Doğu Almanya’dan ne öğrenebiliriz?

admin

Administrator
Yetkili
Admin
Global Mod
9 Kasım 1989’da Berlin’de iç Almanya sınırını iki kez geçtim. Sabah ilk kez, uygun bir pasaportun yardımıyla, Friedrichstrasse istasyonundaki Gözyaşı Sarayı üzerinden. Charité’de kalp kusuru teşhis edilmiş bir bebekteki karmaşık kalp kusuru üzerine, o zamanlar Berlin Alman Kalp Merkezi’nde baş cerrah olan Profesör Hetzer ile kararlaştırılan ortak bir operasyona gittim.

Akşam ikinci kez Checkpoint Charlie’de, Berlin’deki nefret edilen duvarın sonunda delikler açtığı için çok mutlu olan büyük bir Doğu Alman kalabalığı arasında. Başta Doğu Berlin ve Doğu Almanya olmak üzere pek çok kişi için başlangıçta büyük bir mutluluk günü olan bu gün, sonrasında özellikle iş hayatında birçok ciddi değişikliği de beraberinde getirdi. Ne yazık ki, bu genellikle ilk coşkunun yerini hayal kırıklığına ve hayal kırıklığına bırakmasına neden oldu.

Benim için önemli profesyonel değişiklikler de oldu. Şahsen, Jena’da tıp okuduktan sonra, 1963’ten beri Charité’de çalışıyordum; burada önce cerrahi uzmanı olarak eğitim aldım, ardından kalp cerrahisinde uzmanlaştım. 1976’dan 1982’ye kadar Charité’nin yeni binası ve yeniden inşası konseptinde danışman cerrah olarak geçici çalışmam sayesinde, parti üyesi olmasam da gezici kadro statüsü alma fırsatım oldu.

Bu, çalışma grubunun bilgi almak için Almanya ve batı ülkelerindeki çeşitli yeni inşaat projelerini ziyaret edebildiği anlamına geliyordu. 1988’de ABD’de birkaç ay eğitim alarak, bir uzmanlık alanında becerilerimi mükemmelleştirme ve aynı zamanda batı ülkelerindeki sağlık sistemi hakkında izlenimler edinme fırsatım oldu. Bunu “Yürekli Bir Hayat” kitabımda da anlatmıştım.

1990: Brandenburg Kapısı’nın yakınındaki yıkılmış Berlin Duvarı, Haberin Detaylarıda Charité gökdeleniimago

Doğu Almanya’da sağlık hizmeti: Tamamen farklı bir yapı

Bu şekilde, Alman Kalp Merkezi Berlin ile de iyi profesyonel bağlantılar kurabildim ve bu, diğer şeylerin yanı sıra, yukarıda açıklanan 9 Kasım 1989’daki ameliyatı da mümkün kıldı. 1990’da çoğu GDR vatandaşının yaşam ve çalışma koşullarında büyük bir değişiklik oldu. Bana Berlin-Buch kliniğinde bir kalp cerrahisi kliniği kurma görevi verildi.

1992’de Brandenburg Kalp Merkezi, ilk olarak Berlin-Buch’ta ve 1998’den itibaren Bernau’daki yeni bir hastane binasında ortaya çıktı. İlk yıllar, tesisi sürdürmek için “Ossis” için yeni olan yönetim ve bürokrasi ile mücadele ile karakterize edildi. Sinir bozucu yıllardı.

Dirk Oschmann:

Dirk Oschmann: “Batılı gazeteciler Björn Höcke’nin Thüringenli bir faşist olduğunu düşünüyor”
  • hisseler
Doğu Almanya ve Federal Cumhuriyet’teki sağlık sisteminin doğrudan karşılaştırılması, Duvar’ın yıkılmasından yıllar sonra bana, Doğu Almanya artık var olmadığı için modası geçmiş görünüyor. Bununla birlikte, özellikle Federal Cumhuriyet’te hastane reformları hararetle tartışıldığından, Doğu Almanya’nın sağlık sisteminin hangi yönlerinin olumlu unsurlar olarak görülebileceğini ve belki de ülkemizde tıbbi bakımın daha fazla düzenlenmesi düşünüldüğünde dikkate alınması gerektiğini dikkate almaya değer.

GDR’de, başlangıçta 1945’ten sonra kurulan 5 devlet feshedildi ve bunun yerine 14 bölgeye ve Doğu Berlin’e, yani 15 idari birime bölündü. Sağlık hizmetine başlangıçta bir Sağlık Bakanı, daha sonra Sağlık Bakanı başkanlık etti. O, sırasıyla ilgili bölgeden sorumlu olan bölge doktorlarından sorumlu olan 15 bölge doktorundan sorumluydu.

2001: Kalp cerrahı Dr.  BeHaberlert Schubel (solda), Buch Kalp Merkezini ziyaret ediyor

2001: Kalp cerrahı Dr. BeHaberlert Schubel (solda), Buch Kalp Merkezini ziyaret ediyorimago

Üniversite ve teknik kolej sistemine bağlı olan üniversite klinikleri ile doğrudan bakanlığa bağlı olan akademi enstitüleri istisnai konumlara sahipti. Tüm kuruluşlara, daha az uzmanlığa rağmen çoğunlukla kararlarda son sözü söyleyen SED’nin tam zamanlı görevlileri atandığını belirtmek dezavantajdır.

