Bu şekilde nefrete ve bölünmeye meydan okuyabilir ve birbirimizi yeniden bulabiliriz.

admin

Administrator
Yetkili
Admin
Global Mod
18 Temmuz 2023’te “Korona sonrası kilise ve kültür. Analiz, Tartışma ve Sonuçlar”. Philine Conrad konuşmasında pandeminin ve onunla nasıl başa çıktığının hayatını ve toplumumuzu nasıl şekillendirdiğini anlattı: “2020’nin başından 2023’ün başına kadar ‘Korona yılları’ sırasında hangi özel deneyim, içgörü, olay sizi a) kişisel/özel ve b) profesyonel/resmi olarak büyük bir güç ve yoğunlukla etkiledi, meşgul etti, etkiledi?”

Açılış konuşmanız kelimesi kelimesine.

Bu fırsata davet edilmekten ve burada konuşmaktan memnuniyet duyuyorum. Teşekkür ederim! Konumuz sanat, kültür, toplumun birleştirici unsuru, duygulara açılan kapı, hisler, sosyal ve kişisel yansıma, tartışma, canlılık, boş zaman ve özveri – kısacası: hayat.

Kendimi tanıtmak istiyorum: Ben bir “çekum”um. Bir “inkarcı”. Bir “Nazi” – “doğru”, “dayanışmasızlık” ve “bencil”. Ben “aptal”, “akbaba” ve “inkarcı”yım. Ve anlayışınızı rica ediyorum, erkek ve dişi akbabaları ayırt etmek için yıldız işaretleri kullanmıyorum. Bu bağlamda cinsiyet önemsizdir. Ben “aptal bir domuz”, “etiketlemek” ve “çıkartma takmak” zorundayım. Ben bir “tehlike”, “katil” ve “ölüm meleği”yim. Ben bir “rakibim”. Neye karşı? Ben bir “mufla”yım. Bir “karanlık figür”. Ve “çıktığım bir delikte kaybolmalı”. Ben bir “sosyal haşere”yim. Ve çılgın”. Bu atamaların nedenlerini biliyorsunuz.

İlan | daha fazlasını okumak için kaydırın

İyi akşamlar. Buradayım. Ve seninle bir odada. Bence bu harika. Çünkü bu uzun zamandır mümkün değildi. İçeri girmeme izin verilmedi. Başkalarıyla merakla konuşmayı, tartışmayı ve fikir alışverişinde bulunmayı severim. Bunun işe yaramaması ayık, tecrit edici ve utanç vericiydi.

Hayır, kendimizi tekrar özgürlüğe aşıladığımızı düşünmüyorum (Jens). Aksine. Şahsen bir gerginlik, kafada makas, kapalı kalpler ve sağ tarafta olmak için kendi kendine güçlenme hissediyorum. Ayrıldık. 20 milyona karşı 60 milyon. Çeyreğe karşı dörtte üç. Ve bu Corona konusunun ötesine geçiyor. Şimdiki zamanın yanan bir camıdır. Konular değiş tokuş edilir. Ama size sormak istiyorum: Sizde de ülkemizde bir şeylerin ters gittiği izlenimi yok mu? Şu anda bir şeyler fena halde ters gidiyor.

Ama bu benimle ilgili değil. Bu toplumla ilgili. Birliktelik. Ve birbirimize nasıl davrandığımız. Bununla birlikte, her şeyden önce, toplumun bir aynası olarak sanatla ilgilidir. Bir topluluk birbirinden uzaklaştığında işaret etmeli ve uyarmalıdır. Ama o sessizdi. Sessizlik, FFP2 maskeleri altında doğum yapan kadınların çığlıklarından daha yüksekti. Sessizlik, sokaklarda kilitli yemek tezgahlarının önünde duran aç insanlardan daha gürültülüydü. Sessizlik, soğuk, yağmurlu günlerde hastanelerin önündeki kuyruklardan veya kış ayinlerinde kiliselerin önünde soğuk taşlara diz çöken insanlardan daha gürültülüydü. Sessizlik, Köln Katedrali’nde iğnelerini bekleyen çocukların huzursuzluğundan daha yüksekti. Sessizlik, yataklarında pleksiglasın arkasında tek başına ölmekte olan insanların çığlıklarından daha yüksekti.

Zaten sözlerime karşı güçlü bir ret hissediyor olabilirsiniz. Bu iyi. Memnun etmeye gelmedim. Ve alkış için de değil. Geldim çünkü toplumumuz son üç yılda benim için çok önemli hale geldi. Özellikle insanlık dışılığın “yeni normal” ilan edildiği bir zamanda.

