Dil çeşitliliği Berlin’i kozmopolit bir şehir yapıyor

admin

Administrator
Yetkili
Admin
Global Mod
“Sonra beyaz arabalar gördüm,” diye iki sıra önümdeki bir genç heyecanla telefonuna gevezelik ediyor. “Yan taraftan geliyor, böyle. güç patlaması Ischwör, bu çok barizdi!” Ondan sonra tamamen Türkçe konuşmaya devam ediyor ve ardından kolayca Kiez Almanca’ya dönüyor.

Mehringdamm’daki kötü şöhretli Curry 36’da bir Berliner Currywurst için sırada bekliyorum. Snack barların önündeki yaya yolunda rengarenk bir kalabalık toplanmıştır. Akşam havası çok çeşitli kokular, köri karışımı, kızartma yağı ve ızgara yemeklerin yanı sıra baharatlı kimchi sosu ve kişniş ile doludur.

Zavallı köri sucuğu: Almanlar pizza ve burgerleri sever

Benden uzak olmayan bir yerde bira şişeleri şıngırdadı, sonra bir grup genç parti insanı dönüşümlü olarak “Şerefe!” ve “Selam!” diye seslendi. “Sascha Braemer bu gece Ritter Butzke’de oynuyor. Venga, vámonos!” (Sascha Braemer bu akşam Ritter Butzke’de oynuyor. Hadi, oraya gidelim!) Arkamda üç kız, Almanca ve İngilizce karışımı bir dil olan Denglish konuşuyor. “Bu tamamen tuhaftı! Gerçekten, hepsi gitmişti! (Gerçekten, hepsi gitmişti!) Hala inanamıyorum!

Berlin’de yoldan geçen bir kişi, kalabalığın arasından geçmeye çalışırken kazara sırt çantamla ona çarptığımda, “Şimdi sadece sığalım ve hayal kurmayalım!” diye yakındı. Arkasından, artık sıradan muhataplara ulaşamayan özür dileyen sözler söylüyorum ve şimdi sıra bana gelen, benden çok da uzak olmayan Türk çocuğunu dinliyorum. Satıcılara Türkçe bir şeyler söylüyor ki bu çok komik geliyor çünkü tüm ekip gülmekten kendini alamıyor. Ne dediğini anlamak isterdim.

Sonunda karşımdaki kişi, sportif giyimli, 30’lu yaşlarında, uzun boylu bir kadın, “Bir sosis, bir köri sucuğu ve iki kola, lütfen, dondurma ile sipariş vermek istiyorum, lütfen.” diyor Amerikan aksanıyla, arka sıradakilerin duyabileceği kadar yüksek sesle. “Burada kartla ödeyebilirim, değil mi?” Yanıt olarak tek heceli bir “Hayır” alıyor.

Dil çeşitliliği Berlin'de uzun bir geleneğe sahiptir: Birçok dil burada çok uzun zamandır çatışmıştır.

Dil çeşitliliği Berlin’de uzun bir geleneğe sahiptir: Birçok dil burada çok uzun zamandır çatışmıştır.Maskot/imago

Berlin’in dil çeşitliliği uzun bir geleneğe sahiptir.

Seyahat eden yerli bir Berlinli olarak, bu kültür, lehçe ve dil çeşitliliğini her zaman hoş ve canlandırıcı buluyorum. Memleketim çok sayıda dile ev sahipliği yapıyor, muhtemelen toplamda yaklaşık 120! Berlin Duvarı’nın yıkılmasının ardından Berlin bir kez daha dünyanın her yerinden göçmenlerin, mültecilerin, gezginlerin, öğrencilerin, iş insanlarının ve yaratıcı beyinlerin buluştuğu canlı bir metropol haline geldi.

Bu çeşitliliğin bir geleneği vardır. Yüzyıllar boyunca seçmenleri, kralları ve imparatorları ile Berlin’de ikamet eden Hohenzollern’ler, Berlin’de hâlâ yaygın olan Aşağı Almanca’dan değil, aslında o dönemde Yüksek Almanca’nın konuşulduğu Swabia’dan geliyordu. Reinickendorf’taki Gendarmenmarkt, Hugenottenviertel ve Cités, 17. ve 18. yüzyıllardaki muazzam Fransız etkisini anımsatıyor ve 1920’lerde Charlottenburg semtinin Charlottengrad olarak yeniden adlandırılması, bu bölgenin 1920’lerde çok sayıda Rus göçmen için ne kadar önemli olduğunu gösteriyor. zaman

1950’lerden 1970’lere kadar önemli sayıda Türk misafir işçinin yanı sıra çok sayıda İspanyol, İtalyan ve Yunan, düzenlenmiş bir entegrasyon politikası olmadan Berlin’e akın etti. 1950’lerde Berlin Duvarı’nın yıkılmasından kısa bir süre öncesine kadar binlerce Vietnamlı, kayıp iş gücünün yerini almak için Kuzey Vietnam’dan Doğu Berlin’e sözleşmeli işçi olarak getirildi. Birçoğu kaldı. Başkentte çok uzun zamandır birçok dil çarpışıyor.

Hangi Almanca kelimeler başka dillere, Güney Denizlerine göç etti?

Hangi Almanca kelimeler başka dillere, Güney Denizlerine göç etti?

Kültürlerin zenginliği ve bunlarla ilişkili diller, bugün Berlin şehir manzarasında çok farklı şekillerde duyulabilir ve görülebilir. Bazı diller, Berlin’in kamusal alanında daha az fark edilirken, diğerleri çeşitli nedenlerle çok barizdir. Berlin’deki hanelerde fiilen konuşulan diller hala istatistiksel olarak kaydedilmemiştir.

