Doğu Almanya’da Müslüman bir kadın ve bir Yahudi inançlarını nasıl yaşıyor?

admin

Administrator
Yetkili
Admin
Global Mod
Kendilerini dindar olarak tanımlayan kişiler doğu Almanya eyaletlerinde azınlıktadır. Yetişkinlerin yüzde 15’i (Saksonya-Anhalt’ta) ile yüzde 28’i (Thüringen’de) Protestan veya Katolik Hıristiyanlığa inanıyor. Müslümanların oranı yüzde birin altında (Saksonya’da) ile yüzde iki buçukun biraz üzerinde (Saksonya-Anhalt’ta) arasında değişmektedir. Doğu Almanların yalnızca çok küçük bir kısmı Yahudi topluluklarında örgütlü; bu oran yüzde 0,03 (Thüringen’de) ile yüzde 0,08 (Mecklenburg-Batı Pomeranya’da) arasında. 2019’da toplanan rakamlar, Yahudiler Merkez Konseyi’ndeki Şalom Aleikum düşünce kuruluşunun Doğu Almanya’daki “inanç izleri”ni konu alan yeni bir antolojisinden geliyor. Bir ön baskı:

Genç ve dindar Doğu Alman yaşamının gerçeklerine dair kısa bir fikir edinmek için gençlerden dindar olduklarını düşündükleri bir yer hayal etmelerini istedik. Buranın yaşanmışlıkları hakkında fikir alışverişinde bulunduk, bölge ve insanları hakkında bilgi sahibi olduk. Ankete katılan kişilerin kimliklerinin çok çeşitli olduğu ve aile, din, kültür veya sosyal statü gibi çeşitli boyutlar tarafından şekillendiği ortaya çıktı. Doğu Almanya’nın nüfusu çoğunlukla çok dindar ya da dindar olmasa da yerel olarak yaşanan dindarlığın çoğulluğu bizim için belirgin ve önemli hale geldi.

Yahudi, Müslüman ve Hıristiyan perspektifinden ortaya çıkan metinlerden, Doğu Almanya’da bir Yahudi ve Müslüman olan Leonid ve Sultan’ın metinleri aşağıda okunabilir. Onları korumak için Yahudi Merkez Konseyi onların isimlerini anonimleştirdi.

Reklam | Okumaya devam etmek için kaydırın

Saksonya-Anhaltlı Müslüman Sultan: Halle yakınlarındaki ormandaki “Tefekkür seanslarım”

Fotoğrafta bir orman yolu, daha doğrusu Halle’nin batısındaki Dölauer Heide görülüyor. 260 hektarlık bir alanı kaplayan Dölauer Heide, karda pek çok yürüyüş olanağı ve beyaz, hafif ışıltılı bir örtüyle sarılmış ağaçlarıyla Ocak 2021’de ziyaretçilerini büyüledi.

Burası senin için neden önemli?

Benim için manevi bir yer, düşünebildiğim, yansıtabildiğim ve dünyevi olaylardan uzaklaşabildiğim yerdir. Benim için mutlaka bir binaya bağlanması gereken bir yer değil. Bu nedenle doğa benim için mükemmel bir ruhsal temas noktasıdır. Türkçede genellikle basitçe “düşünmek” olarak çevrilen “Tefekkür” kelimesi vardır. Ancak bu açıkça yansıtıcı düşünmeyle, manevi ve ahlaki sorular hakkında derin düşünmeyle ilgilidir. Dölauer Heide boyunca ormanda yürürken sık sık ruhumda “tefekkür seansları” yapıyorum.

Ortam sessiz, karın çıtırtısını, kuşların cıvıltısını duyabiliyorsunuz. Etrafıma bakıyorum. Huzur ruhuma geri dönüyor. Dünyanın insan gibi küçücük bir canlı için mükemmel bir şekilde yaratıldığını anlıyorum. Şükran da geri döner. Bir insan olarak, bu dünyayı insanlar için mükemmel bir şekilde yaratan Yaratıcım tarafından çok değerli olduğumu hissediyorum. Doğada kendimle çevrem arasında paralellikler olduğunun da farkındayım. Kışın yapraksız ağaçlar bana sinir sistemimi hatırlatıyor. Vücudumun çalışması için gerekli olan insan sinir sistemine. Tıpkı ağacın gövdesi ve dallarının vazgeçilmez olduğu gibi. Yaratılışın güzelliği üzerine doğadan ilham alan düşüncelerim Yaratıcımla olan bağımı güçlendiriyor.

Sultan’ın Dölauer Heide’deki “Tefekkür seanslarından” birinden fotoğrafÖzel

Bu yerle hangi anılarınızı ilişkilendiriyorsunuz?

Şubat 2021’de çalışmalarımda önemli bir sınav aşaması yaklaşıyordu. Muhtemelen en önemlisi. Stres tüm vücudumu sarmıştı. Ben de huzuru ve huzuru yeniden kazanmak için doğaya sığındım. Ormanda yürüyerek stresi arkamda bırakabildim ve onu daha iyi işleyebildim. Manevi tatmin bana destek ve güç verdi. Doğa benim için aynı zamanda “yaşayan bir müze”. Ruhsal ilham aradığım anda, “başyapıtlara” bakmak için doğaya gidiyorum. Çünkü yeşil komşularımız eşsizdir ve en güzel şekilde görünürler.

(Çoğu/diğer) insanlar bu yere nasıl tepki veriyor?

