“Bütün Donbass’ı özgürleştireceğiz”

admin

Administrator
Yetkili
Admin
Global Mod
Sarah Ashton-Cirillo, 45, Amerikalı, gazeteci, LGBTIQ+ aktivisti ve transseksüel. Mart 2022’de Rusya’nın Ukrayna’ya karşı savaşını Kiev ve Kharkiv’den haber yapan ilk gazetecilerden biriydi. Şu anda Ukrayna silahlı kuvvetlerinin bir üyesi ve cephedeki 209. taburda savaş doktoru olarak görevlendirildi. Doğrudan siperlerden tweetler atıyor ve gönderiler gönderiyor, bir asker olarak hayatına dair içgörülerini paylaşıyor ve özgür bir Ukrayna ile ABD ve Avrupa’dan kesintisiz destek için açıkça konuşuyor.

Ukrayna tarafının bilgi ortamına mükemmel bir şekilde hizmet ettiği bir savaşta, Ukrayna ordusunun en görünür ve belki de en sıra dışı büyükelçilerinden biridir. 23 Şubat 2023’te bir çatışmada şarapnel kıymıklarıyla yüzünden ve sağ elinden yaralandı. Ayrıca, yaralanmasından kısa bir süre sonra siperlerden bu konuda tweet attı ve yaralanmasından 45 dakika sonra bir Amerikan yayıncısıyla canlı bir televizyon röportajı yaptı. Sarah Ashton-Cirillo ile 28 Şubat 2023’te Kharkiv’de tanıştık ve onunla Ukrayna silahlı kuvvetlerinde asker olmak ve queer olmak hakkında konuştuk.

Bayan Ashton-Cirillo, Avrupa’nın en büyük savaşlarından biri sırasında bir Amerikan vatandaşı nasıl Ukrayna’ya gelir ve Ukrayna’yı bir asker olarak savunmaya karar verir?

Bugün hala kendime bu soruyu çok sık soruyorum. Buraya bir yıldan uzun bir süre önce 9 Mart 2022’de Kharkiv’e geldim. Daha önce çatışma bölgelerine seyahat ettim, ancak savaş sırasında değil, savaş sonrasında seyahat ettim. Kharkiv şehri ve çevresinin Ukrayna ordusu tarafından nasıl kurtarıldığını bizzat yaşadım ve anlattım. Bu süre zarfında büyüdüm, topçu atışlarına ve savaşın gürültüsüne alıştım.

Gazeteci olarak geldim ve şimdi Ukrayna askeriyim. Bir gün savaşacağım hiç aklıma gelmezdi. Ancak bu adım adım yolculuk – Kharkiv’de yaşamak, Rus terörü altında yaşamak, Rus savaş suçlarına kendi gözlerimle tanık olmak, bizzat Rus propaganda ağlarının kurbanı olmak – beni daha fazlasını yapmak istediğimi bildiğim bir noktaya getirdi. Ve Vladimir Putin yönetimindeki Rusya Federasyonu’nun zulmüne ve faşizmine karşı Ukrayna’nın özgürlüğü ve kurtuluşu için ayağa kalkmaktan başka ne yapabilirim?

Elinde iğne olan Sarah Ashton-Cirillo. Hastanede, yaralandığı bir Rus saldırısının ardından iyileşiyor.Patrick Enssle

Şunu söylediğinizde hala hatırladığınız çok önemli bir an oldu mu: Artık bu kadar, yapmam gereken bu mu?

İki dakikaydı. İlki, Rusya sınırına sadece on kilometre uzaklıktaki bir kasabada meydana geldi. Bir kadın bisikletin üzerine oturdu. 42 yaşında anne. Bir havan topuyla vuruldu ve vücudu parçalandı. İnsanlığını koruyarak haber yapmak istedim. Deneyim bende bir şeyleri değiştirdi. İkinci an, Ukrayna karşı saldırısından sonraydı. İzyum’da toplu mezarlardan cesetlerin nasıl çıkarıldığına şahit oldum. Sıvılaştırılmış insan kalıntıları.

Ancak birçok kişinin bilmediği şey, bu mezarlığın bitişiğinde bir Rus hendek sistemi olduğudur. Ruslar, katledilen sivilleri mezarlarından gömdükleri yerin tam anlamıyla yanında yaşadılar. Ve sonra Vladimir Putin yönetimindeki Rusya Federasyonu’nun kötülüğün özü olduğunu anladım. Devlet destekli terörizm örneğidir. Ve bu terör yenilmelidir.

Yani, savaş suçları işlemenin, sivilleri vurmanın ve öldürmenin sadece bir defaya mahsus olaylar olmayıp, aslında Rus askeri stratejisinin bir parçası olduğuna bizzat şahit oldunuz mu?

Bu acımasız eylem, Rus askeri stratejisinin sistemik bir parçasıdır. Bu savaş suçlarını biliyoruz. Ve bu savaş suçları, biz Ukrayna’nın tam kurtuluşunu sağlayana, 1991 sınırlarına dönene ve Başkan Zelenskyy’nin yol haritası olarak ortaya koyduğu on maddelik barış planına ulaşana kadar devam edecek.

Transseksüel bir kadın olarak açık ve görünür bir şekilde yaşıyorsunuz. Kendi queer kimliğiniz de silaha sarılma kararınızda bir etken oldu mu?

Savaşma sebeplerimden biri de bu. Ruslar bunu bir kuir olarak, bir trans kadın olarak benim için kişiselleştirdiler. Bana “Las Vegas’tan transseksüel gazeteci” dediler, temelde queer insanlar ve günümüz medyasında yanlış olan her şeyi temsil ediyor. Mariupol gibi şehirlerin gey erkekler için avlanma listeleri olduğunu görünce kişiselleşiyor. Tuhaf ya da değil, kişiselleşiyor.

Ve Ukrayna ordusunda? Oradaki queer askerlere karşı tavır nasıl? Kişisel deneyimleriniz nelerdir?

Ukrayna toplumunda, insanları bireysel özgürlüğün ne olduğuna ve kendi kişisel değerlerine odaklanmaya iten bir değişim olduğuna inanıyorum. Herkesinki kendine. Bu orduya ve bana uzanıyor. Siperlerde birlikte savaşırız, canımız pahasına birbirimizi koruruz. hayatını yaşıyorsun Ve sorma, söyleme değil. Yoldaşlarım beni çeşitli soyunma hallerinde gördüler. Bazen sorular sordular. Hiç olumsuz bir deneyimim olmadı. Yaralandıktan sonra hastaneye götürüldüğümde bile. Trans olduğumu biliyorlardı. Diğer askerlerle aynı muameleyi gördüm.

Burada bir trans birey olarak Amerika Birleşik Devletleri’ndekinden daha iyi muamele görüyorum. Trans birey olarak Ukrayna ordusunda görev yapmaya karar verdim. Görünür olmak için bir seçim yaptım. Elbette trans asker olarak anılacağım. Esas olarak burada bir Amerikalıyım çünkü. Etrafında bir yol yok. Asla istemediğim şey “trans asker” olarak tanımlanmaktı.

Savaş doktoru olarak görülmek istiyorum. Ukraynalılar ve özgürlük ve özgürleşme için savaşan diğerleriyle omuz omuza durmaya hazır bir Amerikalı olarak görülmek istiyorum. Hizmete engel olmadığı sürece herkesin olduğu kişi olmasına izin verilmelidir. Transseksüel olmak ve asker olmak askerlik yapmaya hiçbir şekilde engel değildir. Ve bunu doğru yapabilmemin en iyi yolu da bu.

Ukrayna ordusu, Rus ordusunu bir yıl boyunca bu kadar başarılı bir şekilde savunma ve direnme gücünü ve iradesini nereden alıyor?

Saha komutanım, cephede liderlik eden nükleer fizik alanında doktoralı. İşadamlarının yanında bakanım, grafik tasarımcıların yanında bakanım. Hayatın tam anlamıyla her kesiminden gelen kadın ve erkeklerin yanında hizmet ediyorum. Bu sadece ülkeyi savunma ruhu değil, aynı zamanda asker olma isteğidir.

Bu da bana ilham verdi. İşte bu yüzden Ukraynalıların bu kadar başarılı bir şekilde savaşmasına şaşırmadım. Ruslar, Kharkiv şehrinin iki kilometre dışındaydı. Kiev asla düşmedi. Rusya’nın alması gereken ana şehirler özgür kalıyor. Ve Rusya’nın aldığı diğer şehirleri özgürleştireceğiz. Tüm Donbass’ı özgürleştireceğiz.

Kırım’ı da özgürleştireceğiz. Ruslar, Ukrayna halkının vatandaştan askere dönüşme yeteneğini anlamadıkları ve hafife aldıkları için başarısız oluyorlar. Müttefiklerimizden aldığımız silahları her düzeyde ve topluca Rusları püskürtmek için başarıyla kullanacağız. Dürüst olmak gerekirse, profesyonel askeri sonuçları görüyoruz çünkü Ukrayna ordusunu oluşturan insanlar bireysel ve uyumlu bir varlık olarak güçlü.

Scholz:

Scholz: “Tapınağa dayanmış silahla” müzakere yok

Birkaç gündür ön saflardan uzak duruyorsun, elindeki ameliyatı bekliyorsun. Bu sakinlik ya da daha doğrusu rahatlama zamanında, ne düşünüyorsun, şu an aklında ne var?

Yaşam ve ölümü düşünüyorum. Yaralanmamdan önce savaş bölgesindeki ölüm oranları hakkındaki düşüncelerim teorikti. Şimdi gerçek. Başka herhangi bir yönde birkaç santim ve ben ölebilirim. Bunun ne anlama geldiğini biliyorum. Bu da benden önce giden kahramanlar olduğu anlamına geliyor. Ben bir kahraman değilim. Ama benden önce giden kahramanlar aynı zamanda sadece çevremdeki insanlar için değil, şu an için savaştığım kahramanlardır. Sadece yaşayanlar için değil, nihai bedeli ödeyenler için. Bu çok gerçek. Ama bunun için savaşmaya değer olduğunu da anlıyorum.

Birime geri dönmek için sabırsızlandığını hissediyorum.

Evet, geri dönmeye hazırım. Yeterince aklım başımda olduğu ilan edilir edilmez, yoldaşlarımın yanına döneceğim. Çok şanslıydım. Her halükarda, savaşa geri dönebileceğim ve buna da niyetliyim.

Konuşma için teşekkürler.

Yazar, tüm cinsiyetleri belirtmek için iki nokta üst üste kullanımına vurgu yapmaktadır.

Bu, açık kaynak girişimimizin bir parçası olarak gönderilen bir giriştir. İle açık kaynak Berliner Verlag, serbest yazarlara ve ilgilenen herkese ilgili içeriğe ve profesyonel kalite standartlarına sahip metinler sunma fırsatı verir. Seçilen katkılar yayınlanacak ve onurlandırılacaktır.