“Çantada birinci derece ve hiçbir fikrim yok”

admin

Administrator
Yetkili
Admin
Global Mod
Ev
açık kaynak
Berlin’de öğretmenlik derecesi: “Birinci derece çantada ve hiçbir fikrim yok”

Öğretmen yetiştirme kursu gerçeklikten çok uzak ve ayrıca staj ve işlerin ek yükü var. Yazarımız öğretmen adayıdır ve çözüm talep etmektedir.

Öğretmen yetiştirme kursunda pratik deneyim eksikliği vardır.imago/Zeljko Dangubiç

Sabah doğru, öğleden sonra boş olun. Her zaman tatiller, çok para ve birkaç mandalada boyama. O zamana kadar öğrenci partileri ve tonlarca arkadaş. Bunlar, FU Berlin’de öğretmen olmak için okuduğumu açıkladıktan sonra dinlemek zorunda kaldığım yorumlardan sadece birkaçı. Ne güzel bir fikir. Ne yazık ki, bunun gerçekle hiçbir ilgisi yok.

Üniversitede tam olarak bir arkadaşım var ve o da en az benim kadar sıklıkta okuldan atılmayı düşündü.Dört yıllık öğretmenlik diplomamda, bırakın bir partiye katılmayı, bir parti bile duymadım. Üniversite dışındaki zamanımı çalışmalarımı finanse etmek için çalışarak geçiriyorum. “Ama Bafög var!” Bu doğru olabilir, ancak yalnızca anne babanız ayda 32 sent fazla kazanmıyorsa.

İlkokul eğitiminde lisans derecesinin ilk birkaç haftasında, kendi kendime içeriğin daha da iyiye gidip gitmeyeceğini sordum. Soruyu cevaplamak kolay: Hayır! Sınıftaki aksaklıklarla nasıl başa çıkılacağını öğrenmek, bir ders tasarlamak veya bir ödeve not vermek yerine, önden öğretimde önden öğretimin ne kadar kötü olduğunu öğrendim ve ezberlemenin sizi hiçbir yere götürmediğini sınav için ezberledim.

Öğretmenlik mesleğiyle pek alakası olmayan başka şeyler de modüller listesinde toplandı. Örneğin, Orta Çağ metinlerini deşifre etmeyi, medyada kullanılan çeşitli metaforları kullanarak bir salgının evresini belirlemeyi, muhtemelen Goethe’nin çocukluğunda hangi kitapları okuduğunu veya Hamburger’in aslında Amerika’dan değil, Hamburg’dan geldiğini öğrendim. .

Altı haftalık staj mı? “Kurtarabilirdim”

Bu bilgi artık bir öğretmen olarak çalışmamın temelini atmış olmalıydı. Çantada birinci derece ve hala hiçbir şey hakkında hiçbir fikrim yok. Uygulamayla tek bağlantı, oturduğum ve hangi çocukların dersleri ne zaman aksattığına dair notlar almam gereken altı haftalık stajım. Öğrenci arkadaşlarımın sözleriyle ifade etmek gerekirse: “Kendimi kurtarabilirdim.”

Eğitmenlerinize pratik ipuçları sorarsanız, kısmen tatmin edici cevaplar alırsınız. Bununla birlikte, çoğu zaman kişi suskun kalır ve dersten sonra öncekinden daha fazla sorusu olur. Örneğin, dilbilim derslerinden birinde bir öğretim görevlisi, bir kelimenin hecelerini ayırmak için çocuklarla asla dedikodu yapmamanız gerektiğini açıklamıştır. Neden yapılmaması gerektiği ve alternatiflerinin neler olduğu sorulduğunda, sadece kendisini tanımadığını ve artık bizim sorunumuz olduğunu söyledi.

