İnternetin devrime ihtiyacı var mı?

admin

Administrator
Yetkili
Admin
Global Mod
Akıllı telefonunuzdaki uygulama veya resmi kanallar aracılığıyla bilet satın alın. Günümüzde pek çok şey ek olarak ya da özel olarak dijital araçlarla çalışmaktadır.

Bu gelişme Almanya’daki yaklaşık 71.000 kör, yaklaşık 46.000 ağır görme engelli ve yaklaşık 440.000 görme engelli kişi için ne anlama geliyor? Dijitalleşme kör ve görme engelli kişiler için günlük yaşamı zorlaştırıyor mu?

Kendisi de gençliğinde kör olan Margit Flory, “Maalesef bu durum sıklıkla yaşanıyor” diyor. Birkaç yıl boyunca Federal Engellilik ve Çalışmalar Derneği’nin yönetim kurulu üyesiydi ve Berlin Alman Öğrenci Birliği’nin danışma kurulunda engelli öğrencilerin çıkarlarını ülke çapında temsil ediyordu.

2007 yılından bu yana Nürnberg’deki Körler ve Görme Engelliler Eğitim Merkezi’nin meslek okullarında öğretmenlik yapmaktadır. “Örneğin, pek çok ev aletinde artık dokunsal anahtarlar ve düğmeler bulunmuyor. Bunun yerine, görülmesi gereken dijital ekranlar aracılığıyla kontrol ediliyorlar. Bu, örneğin çamaşır makinesi ve bulaşık makinesi, ocak, fırın, tam otomatik kahve makinesi veya Thermomix için geçerlidir. Ayrıca paketleme istasyonlarındaki dolaplardan paketleri yalnızca görüşlü yardımla alabilirsiniz. Özel ve profesyonel sohbet gruplarında iletişim, örneğin görseller ve fotoğraflar kullanıldığında sıklıkla kısıtlanıyor” diyor Flory.

Reklam | Okumaya devam etmek için kaydırın

Kör ve görme engelli insanlar: günlük çalışma hayatındaki engeller

Kör ve görme engelli kişiler için sürekli artan bilgi akışı, artan karmaşıklık ve dijital değişimlerin hızı özel bir zorluktur.

“Örneğin, özel tekliflerle ilgili bilgileri nasıl edinebilirim? Sesli ve Braille ekranlı ilanların bulunamaması veya okunamaması durumunda yeni bir daireye veya yeni bir işe nasıl başvurabilirim? Görme yeteneği olan ortaklara ve arkadaşlara sormak, dışarıdan yardıma güvenmek anlamına gelir ve çok daha fazla zaman yatırımı gerektirir ki bu da dezavantajlıdır” diyor Flory.

Çalışma alanında, web sitelerinin yeniden başlatılması, sayısız güncelleme ve sürekli değişen PC programları, genellikle çalışmaya devam edebilmek için yardımcı teknolojilerin öncelikle kapsamlı bir şekilde uyarlanması gerektiği anlamına gelir.

“Bu genellikle kullanım biçiminde bir değişikliği içerir; bu ya etkilenenlerin kendileri tarafından çözülmesi gerekir ya da özellikle görme engelliler ve görme engelliler için tasarlanmış bilgisayar eğitim kurslarında öğrenilebilir. Bu, profesyonel faaliyetlerin yanı sıra yönetilmesi gereken başvuru prosedürlerini, maliyetleri ve zamanı da içeriyor” diye açıklıyor Flory.

Kör insanlar nasıl akıllı telefon kullanabilir? “Tamamen görme engelli biri olarak iPhone’u entegre ‘Voiceover’ diliyle kullanıyorum. Bu, her Apple cihazının ayarlarından etkinleştirilebilir ve ardından ekranın içeriğini seslendirebilir,” diyor Flory.

Bu nedenle bu, bir ila dört parmakla yazma, silme veya kaydırma gibi belirli hareketler kullanılarak kontrol edilebilir. Daha rahat çalışma için cep telefonuna ve Braille ekranına normal bir klavye de bağlanabilir.

Görme engelli Ali Arslan, Mülheim an der Ruhr şehir kütüphanesinde ses çıkışlı engelsiz bilgisayarının kullanımını gösteriyor.Funke Fotoğraf Hizmetleri/imago

“Örneğin, görme engellilere özgü uygulamalar için, navigasyon yardımcısı olarak Blind Square’i veya örneğin bir ambalaj kutusunda hangi içeriklerin bulunduğunu öğrenmek için bir QR tarayıcı kullanmak için Seeing AI’yi kullanıyorum. Uygulama ayrıca bana ışığın kapalı olup olmadığını da söyleyebiliyor” diyor Flory.

Web siteleri genellikle engelsiz değildir

“Özel bir zorluk, içerik açıklaması olmayan resimler ve Haber klipler, yalnızca görsel görev çözümlerine izin veren captcha’lar veya bir web sitesinden diğerine haber verilmeden otomatik olarak yönlendirilmenizdir. Federal ve eyalet engelli eşitliği yasalarındaki mevcut yasal asgari standartların tutarlı bir şekilde uygulanması ve bunlara uyulması yararlı olacaktır. Ne yazık ki durum her zaman böyle olmuyor” diye açıklıyor Flory.

