Demokrasi danışmanları ayrımcılıkla nasıl mücadele ediyor?

admin

Administrator
Yetkili
Admin
Global Mod
Çoğumuz şunu biliriz: Bir aile kutlamasında bir amca, bir komşu ya da bir iş arkadaşı, şunu fark etmemizi sağlayan bir şey söyler: Bu sorun değil. Bu misantropiktir, birine karşı ayrımcılık yapar, değerini düşürür. O zaman ne yapacağız? Bir şey söyle, susmayı mı tercih edersin? Bir şey söylediğimde, tam olarak ne söylüyorum?

Grup odaklı düşmanlık, insanların belirli bir gruba ait diğer insanları değersizleştirmesidir. Bu grup eşcinseller, engelliler, göç geçmişi olan kişiler olabilir – örneğin, bir kişinin ebeveynleri veya kişinin kendisi yurtdışından göç etmiş veya kaçmışsa. Yoksulluktan etkilenen insanlar da değer kaybı ve ayrımcılığa maruz kalabilirler.

Demokrasi danışmanlarının tam olarak bu konuda çok şey öğrendiği şey budur. Eğitimdeki bir modülün adı “Aşırıcılık, sağcı popülizm ve komplo ideolojileri”, “Sloganlarla uğraşma” ve “Dijital sivil cesaret” ise Diakonie ve kilise çalışanlarının katıldığı atölyelerin adlarıdır. demokrasi danışmanı olarak eğitim almaya karar verirler.

On yıl önce demokrasi danışmanı olarak yetiştirilen ilk kişiler arasındaydım. Radikal sağcı sembolleri nasıl tanıyacağımı, sağcı popülistlerin nasıl tartışacağını ve bunlara nasıl karşı çıkacağımı öğrendim. O sırada Berlin ve Brandenburg için eyalet diaconia derneği için çalışıyordum. Günlük ırkçılık ve ayrımcılığa nasıl karşı koyabileceğimi atölyelerde meslektaşlarımla test ettim. Pek çok çalıştay ve toplantıda geçen iki yıl, çok yoğun bir dönem.

Değerler hakkında konuşun

Oturduğum masanın üzerindeki mavi tahta blokta “Adalet” yazıyor. Her masada öyle bir blok var, diğeri mor, “Saygı” yazıyor. Odanın köşesinde, bir Jenga oyunu gibi kurulmuş, bu tür bloklardan oluşan bir kule var. Demokrasi danışmanları, atölyelerde ortak değerler hakkında konuşmak için büyük boy oyunu ödünç alabilirler.

Bu günde “Demokrasi kazanıyor! In Brandenburg” onuncu yılını çeşitli konferansların yer aldığı bir törenle kutluyor. Projeyi on yıl önce başlatan Diakonisches Werk Berlin-Brandenburg-schlesische Lausitz’in yöneticisi Ursula Schoen, “Demokrasi, toplumsal birlikte yaşamamızın temelidir” diyor. Schoen, “Uzun süre böyle kalsın” diyor.

Bu cümle, demokrasinin sadece iyi durumda olmadığı ve dışlayıcı tutumların yaygın olduğu konusunda fikir vermektedir. Brandenburg Monitor’da, eyalet hükümeti demokrasinin onaylanmasını ve grupla ilgili düşmanlığın belirli boyutlarını soruyor. 2022’de, ankete katılanların yüzde 55’i “Uzun süreli işsizlerin çoğu, başkaları pahasına kendilerini rahat hissettiriyor” konusunda hemfikirdi.

Göç söz konusu olduğunda değerler de yüksektir. Ankete katılanların yüzde 47’si “Yabancı göçü, kendi ülkende yabancı gibi hissettiriyor” ifadesine katılıyor. Ankete katılanların sadece yüzde 30’u eyalet hükümetine güvendiklerini belirtti. Federal Meclis’te sadece yüzde 22 idi.

