Bunlar Los Angeles'taki en sevdiğim elmalı börekler

admin

Administrator
Yetkili
Admin
Global Mod
2025 birçok açıdan şimdiden bir çöp bidonunun yangını gibi görünüyor. Tutuşmak üzere olan bir yangının ilk birkaç kıvılcımı gibi değil, yoluna çıkan her şeyi hızla yutan şiddetli bir ateş. Belki birkaç iyi niyetli karar yardımcı olabilir?

Pew Araştırma Merkezi araştırmasına göre, 10 Amerikalıdan üçü geçen yıl en az bir yeni yıl kararı almaya çalıştı. Ben onlardan biri değildim.

Kararlar beni üzüyor. Daha az kalori. Daha az pound. Daha fazla spor salonu üyeliği. Tüm kararların bana sanki yatağa geri dönmem gerektiğini hissettirmesi mi gerekiyor?

Aklımda daha iyi kararlar varken, aktris Valerie Bertinelli'de ve onun Pazar günkü elmalı böreklerinde – her şeyden – bulanık bir umut ışığı buldum.

Şaka yapmıyorum. Geçtiğimiz sonbaharda Bertinelli daha fazla elmalı börek yemeye karar verdi. Daytime Emmy ve Altın Küre ödüllü aktris ve yazar, yeni bir rol ya da bir yemek kitabı tarifi araştırmıyordu. Pazar sabahlarına daha fazla neşe getirme misyonundaydı.

“Son yemek kitabımın tamamını yazdım [Indulge: Delicious and Decadent Dishes to Enjoy and Share] Yiyeceğin ve yiyeceğin düşman olmadığı konusundaki fikrimi değiştirmekle ilgili” diyor. “Elmalı börekleri her zaman sevdim. Bir gün, genellikle önünden geçtiğim yerel donut dükkanında bunlardan var mı diye merak ettim. Ve çocukluğumun elmalı böreğiydi.”

Her pazar elmalı kek almak için en sevdiği donut dükkanını ziyaret ediyor. Çöreği eve getiriyor ve bu gazetenin Pazar bulmacası üzerinde çalışırken onu yiyor.

“İş hayatındaki tüm hayatım boyunca yemeği düşman olarak benimsedim ve bunu tersine çevirip duygularımı uyuşturmak için yemeği kullanma isteğimi doğuran duygularla uğraşmaya başlayana kadar, bunun bedenimi ve ruhumu besleyen bir şey olduğunu düşünmeye başladım. Geçen sonbaharda “The Drew Barrymore Show”a yaşam tarzı uzmanı olarak katılan Bertinelli diyor. “LA Times Pazar bulmacasının mükemmel ritüeline dahil edilen haftada bir özel çörek ve hayvanlarınızla dinlendirici bir gün, ruhunuzu beslemenin iyi bir yoludur.”

Bertinelli sayesinde Ocak 2025, gerçek bir çözüme yönelik ilk girişimim olacak. Onun ruhunu besleme konusundaki kararlılığından ilham alarak haftada bir kez kendimi tedavi etmeye karar verdim. Bu bir filme gitmek, yürüyüşe çıkmak ya da Rite Aid dondurması almak için koşmak olabilir. Sadece bana özel bir şey olması gerekiyor. Ve neden en sevdiğim donutlarla başlamıyorsunuz?

Arcadia'daki Monarch Donuts'tan elmalı çörek.

(Jenn Harris / Los Angeles Times)

Arcadia'daki Monarch Donuts, neredeyse on yıldır elmalı börek mekanım oldu. Jonathan Ung tarafından işletilen burası, gerçek bir mağazadan çok, bir vitrin görünümünde. Ve Ung, çörek kızartmada olduğu kadar hayat tavsiyeleri vermede de usta. Son ziyaretimde bir örnek verdi: Dükkanının arkasında, daha zorlu sokaklara göre nispeten daha güvenli bir sığınak için birden fazla evsiz insanın toplanmasına yer veriyor ve onları fırsatları aramaya teşvik ediyor. Gururla, içlerinden birinin artık sokağın aşağısındaki bir araba dükkanında kariyeri olduğunu söylüyor.

Böreklerimi bana uzatırken, “Her şeye fazla kapılma” diyor. “Çok şanslıyız.”

Monarch Donuts tek kişilik bir operasyon, her gün sadece sabah 5'ten sabah 9'a kadar açık ama kapanmadan çok önce donutlar bitiyor.

Böreğin rengi soluk, büyük hamur yığınları bir devlet fuarında bulabileceğiniz maymun ekmeği veya huni keki gibi bir araya toplanmış. Şeker sırları sert değil ve her şeyi kapsıyor, yüzeye yayılmış çıplak çörek cepleri var.

Aşırı tatlı olmayan ve cömertçe tarçınla lekelenmiş hafif bir hamur işi olan hassas bir börek. Elmasız lokmalar, mayalı çörekten bile daha yumuşak, kabarık, pişmiş bir dokuya sahip, neredeyse tarçınlı bir ruloya benziyor.

Küçük elma parçaları yerine, her tarafa dağılmış, kremanın arasından görünen ve ortasında gizli bir önbellekte saklanan büyük, yumuşak parçalar var. Bu, diğerlerinden farklı olarak hedef elmalı börektir.

Pasadena'daki Mr. Good Donuts Shop'tan elmalı börek.

(Jenn Harris / Los Angeles Times)

Daha tatlı ve biraz daha önemli bir şey için (ve Monarch'a varmak için çok geç uyandığınız zamanlar için), Pasadena'daki East Colorado Bulvarı ile Allen Bulvarı'nın köşesinde Mr. Goods Donuts Shop var.

Bay Goods'taki börek, çoğu donut dükkanındaki böreklere benziyor; kalın bir tabakanın kreması, derin yağda kızartılmış hamurdan oluşan tepelik bir manzara üzerinde duruldu. Asla mükemmel bir daire değil, güvenilir bir şekilde yuvarlak olan çörekler, açgözlülükle yırtılacak kadar büyüktür ve yine de tüm eve dönüş yolculuğuna dayanabilir.

Hamurun tadı derin yağda kızartılmış, krema ve gevrek kabuk, dişlerinizin altında hafif bir ezilme hissi veriyor. Fırıncı tarçın konusunda mütevazı, elma konusunda ise cömerttir. Küçük meyve kareleri yumuşak ve tatlıdır, hamur topaklarının arasında gizli bir hazine gibi sıkışıp kalırlar.

Diğer birçok mağazada börek olarak kabul edilen bazı hantal kitap uçlarından daha hafiftir, ancak yine de tanınabilir bir şekilde hantal bir elmalı börektir. Ung'un Monarch'taki donutları gibi, tatmin etme ve utanmaz zevk sunma yeteneği bakımından benzersizdir.

Umarım bu yıl hepimiz Bertinelli'nin pazar böreklerinin kendi versiyonunu buluruz. Sizin için en iyi olanı yapın. Yargılama yok. Ve geleceğinizde çok sayıda elmalı börek ya da size neşe getiren başka şeyler olsun.

Bir sonraki elmalı böreğinizi nereden alırsınız?

Monarch Donuts, 15 W. Huntington Dr., Arcadia, (626) 818-6478.

Bay Goods Donuts Shop, 1840 E. Colorado Blvd., Pasadena, (626) 796-7356.