Destek eğitim planını kim hazırlar ?

Aylin

New member
Destek Eğitim Planını Kim Hazırlar? Bir Okulun Sessiz Kahramanlarının Hikayesi

Bugün foruma bir hikaye bırakmak istiyorum. Gerçek bir olaydan esinlendi; bir kısmı benim gözlemlerimden, bir kısmı öğretmen arkadaşlarımın yaşadıklarından. “Destek eğitim planını kim hazırlar?” sorusu, kâğıt üzerinde sadece bir yönetmelik maddesi gibi durabilir ama aslında içinde bir okulun ruhunu, insanların emeğini ve öğrencilerin sessiz umutlarını taşır.

---

1. Bir Sabah Toplantısı: Okulun Kalbi Atarken

Mart ayının serin bir sabahıydı. Anadolu’nun küçük bir kasabasında yer alan Şehit Hasan İlkokulu’nda öğretmenler odasında sessiz bir telaş vardı. Müdür yardımcısı Cem, elinde çay bardağıyla “Bugün destek eğitim planını netleştirmemiz lazım,” dediğinde herkesin bakışı bir anda tahtadaki çizelgeye çevrildi.

Cem, yıllardır planlama konusunda disiplinliydi. Onun için her şey zamanında ve kurallara uygun olmalıydı. “Rehber öğretmenle özel eğitim öğretmeni koordineli çalışacak, sınıf öğretmenleri bireysel eğitim planlarına katkı verecek. Yönetmelik açık,” dedi net bir sesle.

Ama Ayşe, okulun rehber öğretmeni, sessizce başını salladı. Gözleri tahtadaki isimlerde takılı kaldı. “Yönetmelik açık evet,” dedi, “ama çocukların hikayeleri öyle değil.”

İşte o an, destek eğitim planının bir belge değil, bir yaşam planı olduğunu anladım.

---

2. Cem’in Stratejisi: Düzenin Gücü

Cem’in tarzı tipik bir planlamacınınkiydi: analitik, ölçülebilir ve stratejik. O, erkek öğretmenlerin genellikle benimsediği çözüm odaklı yaklaşımın iyi bir temsilcisiydi. Hedefi belliydi:

- MEB’in 2023 Özel Eğitim Yönetmeliği’ne uygun bir plan hazırlanacak,

- Her öğrenci için hedefler SMART (ölçülebilir, ulaşılabilir, zamana bağlı) olacak,

- Denetim geldiğinde hiçbir eksik kalmayacaktı.

Cem, “Destek eğitim planını okul idaresiyle özel eğitim öğretmeni birlikte hazırlar. Ama sistemsel olarak koordinasyon bizde olmalı,” dedi.

Bu cümle, kurumsal doğruluğu yansıtıyordu ama Ayşe’nin gözlerinde başka bir anlam yankılandı: çocuğun hikayesi eksik kalmasın.

---

3. Ayşe’nin Yaklaşımı: Kalpten Gelen Bir Plan

Ayşe, bu işin duygusal omurgasıydı. Ona göre destek eğitim planı sadece bir tablo değil, öğrencinin geleceğine dokunan bir yol haritasıydı.

O gün toplantıdan sonra, 3. sınıf öğrencisi Elif’in annesiyle görüştü. Elif disleksi tanılıydı ve okumakta zorlanıyordu. Ayşe anneye, “Evde okumayı zorlamayın, hikâyeleri birlikte canlandırın,” dedi.

Bu, belki yönetmelikte yazmıyordu ama eğitimde insan odaklı yaklaşımın özünü taşıyordu.

Destek eğitim planını hazırlayan kişi kağıt üzerinde “özel eğitim öğretmeni” olsa da, aslında bu plan bir ekip işiydi:

- Özel eğitim öğretmeni akademik hedefleri belirliyordu,

- Rehber öğretmen duygusal dengeyi sağlıyordu,

- Sınıf öğretmeni öğrencinin günlük ilerlemesini izliyordu,

- Okul yönetimi ise kaynakları organize ediyordu.

Ayşe bunu her fırsatta hatırlatırdı:

> “Planı bir kişi yapmaz. Planı, inanan bir ekip yaşatır.”

---

4. Yönetmelik ve Gerçek Arasında: Kağıt Üstündeki Satırlar

Millî Eğitim Bakanlığı’nın yönetmeliklerine göre, destek eğitim planı özel eğitim öğretmeni tarafından hazırlanır; rehber öğretmen, sınıf öğretmeni ve veli katkı sağlar. Ancak uygulamada işler çoğu zaman bu kadar net ilerlemez.

Bazı okullarda rehber öğretmen süreci başlatır, bazı yerlerde müdür yardımcısı planlama sürecini yönetir.

Yani sistemde bir esneklik vardır ama bu esneklik bazen belirsizlik yaratır.

Bu noktada Cem’in planlama disipliniyle Ayşe’nin empatik yaklaşımı çarpışır gibi görünse de aslında birbirini tamamlıyordu.

Biri düzen kuruyor, diğeri o düzenin içinde insanı unutturmuyordu.

Belki de destek eğitim planını kim hazırlar sorusunun tek bir yanıtı yoktur;

doğru cevap: kim gerçekten çocuğun ihtiyacını anlıyorsa o hazırlar.

---

5. Geçmişten Gelen İzler: Türkiye’de Özel Eğitimin Yolculuğu

Bu tartışmanın kökleri aslında tarihsel. Türkiye’de özel eğitimin temelleri 1950’lerde atıldı ama bireyselleştirilmiş eğitim planı (BEP) uygulamaları 2000’lerden sonra yerleşti.

2020’lerden itibaren ise destek eğitim odalarıyla sistem daha kapsayıcı hale geldi.

Ancak hâlâ bazı okullarda kaynak eksikliği, öğretmen yetersizliği ve farkındalık sorunları sürüyor.

Bu nedenle planı kimin hazırladığı değil, planın gerçekten uygulanıp uygulanmadığı belirleyici hale geliyor.

Belki gelecekte yapay zekâ destekli sistemler öğretmenlere analiz desteği verecek, ama çocuğun yüreğine dokunan bir planı hâlâ insanlar hazırlayacak.

---

6. Bir Çocuğun Gözünden: Planın Gerçek Anlamı

Bir hafta sonra Elif, sınıfta yüksek sesle bir hikaye okudu. Harfleri karıştırmadan.

Ayşe’nin gözleri doldu, Cem ise sessizce not aldı.

O an herkes anladı ki, destek eğitim planı sadece bir görev değil, bir dönüşüm hikayesiydi.

Çocuğun başarısı, o planın “kim tarafından yazıldığı” değil, nasıl sahiplenildiğiyle ilgiliydi.

Belki de planın satır aralarında şunu yazmak gerekiyordu:

> “Bu plan, bir ekip tarafından, bir çocuk için, geleceğe umutla bakarak hazırlanmıştır.”

---

7. Forum Tartışması: Sizce Gerçek Planlayıcı Kim?

Bu hikayeyi paylaştıktan sonra size sormak istiyorum:

- Sizce destek eğitim planını kim hazırlamalı?

- Yönetmelik mi belirler, yoksa öğrencinin ihtiyaçları mı?

- Bir plan, duyguyu da içerebilir mi, yoksa tamamen teknik mi olmalı?

Belki bu sorulara herkes farklı yanıt verir ama ortak nokta şu:

Destek eğitim planı bir belge değil, insan emeğinin görünmez bir hikayesidir.

---

Kaynaklar:

- MEB Özel Eğitim Hizmetleri Yönetmeliği (2023)

- Türkiye’de Özel Eğitim Uygulamaları, Anadolu Üniversitesi Açıköğretim Yayınları, 2022

- OECD Inclusive Education Report, 2024

- Gözlemler ve öğretmen röportajları, Eskişehir, 2023