İletişim yoluyla gerilimi azaltma

52 yaşındaki Anke Rückert eğitimli bir geriatri hemşiresi ve 57 demokrasi danışmanından biri. Tüm meslek hayatı boyunca Brandenburg’da hemşire asistanı olarak çalıştı ve şimdi işvereninin, diyakonal kurumlarda bulunan türden bir tür iş konseyi olan çalışan temsilcisi organının başkanı. Rückert’e telefonda bugün bir demokrasi danışmanı olarak ne yaptığını sordum.

Endişe verici rakamlar: Almanya’da her şeyin adil olduğuna inanan çok az kişi var
  • hisseler
Rückert, trenle Teltow’daki ofisine nasıl gidip geldiğini ve trenin genellikle dolu olduğunu anlatıyor. Tamirci tipi bir adam yanına oturdu ve çok kalabalık olduğu için şikayet etti. Güneyli görünüşlü bir adam – gözle görülür bir göçmen geçmişi olan, muhtemelen doğru ifade bu – zanaatkârın karşısına oturdu.

Rückert, “Hayır, şimdi burada böyle bir şey var” diyor, “Beğenmediysen kalk git” diyor ve göçmen kökenli adama, “Sen de burada kalıyorsun. Tam kalkmak üzereydi, diyor Rückert. Diğer yolcular başlarını salladı, diye hatırlıyor. Esnaf hiçbir şey söylemedi.

Projenin başkanı Stefan Heissenberger, “Herkes zorlu durumlarla başa çıkmanın kendi yolunu buluyor” diyor. Onuncu yıl dönümü kutlamasında, bu tür durumlarla başa çıkmanın tek bir doğru yolu olmadığını açıklıyor. Uckermark’tan geriatri hemşiresi Anke Rückert, huzurevlerinde sık sık tahkime çağrılır.

Tıpkı geçenlerde Uckermark’taki bir huzurevinde olduğu gibi. Polonya kökenli bir hemşire, bakıma muhtaçları Lehçe azarladı. Meslektaşları, hemşirenin kovulmasını isteyerek protesto etti. Rückert, kadın ve meslektaşlarıyla konuştu. “Onunla konuşmalı, burada nasıl çalıştığımızı açıklamalısın,” dedi onlara. Rückert, görevlerinden bahsederken gülüyor. “Onlar beni biliyor. Devam edeceğim,” diyor.

Bilgi, argümantasyon eğitimi, fikir alışverişi, bu durumlarla daha iyi başa çıkabilmesine çok yardımcı oldu. Mittelmark-Brandenburg’daki Evanjelist Kilise Bölgesi’nin Müfettişi Siegfried-Thomas Wisch, Brandenburg kırsalında durumun nasıl geliştiğini biliyor. Projenin yıl dönümü kutlamalarında “Yıllar önce ağza alınmayacak denilen şey şimdi yüksek sesle, tamamen düşünülmeden söyleniyor” diyor. Kırmızı çizgi ilerlemeye devam ediyor. Tutum önemlidir.

Michael Abramowitz:

Michael Abramowitz: “Demokratik bir durgunluğun ortasındayız”
  • hisseler
Korunaklı bir atölyede sağcı kazak

Ralf Zimmermann 62 yaşında. Nitelikli çilingir, engelli insanlara yardım etmek için uzun yıllardır Berlin’de çalışmaktadır. Aynı zamanda eğitimli bir demokrasi danışmanı ve çalışan temsilcisi organının başkanıdır. Telefonda ödevlerinden bahsediyor. Birkaç yıl önce işvereni, çalışanların ırkçı ve ayrımcı görüntüler ve sloganlar paylaştığı bir WhatsApp grubu kurdu.

Zimmermann ve çalışan temsilcisi vücuttaki meslektaşları, tüm meslektaşlarına bir genelge göndermeye karar verdi. Değerlerini, onlar için neyin önemli olduğunu ortaya koyarlar. Irkçı ve insan düşmanı davranışları reddederler. O zamandan beri, bu alanda bir sorun olduğunda aradıkları kişi o.

