, 1935'te Meksika'nın Mérida kentinde bir ev hanımı ve kolluk kuvvetleri memurunun dört çocuğundan ilkiydi. Dora, babasının ona başından beri istediği ilk oğlu gibi davrandığını söyledi. Socorro'nun sosyal doğası, cesareti ve uyum yeteneği muhtemelen erken çocukluk döneminde babasıyla birlikte boğa güreşlerine ve barlara giderken yaşadığı deneyimlerden kaynaklanıyordu.

“Onu her yere götürdü. 2 aylıkken onu at sırtında önüne koydu. Boğa güreşlerini izlerlerdi ve sonra ona arkadan götürülür ve avlanan boğa kanından ilk bardaklardan biri verilirdi. Eve giderken atıyla barlara çarpardı.

“Büyüdüğünde, bazı barlarda annem için küçük masalar kurulmuştu ve ona bu küçük mini birayı veriyorlardı; bara giremiyordu ama dışarıda oturuyordu. Sonra hazır olduğunda onu bir ata bindirir, eyere bağlar ve ata onu eve götürmesini söylerdi.

Dora, “Büyükbabam her zaman derdi ki, kavga etmen umurumda değil ama kazanman gerekiyor,” diye hatırladı Dora. “Ve böylece her zaman bunu anladı.”

Socorro, 50'li yılların başında Jaime Herrera ile evlendi ve üç çocukları oldu: Jaime, Margarita ve Dora. Dora 5 yaşındayken Belize'ye taşındılar. Jaime Sr. iş ararken Socorro vaftiz annesinden aldığı dikiş becerilerini kullanarak bir giyim işi kurdu. Kızlarının hatırladığı kadarıyla o bu işi başardı ama kısa sürede elit kesimin özel dikim terzisi oldu.

1960'ların ortalarında Los Angeles'a taşındılar; burada Socorro, hem Avon'da satış elemanı olarak hem de hazır giyim sektöründe numune üreticisi olarak başarılı oldu. İş arkadaşlarının tatil sırasında çocukları için alışveriş yapmaya zamanları olmadığını fark etti, bu yüzden o ve Jaime bir U-Haul'u oyuncaklarla doldurdular ve fabrika fabrika dolaşarak meşgul ebeveynlere toptan fiyatlarla oyuncaklar sattılar.

1976'da Margarita, Los Feliz'deki Hillhurst Bulvarı'nda 8×10'luk bir alanı satmaya çalışan biriyle tanıştı. Socorro ve Jaime bir restoran açmayı planlamamışlardı ama Dora'nın Brown'daki okul ücretini karşılamanın faydalı olacağını düşündüler. Başlangıçta menü öğelerini kendilerinden önceki bölgede yaşayan Ortadoğu mutfağından yapmaya devam ettiler, ancak Socorro kısa sürede kendi memleketinin mutfağına yöneldi. Çocukları onun tutkusunu Yuca'da bulduğunu bildiklerini çünkü Yuca'nın bir daha asla sıkılmadığını veya başka bir iş aramadığını söylüyor.

Mahalle yıllar geçtikçe çok değişti; Jaime ve Socorro'nun işten sonra dansa gittikleri Vermont'taki Pedro's Grill ve annemin cumartesi geceleri canlı oyunlar oynamak için oturduğu Sunset ve Hillhurst'teki Acapulco çoktan gitti. Pac-Man. Ama Yuca'dan geriye kalanlar var.

Margarita, “Çünkü dokunduğu her şey altın gibiydi, işe yaradı” dedi. “İnsanlar ona şunu sordu: sırrı nedir? Ve o gidiyor, ben elimi kullanıyorum. Her şeye dokunuyorum.”

Kız kardeşler, Yuca'nın en kötü yanının artık evde yemek pişirilmemesi olduğunu söyleyerek şakalaşırlardı; bunların hepsi Kulübe'den paket servisiydi. Ancak aile, yoğun geçen günlerin sonunda hep yemek masasında buluşurdu; Margarita bakkalda kasiyer olarak çalıştığı işten saat 22.00'de eve dönene kadar yemek yemeyi beklerlerdi.

“Hepimiz mutfakta buluşup birkaç saat konuşur, içer ve yemek yerdik. Ve bu çok güzeldi. Neredeyse her gece güzel, büyük bir partiydi. İş yerinde ne oldu? Okulda ne oldu? Çok güzeldi,” diye hatırladı Dora. “İnsanlar her zaman 'Ah, ailenle çalışmak çok zor olmalı' diyordu. Ve sanki hiçbir fikrin yok. Bu en iyisi!”

2016'da LA Times'a verdiği bir röportajda Socorro, aileyle çalışmanın “kolay olmadığını, ancak onlar sizi seviyorsa ve siz de onları seviyorsanız, bunu yürütmenin bir yolunu bulursunuz, dolayısıyla bu her zaman sizin istediğiniz veya onların istediği olmaz” diye itiraf etti. istemek, bu bir dengedir.” Başarısının muhtemelen ne istediğine karar vermiş olmasından kaynaklandığını söyledi.

“Kuralları ben koydum ve bu konuda ısrar ettim, şimdi de aynı kurallar yürürlükte. Bir lider olmalı, çünkü tek bir kişinin karar vermesi ve tonu belirlemesi konusunda tutarlılığa ihtiyacınız var; sunduğunuz üründe kaliteyi bu şekilde korursunuz. İnsanlar onlarca yıl sonra geri gelip, tadı tam olarak hatırladıkları gibi olduğunu söylüyorlar.”