Aşağı Saksonya Körler ve Görme Engelliler Derneği eyalet yönetim kurulu üyesi Aytekin Demirbaş da birçok web sitesi ve uygulamanın görme engelli ve görme engelli kişiler için kolay erişilebilir olmadığının bilincinde.

“Kör ve görme engelli insanlardan oluşan topluluk, operatörler arasında erişilebilirlik eksikliğine sıklıkla işaret ediyor. Bazıları engelleri çözer, ancak bazıları için hiçbir şey olmaz. Sayfalarda gezinmek için özel teknolojiler kullanıyoruz. Site kötü tasarlanmışsa yardımcı teknolojinin içeriğe hiçbir faydası olamaz” diyor Demirbaş.

Erişilebilir bir web sitesi neye benzer? Başlıkların mantıksal, hiyerarşik bir şekilde tasarlanması gerekir; bağlantıların, butonların ve form alanlarının mutlaka bir etikete ihtiyacı vardır.

“Gören insanlar gibi ben de ihtiyacım olan bilgiyi hızlı, kolay ve verimli bir şekilde alabiliyorsam, bir web sitesi tamamen engelsizdir. Sayfada hızla yön alabilmem, kolayca gezinebilmem ve sekme ve imleç tuşlarının yanı sıra web sitesindeki yaygın klavye kısayollarıyla etkileşim kurabilmem gerekiyor,” diye açıklıyor Flory.

Bunu yapmak için sitenin açıkça yapılandırılması ve uygun şekilde programlanması gerekir. Flory, “Somut anlamda bu, örneğin başlıkların başlık olarak tanımlandığı, bağlantıların anlamlı bir bağlantı adına sahip olduğu ve tüm kontrollerin ve giriş alanlarının açıkça etiketlendiği anlamına gelir” diyor.

Erişilebilir bir web sitesi herkes için faydalı olacağından bunun neden hala kesin olmadığını anlamıyor. Bu gereklilikleri karşılamanın anahtarı, kamu kurumlarının yeni veya güncellenmiş web siteleri ve programlara ilişkin gereklilikleri formüle ettiği ihale kanunudur.

Yönetim kurulunda yer alan Bremenli avukat ve sosyal bilimci Uwe Boysen şöyle açıklıyor: “Uygulamaların erişilebilirliği ancak ilgili düzenlemelerin gerektirdiği şekilde en başından itibaren dikkate alınırsa uzun vadede önemli ölçüde artacaktır.” Alman Körler ve Görme Engelliler Derneği’nin üyesi olan Dr.

Görme engelli bir kişi şehirde yürüyor.  Toplumda engellilere yönelik hâlâ çok büyük dezavantajlar var.

Görme engelli bir kişi şehirde yürüyor. Toplumda engellilere yönelik hâlâ çok büyük dezavantajlar var.Michael Gstettenbauer/imago

Siyasi eyleme zorunlu ihtiyaç

“Dijital erişilebilirliğe yönelik bir takım yasal düzenlemeler, düzenlemeler ve standartlar var. Bunlar arasında, sözde kamu kurumlarının web sitelerini erişilebilir hale getirmesini gerektiren federal ve eyalet engelli eşitliği yasaları da yer alıyor. Bunun nedeni büyük ölçüde AB direktifi ve nihayetinde BM Engelli Hakları Sözleşmesi ve Temel Kanunun 3. maddesinin 3. paragrafının 2. cümlesindeki ayrımcılık yasağıdır” diyor Boysen.

Öngörülebilir gelecekte başka yasalar da yürürlüğe girecek; örneğin, ilk kez belirli mal ve hizmetlerin özel sağlayıcılarının da 2025’ten itibaren erişilebilir olmasını gerektiren Erişilebilirliği Güçlendirme Yasası gibi.

“Körler ve görme engelliler için kayda değer kişisel gelişim faaliyetleri olmasaydı, bu düzenlemeler hayata geçemezdi. Eksik olan, bu düzenlemelerin çoğunun somut olarak uygulanması, yaptırım seçenekleri ve uygulanabilirliğidir” diyor Boysen.

Ne yazık ki siyasetçiler bu konuda çok tereddütlü görünüyor ve Aşağı Saksonya Körler ve Görme Engelliler Derneği eyalet kurulundan Demirbaş da bunu doğruluyor. Demirbaş, “Endişelerimizin gönülsüzce ele alındığını düşünüyorum ve burada ekonominin çıkarlarının etkilenenlerin çıkarlarından daha önemli olduğuna inanıyorum” dedi.

Ne yazık ki Erişilebilirliği Güçlendirme Yasası, beklenen etkiyi yaratmadan yalnızca anlamlı bir isme sahip olabilir.

Bu, açık kaynak girişimimizin bir parçası olarak gönderilen bir gönderidir. İle Açık kaynak Berlin yayınevi, serbest yazarlara ve ilgilenen herkese, ilgili içeriğe ve profesyonel kalite standartlarına sahip metinler sunma fırsatı sunuyor. Seçilen katkılar yayınlanacak ve onurlandırılacaktır.

Herhangi bir geri bildiriminiz var mı? Bize yazın! brifing@Haberler