Engelli bir kişi radikal sağcı baskılı bir süveter giyerse, Zimmermann onunla konuşur. Zimmermann, “Bu kazakları yasak şeyler yapan aşırı sağcılar giyiyor,” dedim. İşverenin ikamet hakkı vardır, bu tür giyim eşyası yasaklanabilir.

Diğer durumlar daha karmaşıktır: Açıkça eşcinsel olan bir çalışan saldırıya uğrarsa, Zimmermann devreye girer. Bakıcılardan biri, “Yeni arkadaşlarım var, benzin alıp sığınmacı barınağını ateşe vereceğiz” deyince tesise giriyor ve insanlarla konuşuyor. Amacı insanları düşündürmek. Tüm bu sahneler kilisede ve diaconia’da gerçekleşir. Müfettiş Wisch, “Biz toplumun bir aynasıyız” diye özetliyor.

Yeni anket: Vatandaşların üçte birinden azı devlete güveniyor

Yeni anket: Vatandaşların üçte birinden azı devlete güveniyor
  • hisseler
Irkçı rap şarkıları: “Bana gösterdikleri için memnunum”

Papazlar da projede yer alıyor. Bunlardan biri Saksonya Mücka’da papaz olan Christiane Mantschew. Saksonya’nın bu kısmı Berlin, Brandenburg ve Silesian Upper Lusatia’daki diaconia eyalet derneğine aittir, bu nedenle eğitimini burada da tamamlayabilir. Telefonda, eğitimi işyerinde demokrasi danışmanı olmak için nasıl kullandığını anlatıyor.

Onay gruplarında gençler yanlarında cep telefonlarını getirirler. YouTube Haberlarını gösteriyorlar ve bazıları şiddeti yücelten ırkçı içerikler içeren rap şarkıları çalıyorlar. Papaz, “Bana bunu gösterdikleri için memnunum” diyor. Sonra sorar: Bununla ne demek istiyorsun? Karşı tarafı da aydınlatmaya çalıştığı bir sohbet başlar. Papaz, etrafının genellikle siyasetle ilgili hayal kırıklığıyla çevrili olduğunu anlatıyor. Katıldığı doğum günlerinde “Mülteciler çok alıyor, biz çok az alıyoruz” gibi sözler duyuyor.

Özellikle sorulduğunda ne söylediğini dikkatlice düşünür. “Bunlar zorlu durumlar” diyor. Bu yüzden antrenman yaptı. Eğitimli danışmanlar, ağ toplantıları için düzenli olarak bir araya gelirler ve günlük yaşamda yaşadıkları hakkında fikir alışverişinde bulunurlar. Mantschew, “Orada yalnız olmadığımı fark ettim” diyor.

Peki bu eğitimden on yıl sonra bugün ne yapıyorum? Hala duruşumda güvende hissediyorum. Çeşitliliği teşvik eden kulüpler ve organizasyonlar için çalıştım. Her yorum hayırsever olmayacak olsa da bu metni yazıyorum. Günlük hayatta beni rahatsız eden her durumda kendime şunu sorarım: Ne yapmak istiyorum? Beni konumlandırın veya tartışın? Yoksa durum çok mu tehlikeli? Aynı zamanda kişiyi tanıyıp tanımadığıma ve konuşmaya istekli olup olmadığına da bağlı. Soru sormayı da öğrendim. Neden öyle düşünüyorsun? Birisi diğer insanları değersizleştiren bir şey söylediğinde bu her zaman iyi bir cümledir.

Lena Högemann bir gazeteci ve moderatördür ve Berlin’de yaşamaktadır. Tüm cinsiyetleri belirtmek için iki nokta üst üste kullanımına vurgu yapıyor.

Bu, açık kaynak girişimimizin bir parçası olarak gönderilen bir giriştir. İle açık kaynak Berliner Verlag, serbest yazarlara ve ilgilenen herkese ilgili içeriğe ve profesyonel kalite standartlarına sahip metinler sunma fırsatı verir. Seçilen katkılar yayınlanacak ve onurlandırılacaktır.