Amerikalı dilbilimci Barbara Johnstone, metropolleri çelişkili yerler olarak tasvir eder, büyük şehirde bir yandan farklı konuşmacı grupları arasındaki iletişim ve etkileşim gelişirken, diğer yandan izolasyon ve dışlanma da gözlemlenebilir. Birbiriyle çok az teması olan veya hiç olmayan farklı dil dünyalarında hareket ediyorsunuz.

Bu tanımlama Türk ve Arap etkisinin yoğun olduğu bilinen Wedding, Kreuzberg ve Neukölln semtleri için çok uygundur. Küçük İstanbul olarak da bilinen Kreuzberg, üzerinden geçen Türklerin “Türkiye’den daha Türk” olduğunu söylüyor ve X-Berger’in hemen her köşesinde Türkçe iletişim kurulabilmesine şaşırıyor.

Berlin'de yeni bir Alman lehçesi ortaya çıktı:

Berlin’de yeni bir Alman lehçesi ortaya çıktı: “Kiezdeutsch” – Almanca ve Kiez’den gelen göçmen dillerinin bir karışımı.

Denglish: yerel kültürel kimliğin bastırılması

Bu semtlerde çok sayıda Türk ve Arap sakininin yanı sıra, bir yandan birbiriyle karışıp Alman toplumuna entegre olan, diğer yandan birçok yerde kendi dil evrenlerini oluşturan birçok başka kültür de yaşıyor. Son birkaç on yılda oradaki gençler arasında yeni bir Almanca lehçesi ortaya çıktı: Almanca ve Kiez’den gelen göçmen dillerinin bir karışımı olan Kiezdeutsch.

Bir başka göçmen grubu da, çoğu hâlâ Doğu Berlin’in Lichtenberg ve Marzahn-Hellersdorf semtlerinde yaşayan Vietnamlı topluluktur. Hem şehrin her yerine dağılmış rengarenk çiçekçiler ve çok sayıda Vietnam restoranı hem de birçok Berlinli Vietnamlı için önemli bir ekonomik merkez olan Lichtenberger Dong-Xuan-Center, Berlin’in çeşitliliğine olumlu katkıda bulunuyor. Vietnam topluluğu şehirde oldukça göze çarpmıyor. Tıpkı Kuzey veya Güney Koreli göçmenler gibi, Berlin’deki Vietnamlılar da sessiz ve iyi entegre olmuş kişiler olarak algılanıyor.

Geçiş halindeki dil: Berlinisch, Duvar'ın yıkılmasından bu yana şehirden nasıl kayboldu?

Geçiş halindeki dil: Berlinisch, Duvar’ın yıkılmasından bu yana şehirden nasıl kayboldu?

İngilizce ile oldukça farklı. Başlangıçta merkezde yer alan İngilizce dil ağı genişlemeye devam ediyor ve şimdi Berlin’in büyük bir bölümünü kapsıyor. Denglish ve Anglicisms, Berlin dilinin kullanımında vazgeçilmez hale geldi. Kafelerde, Krumme Lanke’de veya üniversite konferans salonlarında şu tür cümleler duyabilirsiniz: “Çok çılgıncaydı, çok tuhaftı!”

Berlin lehçesinin yerini

Berlin lehçesinin yerini “Denglisch” ve “Globish” mi aldı?Maskot/imago

Türkçe ve Arapça gibi güçlü bir mevcudiyete sahip diller, Berlin toplumunda hala pek değer görmüyor. Konuşulan lehçeler, mahalle Almancası ve Berlin lehçesi de sadece alay ediliyor. Ancak ikincisi ile her zaman böyle değildi. 1980’lerde Berlinliler, Doğu Alman öğrenciler arasında prestijli kabul ediliyordu, ancak bugün bu lehçe sadece varoşlarda duyulabiliyor.

İkinci resmi dil olarak İngilizce: umarım bir on yıl daha sürmez

İkinci resmi dil olarak İngilizce: umarım bir on yıl daha sürmez

Öte yandan İngiliz dili, özellikle iş ve bilim sektörlerinde mükemmel bir üne sahiptir. Berlin, şehre gelen ve şehre iş dostu bir imaj kazandıran start-up’lar, sanatçılar ve serbest çalışanlarla ilgileniyor. Bu, şehre sermaye getirir ve Berlin’in yatırım bütçesini artırır.

Tabii ki, Denglisch veya Globish (küresel ve İngilizce’den birleşik kelime) artan bir etki kazandığında, yerel kültürel kimliğin bir parçası kaybolur. Yerli bir Berlinli olarak, bazen bu güçlü İngiliz varlığından bunalmış hissediyorum, ancak aynı zamanda Berlin’in bir kez daha kozmopolit bir şehir haline gelmesi gerçeğini de onaylıyorum. Memleketim için umarım bir şekilde kendi cazibesini, kendi Berlin kimliğini korumayı başarır ve uzun vadede İngilizceye çok fazla boyun eğmez.

Juliane Pons, Doğu Berlin’de doğdu. Dünyanın farklı yerlerinde dil öğretmeni, çevirmen ve yazardır.

Bu, açık kaynak girişimimizin bir parçası olarak gönderilen bir giriştir. İle açık kaynak Berliner Verlag, serbest yazarlara ve ilgilenen herkese ilgili içeriğe ve profesyonel kalite standartlarına sahip metinler sunma fırsatı verir. Seçilen katkılar yayınlanacak ve onurlandırılacaktır.