Ayakta ve yatarak tedavi arasındaki uyum

Bu nedenle, mevcut federalist yapıdan temelde farklı, katı bir şekilde merkezileşmiş bir yapıydı. Bugün her ülke, o ülke vatandaşlarının tıbbi bakımından sorumludur. Sağlık Bakanı çerçeveyi sağlar ama yasaların uygulanması devletin işidir. Ülkeye özgü kaygılar bu şekilde daha iyi dikkate alınabilir, ancak akut tehdit zamanlarında veya bir felaket durumunda (örn. sağlık sistemi.

İki sistem arasında beni etkileyen ve rahatsız eden en ciddi fark, ayakta ve yatarak tedavi hizmetlerinin katı bir şekilde ayrılmasıydı. Hastane sektörü ve asistan doktorlar (KBV) alanı, düpedüz düşmanca değilse bile, birbirlerine karşı şüpheliydiler ve olmaya da devam ediyorlar. Hastane reformu ile ilgili mevcut tartışmada, yine hastanelerin ayakta tedavi hizmetlerinin ne kadar kapsamlı olması gerektiği önemli bir tartışma konusu.

Doğu Alman kimliği:

Doğu Alman kimliği: “DAC’de siyasetin ötesinde bir hayat vardı”
  • hisseler
Bakan Lauterbach, yatılı doktorların ve dolayısıyla ayakta tedavi sektörünün ihtiyaçlarını yeterince dikkate almayan, hastane güdümlü bir ideolojiyle suçlanıyor. Ayakta ve yatan hastaların yakın entegrasyonu, hastaların sürekli tedavisi için çok önemli olacaktır. Bu, Doğu Almanya’daki hemen hemen her klinikte var olan, polikliniklerin varlığı ve gerekçesi hakkında eski bir tartışmadır.

Nihayetinde, – her zaman çok kıt olan – paranın dağıtımı ile ilgilidir. Yatılı ve ayakta tedavi arasındaki bu çekişme nedeniyle, doktorlar ve profesyonel temsilcileri genellikle siyasette kendi çıkarlarını (ve hastalarının çıkarlarını) temsil edebilecekleri birleşik bir pozisyona gelmezler.

Merkezi kayıt yoluyla ortak yönergeler

Belirli hastalıklar için merkezi kayıtların yapılması ve verilerden ortak kılavuzlara ve tedavi önerilerine ulaşılması avantajlıdır. Bu, GDR’de, özellikle kanser ve diabetes mellitus için tek tip olarak düzenlenmiştir.

Etkilenen hastalar tek tip bir sisteme kaydedildi ve buna göre tek tip tedavi kılavuzları uygulandı. Diyabet için her ilçede hastaların bildirildiği ve tedavilerinin yönetildiği bir diyabet merkezi bulunuyordu. Ek olarak, örneğin insülin intoleransı gibi özel vakalar da burada tedavi edildi.

Charité, Berlin'deki bölüm odası

Charité, Berlin’deki bölüm odasıimago

Ayrıca, DSÖ ile yakın işbirliğini sürdüren ve böylece uluslararası değişimi destekleyen merkezi bir enstitü vardı. Merkezi olarak kaydedilen ve tek tip tedavi stratejileri olan kanserde de durum benzerdi. Günümüzde bu da uygun merkezler tarafından iyi bir şekilde düzenlenmektedir.

Bakım reformu hakkında yorum: bizimle dalga mı geçiyorsunuz?

Bakım reformu hakkında yorum: bizimle dalga mı geçiyorsunuz?
  • hisseler
Doğu Almanya’da, yakınları açıkça itiraz etmedikçe, kliniklerde meydana gelen tüm ölümlerin otopsiye tabi tutulması gerektiği yönündeki düzenleme uygulanıyordu. Gerçek ölüm nedenlerinin bilgisi böylece büyük ölçüde güvence altına alındı. Yeniden birleşmeden sonra, hastanede ölüm durumunda – çoğunlukla maliyet nedenleriyle – otopsilerin kuraldan çok istisna olduğunu fark ettim. Bence bu büyük bir kusur, çünkü bazı ölüm sebepleri hala belirsizliğini koruyor ve nihayet netlik kazanmadı.

Sonuç, GDR’deki sağlık sisteminin, bir dizi olumlu yönü olan, merkezi olarak organize edilmiş bir kıtlık yönetimi sistemi olduğudur. Ancak, şimdi – bir kez daha – reformlar için çabalıyorsanız, ikincisi göz ardı edilmemelidir. Her şeyden önce, genel ilgi alanına giren bu temel hizmetler alanında, odak noktasının öncelikle para dağıtımı değil, bireyin refahı olmasını isterdim.

doktor BeHaberlert Schubel cerrahi ve kalp cerrahisi uzmanıdır. 2022 yılında “Yüreği Olan Bir Hayat” adlı kitabı yayınlandı.

Bu, açık kaynak girişimimizin bir parçası olarak gönderilen bir giriştir. İle açık kaynak Berliner Verlag, serbest yazarlara ve ilgilenen herkese ilgili içeriğe ve profesyonel kalite standartlarına sahip metinler sunma fırsatı verir. Seçilen katkılar yayınlanacak ve onurlandırılacaktır.