günlük ırkçılık? Alman olmayan soyadı kapı zilinden kaybolduğunda

admin

Administrator
Yetkili
Admin
Global Mod
Sevgili komşularım, oda arkadaşımın yaka kartı posta kutumuzdan dördüncü kez silindikten sonra, bunun suç teşkil ettiğini ve bir dahaki sefere bilinmeyen kişiler hakkında şikayette bulunma hakkımı saklı tuttuğumu size bildirmek isterim. Oda arkadaşımın Alman olmayan ismine katılmasanız bile, bu yine de gelecekte dünyanın başka yerlerinden bize gelen insanlarla yaşamaya devam etmenizi engellemez. Hepimiz insanız. Sonuçta hepimiz aynı anne ve babadan geliyoruz.

Oda arkadaşım Coco’dur. O, rahmetli arkadaşımın küçük kardeşi, aslında onun ömür boyu en iyi ve en uzun arkadaşı. Coco 13 yaşından beri birbirlerini tanıyorlar, erkek arkadaşım tüm hayatı boyunca Coco’ya bakıcılık yapmış ve onu korumuştu. Geçen yıl erkek arkadaşım öldükten sonra Coco’nun ablası oldum. İkimiz de birlikte yas tuttuk ve birbirimize yardım ettik.

Birkaç ay önce Coco’nun başı belaya girdiğinde ona benim dairemde bir oda teklif ettim. Erkek arkadaşım gittiğinden beri bolca yerim oldu. Merhum arkadaşım gibi Coco da Kongo’da, Kinşasa’da doğdu. Güzel bir soyadı var, bazı Alman soyadlarından daha güzel, bence yuvarlak, dolgun sesli bir isim. Ailesi Kikongo etnik grubuna mensup olmasına rağmen Angola’da büyüdü çünkü Angolalı babası daha sonra ailesini Angola’ya getirdi.

Kikongo, Kongo ve Angola’da yaşıyor ve 1884’te Avrupalı sömürgeci güçlerin Afrika’yı kendi aralarında böldüğü Berlin Kongo Konferansı’ndan sonra sınırların keyfi olarak çizilmesiyle ayrılmışlardı. Bence Coco’nun adı, bu arada Alman da olmayan aile adıma çok yakışıyor. Bir asırdan fazla bir süre önce, büyük büyükbabam Sorbonne’da felsefe doktorası yapmak için şimdi Litvanya’nın bir parçası olan Polonya’daki Kovno’dan Paris’e gitti.

Fransa’dan büyükbabamın doğduğu Berlin’e taşındı. Büyükbabamın annesi, benim büyük büyükannem, hem Berlin yakınlarında bir ıhlamur fabrikasına hem de Nice’de bir gül bahçesine sahip olan zengin bir Alman-Yahudi aileden geliyordu. Birinci Dünya Savaşı çıkınca aile gül yetiştirmeye karar verir ve bu arada Fransa’ya geri döner.

korkakça bir saldırı

Posta kutumuza Coco’nun isim etiketini iliştirdiğimde kötü bir şey düşünmedim, daha önce alt kiralama sözleşmemizi konut derneğimize onaylatmıştım, Coco polise kayıt yaptırmıştı ve alt kiralama için kiramla bir ücret ödemiştim. zamanında. Coco sessiz bir kiracıdır, genellikle geç gelir ve evden erken çıkar. Zor bir işi var, bir otomobil fabrikasında çalışıyor ve parti yapmak istediğinde arkadaşlarını ziyaret ediyor, apartmandan sessizce çıkıyor ve gecenin bir yarısı daha da sessiz dönüyor. Coco’nun herhangi birini rahatsız etmesi düşünülemez.

Posta kutumdaki tek isimler Cocos ve benimki değil. Adımın yanında babalarından aldıkları oğullarımın adı var. Kamboçyalı bir isim ama sen onu öyle tanımıyorsun. Oğlumun büyük-büyük-büyükbabası 200 yıldan uzun bir süre önce Çin’den Kamboçya’ya geldi, adı Keat Lee’ydi, ancak bir noktada iki isim değiştirildi, böylece Lee onun ilk adı ve Keat soyadı oldu. Belki Kamboçyalılar bunu daha kolay konuşabilirdi.

Ailenin zamanla tanınabilir Çinli soyadını kaybetmiş olması, Kızıl Kmer diktatörlüğü sırasında bir şanstı. Kızıl Kmerler daha sonra neredeyse tüm yabancıları öldürdü. Buna rağmen oğlumun babası, on yaşında Almanya’ya gelmeden önce, anne babasını ve on iki kardeşinden sekizini bu savaşta kaybetmişti. Evimizdeki diğer posta kutularının üzerindeki isimler Almanca. Bauer ve Wiechmann ve Segert* ve benzeri.

Berlin-Niederschönhausen: Prefabrik bina, eski bir binaya komşudur.Jürgen Ritter/imago

Berlin’in sakin bir köşesi olan Niederschoenhausen’de yaşıyorum, çok uzakta, burada çok fazla yabancı yok. Caddenin karşısında iki küçük çocuğu ve yan evde genç bir Alman-Fransız çifti olan Gana’dan sadece bir kadın, ama buradaki insanlar geleneksel olarak yabancılara alışık değiller. Belki de bu yüzden posta kutumdaki ismi kaldırmaları gerekiyor, belki de haklılar? Sadece tahmin edebilirim.

Bu saldırının kötü yanı, nereden geldiğini bilmemeniz. Bilinmeyenden gelir, kişinin kendini savunamayacağı korkakça bir saldırıdır. İsimlerimizin tarihi bir savaşlar tarihidir. Kovulma, kaçış ve sürgün. 1933 yılında Berlin’de doğan dedem eşiyle birlikte Fransa’ya sürgüne gitti. Annesi gibi karısı da Polonya’dan Berlin’e gelen Yahudi bir aileden geliyordu. Ayrıca, büyükbabam komünistti, bu yüzden Hitler iktidara geldikten sonra ilk kaçanlar arasındaydılar.

Burada kimse açık ırkçı değil

1939’da, İkinci Dünya Savaşı’nın patlak vermesinden kısa bir süre sonra, ikinci oğlu babam Clermont-Ferrand’da doğdu. Savaştan sonra büyükannem iki oğluyla birlikte Almanya’ya, Doğu Almanya’ya döndü ve en azından Almanya’nın o bölgesinde Nazilerin gitmiş olacağını umdu.

Bizim evde kimse açıktan ırkçı değildir. Kimse merhum arkadaşıma veya oda arkadaşıma böyle bir yorumda bulunmadı. Sadece bir kez, birleşmeden kısa bir süre sonra, yaşlı bir komşu bana çingenelerin çöp tenekelerimizi yağmaladıklarını, kendisinin süpürgesiyle birini kovaladığını söyledi.

Bir keresinde rahmetli arkadaşım akşam dokuz buçukta evimize bulaşık makinesi getirmişti. Arkadaşım kendini görünmez kılma yeteneğine sahip, sessiz, neredeyse aşırı tedbirli bir adamdı ve bazen ülkemizde şimdiye kadar neler yaşadığını merak ederdim. Arkadaşım dikkatlice makineyi adım adım yukarı kaldırırken, alt kattaki genç komşu kapısından çıkıp ona bağırdı.

Böyle bir ses çıkarsa ne düşünürdü, bu evdeki diğer insanlar çalışmak zorunda oldukları için erken kalkmak zorunda ve başka ne hakkında bağırdığını bilmiyorum. “Sen siyahsın, git buradan, benim ülkemde işi olmayan, çalışmaktan çekinen bir asalak mültecisin!” diye bağırmadı, gerçi eminim böyle düşünüyordu. O gece arkadaşımın karşılık vermesine ve bağırmasına sevindim. Hepimizin burada çalışacağını ve gürültüye karşı bu kadar hassas olan komşunun müstakil bir ev satın alıp başka bir bölgeye taşınmasının daha iyi olacağını. Erkek arkadaşım eminim evimizde en çok çalışan kişiydi.