Ne yazık ki, bu tür cevaplar münferit bir durum değildir ve öğretim görevlileri tarafından özel olarak yazılan ve seminerleri için gerekli olan genellikle çok pahalı ve gerçekten kötü olan kitaplarda bile sorularınızın yanıtlarını bulamayacaksınız. İnsanların neden öğretmen eksikliğinden ve kariyer değiştirenlerden şikayet ettiğini ve neden yükselen çok az öğretmen olduğunu hâlâ merak edenler, umarım yanıtlarını sonraki birkaç satırda bulacaktır, çünkü bunun için birden fazla iyi neden vardır.

Lisans derecesi size beklenmedik zorluklar sunar. İşle gerçekten ilgili olanı tam olarak öğrenmek yerine, gelecek vadeden gazeteciler veya felsefe öğrencileriyle birlikte seminerlere katıldım. Kursun rastgele bir araya getirilmiş gibi görünen içeriğine ek olarak, Almanca seminerini kısmen Türkçe yapan ve sağlık raporuna ve tazminat hakkıma rağmen bana tazminat ödemeyi reddeden bir öğretim görevlisi vardı.

Staj, seminerler, iş: nasıl yapılır?

Yüksek lisans kursunun içeriği çok daha ilginç ve iş için gerçekten yararlı bilgiler veriyor gibi görünüyor. Üçüncü yarıyıl olan uygulamalı yarıyılda, yer tahsisinden başlayarak önünüze yeniden engeller konur. Yani okulu kendim seçemem, atanırım. En sevdiğim semtleri belirtmeme izin var ama eğer şansım yaver gitmezse kendimi Berlin’in diğer ucunda bulurum ve toplu taşıma araçlarıyla iki saat, hatta daha uzun yolculuk yapabilirim. Okulda haftada iki ila dört güne yayılması gereken on iki saate ek olarak, seminerlere de katılmak gerekir.

Bu staj veya pratik dönem için ödeme yapılmadığından, en az 32 saat bireysel çalışma dersi, öğrenme araştırma projelerinin uygulanması, veli akşamlarına aktif katılım, geziler vb. Kendimi finanse etmeye devam edebilirim. Tüm araba sürme, seminerler, hazırlık ve takip çalışmaları ve diğer birçok okul yükümlülüğüne ek olarak ne zaman çalışmak için zaman bulmam gerektiğini kendime soruyorum.

Okul uzmanı: Öğretmen açığını ancak bu şekilde kontrol altına alabiliriz

Okul uzmanı: Öğretmen açığını ancak bu şekilde kontrol altına alabiliriz

Sevgili üniversiteler ve sevgili siyasetçiler, lütfen biz motive olmuş öğretmen adaylarını eğitimimizin son neşesini de elimizden almayın. Gereksiz bilgiler öğrenmek ve eğitimimizi nasıl finanse edeceğimizi bilmediğimiz için mide ağrısıyla geleceğe bakmak yerine, bize yardım edin ve sonunda bizi dinleyin! Kesinlikle gerçekleştirmek istediğimiz hayallerimiz, hedeflerimiz ve fikirlerimiz var. Okulu herkes için kapsayıcı ve daha iyi bir yer haline getirmek istiyoruz.

Desteğiniz olmadan ve bu koşullar altında, bu pek mümkün değil. Lütfen geleceğimize giden yolu daha da zorlaştırmayın. Doğru yönde atılan bir adım, örneğin ikili bir öğretim derecesi olacaktır. Üniversite dışında ve okulda – öğrendiğiniz bilgileri pratik olarak uygulayın ve en başından itibaren günlük okul hayatını tanıyın ve şekillendirmeye yardımcı olun. Bize bir şans verin, çünkü hiçbir şey göze alınmadı, hiçbir şey kazanılmadı.

Jona Schubert bir takma addır. Yazarın adı editörler tarafından bilinmektedir.

Bu, açık kaynak girişimimizin bir parçası olarak gönderilen bir giriştir. İle açık kaynak Berliner Verlag, serbest yazarlara ve ilgilenen herkese ilgili içeriğe ve profesyonel kalite standartlarına sahip metinler sunma fırsatı verir. Seçilen katkılar yayınlanacak ve onurlandırılacaktır.

Bilet dükkânından öneriler: