GDR’de büyümek: hayaller gerçekleşmediğinde

admin

Administrator
Yetkili
Admin
Global Mod
Annem bir Romantik filologdu, Doğu Berlin’deki Humboldt Üniversitesi’nde okudu, Fransızca’yı akıcı bir şekilde konuştu, Fransızca’dan kitaplar çevirdi, Oranienburger Strasse’deki Studio Camera’da filmler dublaj yaptı, Fransızca şansonlar dinledi, Fransızca şiirler okudu, ama o Fransa’ya ya da başka bir Frankofon ülkesine hiç gitmedi.

Duvar yapıldığında 19, yıkıldığında 47 yaşındaydı. Aradaki Doğu Berlin yılları, yabancı diller ve kültürler açısından seyrek geçti. Kasabanın bu bölgesinde anadili Fransızca olan neredeyse hiç yoktu, babam Alman olmasına rağmen birkaç kişiden biriydi, ailesi sürgündeyken Fransa’da doğdu, ama ben bir yaşındayken annemle babam ayrıldı.

Geçenlerde Fas’ta erkek arkadaşımı ziyaret ediyordum. Arkadaşım Fildişi Sahili doğumlu, anadili Fransızca, bir akşam Marakeş’te bir terasta arkadaşlarıyla oturuyorduk, yedik, şarap içtik, arkadaşlar Fransızca konuştu, arada arkadaşım gitar çaldı ve Akşam, günün sıcağında harika bir şekilde tazeydi.

Yemekler muhteşemdi, melodik dili dinlemeyi, erkek arkadaşımın oyununu dinlemeyi çok severdim, evin önündeki palmiyelere, ufuktaki Atlas dağlarına baktım ve o an ne kadar mutlu olduğumu hissettim.

İlan | daha fazlasını okumak için kaydırın

Yazarın annesi, Duvar inşa edildiğinde 19, yıkıldığında 47 yaşındaydı.Birleşik Arşivler Uluslararası/imago

Fransızca öğrenmedim

Fransızca bilmiyorum, hiç öğrenmedim. On yedi yaşımdayken Doğu Berlin’deki bir yetişkin eğitim merkezinde iki aylığına kısa bir süre denedim, çünkü Doğu Alman okullarının çoğu Fransızca öğretmiyordu, ama çabucak pes ettim. Hiçbir anlamı yoktu.

Gidip pratik yapabileceğim bir ülke bir yana, o dili konuşabileceğim kimse yoktu. O zamanlar babam benim için bir yabancıydı. Annemle babam boşandığından beri görüşememiştik ve annemle aram pek iyi değildi. Onların sevgili dilleriyle hiçbir bağlantım yoktu, belki de birlikte büyüdüğüm büyükannemin aksine, onlarla çok az bağlantım olduğu için.

Hatırladığım tek şey, annemin bazen bana Fransızca söylediği “Bruder Jakob” şarkısı. “Frère Jacques, uyuyun mu?”. Hakkında hiçbir fikrimin olmadığı soyut bir ülkeden anlaşılmaz bir şarkı.

Annem Roman dilleri eğitimine ek olarak tiyatro çalışmaları da okudu. Mezun olduktan sonra, ben Berlin’de büyükannemin yanında kalırken, o Bautzen’deki Volkstheater’a dramaturg olarak gitti.

Daha sonra Berliner Ensemble’da bir yıl sonra kalıcı bir pozisyona dönüşecek olan geçici bir pozisyon teklif edildi, ancak o bunu geri çevirdi. Tiyatro onun ikinci büyük hayaliydi.

Bir keresinde bana bu işi benim yüzümden alamayacağından, bekar bir anne olarak deneme süresine girmenin çok güvensiz olduğundan ve sanırım hayatı boyunca bilinçsizce bundan beni sorumlu tuttuğundan bahsetmişti.

GDR’de büyüdü

Bautzen’deki aradan sonra annem sanat yapmayı bıraktı, sadece başardı. Önce Doğu Almanya film arşivinde çalıştı ve daha sonra Doğu Almanya yazarlar derneğinde yazarlarla ilgilendi.

Oyun yazarları ve çocuk kitabı yazarlarından sorumluydu ve bazen bir gazeteye eleştiri veya bir oyun eleştirisi yazdı. Kendilerine yasakladığı rüyaları başkalarının yaşamasını izledi. Tiyatroya sadece seyirci olarak gitti ve Fransa ona kapalı kaldı. Yeniden birleşmeden sonra DAC yazarlar derneği feshedildi ve annem işsiz kaldı ve bir daha iyileşemedi.

Berlin Yazarlar Derneği'nin

Berlin Yazarlar Derneği’nin “Barış İçin Yazarlar” kampanyasının bir parçası olarak okuma, 1982.imago

Birkaç yıl daha çeşitli ABM pozisyonlarında çalıştı ve ardından Berlin’den ayrıldı. Hayatının son yıllarında güney Almanya’ya emekli olmuş ve zamanını küçük bir köyde çok az bir paraya satın aldığı eski bir harap evi yeniden inşa ederek geçirmişti. Yeniden birleşmeden sonra annemin neden Fransa’ya bir kez bile gitmediğini asla anlamadım.

O akşam Marakeş’te terasta başıma garip bir şey geldi. Belki evin önündeki palmiye ağaçlarıydı, belki Fransızca’nın sesi, belki ikisinin karışımıydı.

Birdenbire gençken palmiye ağaçlarının olduğu bir ülkeye asla seyahat edemeyeceğime ikna olduğumu hatırladım. O zamanlar ülkemin etrafını saran bu duvarla kendimi ne kadar kapana kısılmış, ne kadar güçsüz hissettiğimi düşünmem gerekiyordu. Dünyaya olan özlemim ne kadar büyüktü.

hapsedilmiş hissettim

Yurt dışında okumayı ne kadar çok isterdim, başka bir dil öğrenmeyi ne kadar çok isterdim. Duvar açıldığında 25 yaşındaydım, Doğu Berlin Humboldt Üniversitesi’nde felsefe okuyordum ve tek başıma büyüttüğüm bir kızım vardı. Artık yurt dışına kolay kolay gidemezdim ve sonraki otuz yılda hayallerimi unuttum.

Artık duvarı düşünmüyordum ama hala oradaydı. Onu içimde taşıdım, o zamandan beri ben görmek istemesem de bana eşlik etti, ama Marakeş’teki o akşam onu hissettim. Onu hissettim çünkü aniden ortadan kayboldu.

Dışarıdaydım, gençliğimde ancak uzaktan görebildiğim bir dünyadaydım, bu muazzam mutluluk hissini hissettim ve o anda annemle babam birdenbire bana çok yakınlaştılar.

Bana hiçbir şey vermedikleri doğru değil, hayata karşı tutumumu etkilediler. Onlardan dil sevgimi, onların edebiyat sevgisini miras aldım, onlar sayesinde iyi yemek ve içeceklerin değerini öğrendim ve arkadaşım bana babasının büyük bir şarap uzmanı olduğunu ve partilerde şarapları dökmekten ne kadar zevk aldığını söylediğinde gülümsedim. bilerek ona

Bazen, duvar bir gece önceden haber verilmeksizin örüldüğünde ailemin nasıl hissetmiş olabileceğini hayal etmeye çalıştım. Berlin tarihinin feuilletonisti ve tarihçisi Heinz Knobloch, bir keresinde bu konuda şöyle yazmıştı: “Çocukken, bir gün dünyanın sonuna kadar yürümeyi düşündüm. … Şimdi kendisi geldi. Kapınızın önünde var.”

Ailem için de böyle olduğunu tahmin ediyorum. Çok gençtiler, annem 19, babam 22 yaşında, öğrenciydiler, birkaç dil konuşuyorlardı, dünyanın her yerinde arkadaşları vardı, meraklıydılar, maceracıydılar, tıpkı bir genç gibi plan ve projelerle doluydular. bu – kendilerini kesilmiş, yere serilmiş, sıçramanın ortasında hissetmediler mi?! Hepsi birdenbire tamamen izole, izole olmadılar mı?!

Duvar açıldığında, yazarımız Doğu Berlin’deki Humboldt Üniversitesi’nde felsefe okuyordu.imago
Duvar ile düzenlenmiş

Babam bir keresinde bana bunun geçici bir kapatma olduğunu düşündüklerini söylemişti. Ama bu duvarın daha uzun süre ayakta kalacağını anladığınızda ne hissettiniz? Onunla nasıl barıştın?

1964’te duvarlarla çevrili Doğu Almanya’da, Berlin’in duvarlarla çevrili bölümünde doğdum. Duvar hayatımın ayrılmaz bir parçasıydı, onu bastırmaya çalıştım ama aynı zamanda bir gün artık var olmayacağını da hiç düşünmedim.

Benim için sonsuzluk karakterine sahipti. Hayatımın acı veren yanıydı, hayallerim onda bitiyordu, ziyaretleriyle dünyanın ulaşılmaz köşelerinde kaybolan bir erkeğe olan aşkım onu kırdı, arkasında hiç gidemediğim konserler gerçekleşti, o bugün hala beni çeken yolculuk tutkumun Kökeniydi.

28 yıl sonra açıldığında hayatımın en inanılmaz gecesini yaşadım. Bana hala gerçek dışı görünen bir gece. Tabii ki Duvar yıkıldıktan sonra dünyayı dolaştım, annemin aksine New York’a, Buenos Aires’e, Lima’ya ve Viyana’ya, Danimarka’nın Baltık Denizi kıyısına, Atlantik’e ve Akdeniz’e gittim, babam Fransa’da o şimdi tekrar yaşıyor, Kamboçya, Hırvatistan, İtalya ve dünyanın birçok yerine gittim ama hiçbir yerde daha fazla kalamazdım.

Ama artık özgürüm. Çocuklarım büyüdü, hiçbir şey beni engellemiyor ve seneye en az üç aylığına yurt dışına çıkacağım. Belki Fas’a, belki dünyanın başka bir yerine ama önce bir Fransızca kursuna başlayacağım.

Ne de olsa bu dili duyabildiğim, okuyabildiğim, konuşabildiğim, koklayabildiğim ve tadabildiğim bir ortamda öğrenmeyi hayal ediyorum. Duvar açık, artık yok, 34 yıl oldu, artık bana zarar veremez ama annem için çok geç geldi.

Marakeş’te terasta geçirdiğim zamanı düşündüğümde gözlerimden yaşlar geldi. Sadece çok mutlu olduğum için değil, annemi düşünmek zorunda olduğum için de ağladım ve sonra toplumdan uzaklaştım, terasın korkuluklarına yaslandım, gözyaşlarımı akıttım ve önlerindeki palmiye ağaçlarına. evi ve mesafeye baktı.

1964 doğumlu Rahel von Wroblewsky, yazar ve editördür. Berlin’de yaşıyor.

Bu, açık kaynak girişimimizin bir parçası olarak gönderilen bir giriştir. İle açık kaynak Berliner Verlag, serbest yazarlara ve ilgilenen herkese ilgili içeriğe ve profesyonel kalite standartlarına sahip metinler sunma fırsatı verir. Seçilen katkılar yayınlanacak ve onurlandırılacaktır.