Çoğu insan için doğa bir sığınaktır. İster spor için olsun, ister arkadaşlarla buluşmak için olsun, hatta “Tefekkür seansları” için. Doğa, pek çok insana, konum ne olursa olsun, hem zihinsel hem de fiziksel olarak kendini yenileme fırsatı sunuyor. Ayrıca birçok insan doğayı koruma konusunda da güçlü bir duyarlılığa sahiptir. Orman yangınlarının da açıkça gösterdiği gibi, çeşitli olaylar bize tehlikelerin gerçek olabileceğini gösteriyor. Tek bir ağacın veya bir arının bile insanlar için ne anlama geldiğini pek çok kişi biliyor. İnsan yaşamı için gereklidirler ve bu nedenle insan bakımı altındadırlar.

Açık kaynak
Bülten

Kayıt olduğunuz için teşekkürler.
E-postayla bir onay alacaksınız.

Leonid, Saksonyalı Yahudi: Leipzig’in ortasındaki büyülü yerim

Bu özel yer Leipzig’deki Brody Sinagogu’dur. Bu sinagog, mevcut 21 sinagog ve ibadethaneden Leipzig’deki mevcut ve aktif olan son sinagogdur. Fotoğrafı sinagogdaki koltuğumda çektim.

Sinagog sizin için neden önemli?

Yahudi olduğum için pek çok kişi buranın benim için oldukça önemli olduğunu düşünebilir. Ancak burayı, bu koltuğu benim için bu kadar önemli kılan başka sebepler de var.

Orada beni etkileyen büyüleyici hikayelere ve farklı geçmişlere sahip inanılmaz kişilikler vardı. Farklı kökenlerden, dinlerden ve yaş gruplarından Yahudiler arasındaki bazen daha fazla, bazen daha az uyumlu yaşam, bana zor zamanlarda bile insanları birleştiren ve birlikte ilerlememizi sağlayan bir şeyin her zaman olduğunu gösterdi.

Ancak yıllar geçtikçe birçok insan, özellikle de gençler daha büyük ve anlamlı şehirlere taşınarak topluluğu terk etti. Bu da burayı benim için güzel kılan önemli bir özelliği kaybettirdi. Yaşım ilerledikçe burada daha küçük ölçekte de önemli bir Yahudi yönünün varlığının farkına vardım. Buranın ne kadar manevi ve çekici olduğunu giderek daha fazla fark ettim. Onu benim için bu kadar harika yapan da tam olarak bu.

Her ziyaret (neredeyse) sadece benim değil birçok insanın da hissettiği neşe, heyecan ve güven dolu eşsiz bir deneyimdir. Bu duygusal iniş çıkışlar ve farklı algılar, sinagogun her seferinde eskisinden daha parlak olmasını sağlıyor. Özellikle şarkılar, zor şartlara rağmen bir bütünlük oluşturmayı mümkün kılan sihirli bir bağ yaratıyor.

Son nokta baştan devam ediyor. Sinagogda yapılan dualar her dinde olduğu gibi Yahudiliğin de vazgeçilmez bir parçasıdır. Yahudi dualarının birçok yönü olan karmaşık ve derin bir anlamı vardır. Uzun süre bu karmaşıklıkla boğuştum ve dualar benim için giderek bir nevi meditasyon haline geldi. Hatta bunların bir öz optimizasyon süreci haline geldiği bile söylenebilir.

Leonid'in koltuğundan Brody Sinagogu'nun fotoğrafı

Leonid’in koltuğundan Brody Sinagogu’nun fotoğrafıÖzel

Sinagogla ilgili ne gibi anılarınız var?

Bu yerle ilgili pek çok anım var ve hangilerinin benim için en anlamlı olduğunu söylemek zor. Genel olarak çok sayıda insanın katıldığı ve dualar için özel melodilerin seçildiği kutsal bayramlar olan Yam’im Tovim’i hatırlıyorum.

Burayı düşündüğümde Şabat şarkısı “Lecha Dodi” aklıma geliyor. Bu şarkı Şabat’ın habercisi ve her seferinde beni derinden etkiliyor. Şabat her hafta kutlansa da Yahudilikte en önemli bayramlardan biridir. Bir defasında Şabat akşam namazından sonra birisi bana “Lev, bugün parladın!” dedi. Demek istediği, “Lecha Dodi”yi söylerken kendimi tamamen kaptırdığım ve her zamankinden daha güçlü söylediğimdi. Bu bana kendinizi başkalarına açmanın ve onları katılmaya veya birlikte şarkı söylemeye davet etmenin ne kadar önemli olduğunu bir kez daha gösterdi.

Beni etkileyen başka özel anlar da var; örneğin son Simchat Tora festivalinde Tora parşömenleriyle dans ettiğimizde ve onlarla ilk kez dans ettiğimde olduğu gibi.

(Çoğu/diğer) insanlar bu yere nasıl tepki veriyor?

Dürüst olmak gerekirse, buna cevap vermek kolay değil, çünkü burası bazıları için harika olabilir, diğerleri için stresli olabilir ve tamamen diğer insanlar için önyargıları nedeniyle zengin ve açgözlü insanların evidir. Ancak Yahudi olsun ya da olmasın herkesin burayla ilgili manevi ya da büyülü bir şeyler hissettiğine inanıyorum. Bu yüzden buradaki çoğu insan her zamankinden daha uyumlu ve aklı başında.Elbette burada da kutlanan farklı günlere ve festivallere bağlı olarak farklılıklar var. Bu da küçük sapmalara neden olur.

Kitap “İnancın İzleri – Doğu Almanya’da Yahudi, Müslüman ve Hıristiyan Yaşamın Gerçekleri” 7 Aralık 2023’te Almanya Yahudileri Merkez Konseyi’nin Schalom Aleikum düşünce kuruluşu kitap serisinde yayınlanacak. Hentrich ve Hentrich, Leipzig/Berlin. 160 sayfa, 12,90 Euro.