hepimiz kardeşiz

Fas gezim sırasında hepimizin kardeş olduğumuzu ve nihayetinde aynı anne ve babaya sahip olduğumuzu tekrar tekrar duydum. Geçenlerde, birkaç yüz yıl önce, nüfusun yüzde 40’tan fazlasının Yahudi olduğu, Atlantik kıyısında küçük bir ortaçağ kasabası olan Essaouira’daydım. Altı Gün Savaşı’ndan sonra çoğu İsrail ya da Fransa’ya gitmek üzere yola çıktı, bugün hala her yerde görülebilen Yahudi yaşamının izlerini takip eden şehre sadece İsrailli turistler akın ediyor.

Essaouira'nın eski kentinin görünümü

Essaouira’nın eski kentinin görünümüPeter Erik Forsberg/image

Ev girişlerinin üzerindeki Davut Yıldızları; kuyumcularda Yahudilerin Miriam’ın eli dediği Davut Yıldızı ile Fatima’nın eli; 150 yıl önce Davut Yıldızı eski sinagogu, eski Yahudi mezarlığını, hatta Fas para birimini süsledi. Eski paraları hala dükkanlarda bulabilirsiniz. Ve eski ahşap kapıları ve panjurları boyamak için kullanılan güzel maviye, ilk olarak Yahudiler tarafından kullanıldığı için Yahudi mavisi denildiği söylenir.

Yolculuğum boyunca insanlar, Yahudilerin ve Arapların her zaman birlikte barış içinde yaşadıklarına ve bugün bile siyah Afrikalı komşularıyla hiçbir sorunları olmadığına dair bana güvence verdiler. İsimlerimizin tarihi bir savaşlar tarihidir. Kovulma, kaçış ve sürgün. Ve aşktan. Fas’a aşık oldum. Uzun süredir birlikte olmamamıza ve bir daha olup olmayacağımızı bilmememize rağmen, aşıkların bayıldığı gibi evlenirsek adımızın ne olacağı hakkında konuştuk.

Adım Fransız olacak ve ailelerimizin kök saldığı ülkeler arasında Almanya ve Fransa, Fildişi Sahili ve Polonya, eski Rus İmparatorluğu, Çin, Kamboçya, İsviçre ve Lübnan yer alacak. Tüm ailelerimizin isimlerini posta kutumuza, oda arkadaşımın hemen üstüne, sadece inadına iğnelesem nasıl görüneceğini hayal ediyordum. Matondo / von Wroblewsky / Keat / Lee / Doktor / Wohlgemuth / Frankenstein / Becker / Matthesius / Lezou.

İhbar mantıklı olmaz, polisin böyle şeylere vakti yok. Ve oda arkadaşımın adını kimin çıkardığını öğrensem bile, oda arkadaşımın yabancı tonundan veya ten renginden rahatsız olduklarını kabul etmeyecekler. Ama en azından tüm bu isimleri kaldırmak daha fazla iş olurdu. Ve çalışmayı gerçekten değerli kılmak için birkaç uydurma isim daha ekleyebilirim: Abdullah, Perez, Nguen, Kovačić, Singh.

* Almanca isimler değiştirildi.

Bu gönderi, Creative Commons Lisansı (CC BY-NC-ND 4.0) altında lisanslanmıştır. Yazarın ve Berliner Zeitung’un adının belirtilmesi ve herhangi bir işlemenin hariç tutulması koşuluyla, genel halk tarafından ticari olmayan amaçlarla serbestçe kullanılabilir.

Bu, açık kaynak girişimimizin bir parçası olarak gönderilen bir giriştir. İle açık kaynak Berliner Verlag, serbest yazarlara ve ilgilenen herkese ilgili içeriğe ve profesyonel kalite standartlarına sahip metinler sunma fırsatı verir. Seçilen katkılar yayınlanacak ve onurlandırılacaktır.