Nicholas Berg

yazara

Philina Conrad oyuncu, yazar ve ressamdır. Köln’de doğdu, tiyatroyu 2010 yılında Studiobühne Köln’de keşfetti. Gizli servisler, muhbirler ve Wikileaks alanlarındaki eğitimini tamamladıktan sonra 2012 yılında Berlin’e taşındı ve Maxim Gorki Theatre, Hebbel am Ufer ve Heimathafen Neukölln’de oynadı. 2014 yılında yazmaya başladı ve 2016 yılında tamamladığı oyunculuk eğitimine başladı. 2017 yılından bu yana çeşitli dergilerde tiyatro oyunları, radyo oyunları, senaryolar ve senaryolar yazmaktadır. 2015-2018 yılları arasında Köln ve Berlin’de çeşitli tiyatrolarda oynadı, “Lulla-Bye for a Mother” oyunu 2019 Kuzeydoğu Edebiyat Ödülü’nü kazandı ve 2020’de radyo oyunu “The Gift” WDR tarafından üretildi. 2021’de sanatçı inisiyatifi Art is Life’ı kurdu ve 2022’de “Geistige Captured” radyo oyununun yapımcılığını üstlendi. www.philineconrad.com

Hüzün ve şefkat duyuyorum. Tüm ülkemiz için. Her iki ülke için de bir zamanlar öyleydik. Farklılıklar var. Siyasi ruh aktiftir. Bazı bölümlerde diğerlerinden daha fazla. Merhametim var çünkü biz travma geçirmiş insanlarız. Travma geçirmiş bir toplum. Ve son birkaç yıl, aylar ve haftalar bunu gösterdi. Nefreti, değersizleştirmeyi ve kibri içimizde taşıyoruz. Bunu izlemek acı verici.

Metnimin ücretlendirildiğini fark ettiniz. Polarize etmek istemiyorum. Ülkemizde bir şeylerin ters gittiğini söylemekle kendiliğinden oluyor. Tabii ki bu benim görüşüm. Bir tane daha alabilirsin. Ama benimkini alamayacaksın. Ve sen de ondan hoşlanmazsan seni değiştirmeyeceğim.

Toplumumuza ve son üç yılda gösterdiklerine şaşırdım ve sinirlendim. Olumsuz, O bunlar oldu. Aksine, sessiz tutuldu ve diğer görüşler aceleye getirildi, iftira edildi ve hor görüldü. Temel değer ve inançların ihlal edildiğini. Sözler ve eylemler uyuşmuyor.

Ama tekrar sohbet etmemize yardımcı olan şey – bilirsiniz: Her biri kendi tavrına sahip iki kişi fikir alışverişinde bulunur. Bir diyalog. Birbirimizi tekrar nasıl bulacağız? Bence: müzik, konserler, tiyatro, sinema, dans – bir yılı aşkın süredir yasak olan şeyler bugün hala kısıtlanıyor ve mesleğimizi icra edemiyorduk, hatta bazen bugün bile: bir odada tanımadığımız insanlarla bir şeyler deneyimlemek. Kısaca: yakınlık. Bilincin daha derin alanlarına dalmak. Birbiriniz olmadan yaşayamayacağınızı ve “birbiriniz olmadan” olmayacağını anlayın.

Ve bu Haber akışı yoluyla mümkün değil. Her neyse, hepinizi burada gördüğüme sevindim. Her biri açık, meraklı ve sorgulayıcı yüz. Bu güzellik. Bu hayat. Ve belki burada sözlerimin hitap ettiğini hisseden biri veya diğeri vardır. Sohbeti dört gözle bekliyorum.

Bu, açık kaynak girişimimizin bir parçası olarak gönderilen bir giriştir. İle açık kaynak Berliner Verlag, serbest yazarlara ve ilgilenen herkese ilgili içeriğe ve profesyonel kalite standartlarına sahip metinler sunma fırsatı verir. Seçilen katkılar yayınlanacak ve onurlandırılacaktır.

Bu gönderi, Creative Commons Lisansı (CC BY-NC-ND 4.0) altında lisanslanmıştır. Yazarın ve Berliner Zeitung’un adının belirtilmesi ve herhangi bir işlemenin hariç tutulması koşuluyla, genel halk tarafından ticari olmayan amaçlarla serbestçe kullanılabilir.

Geri bildiriminiz var mı? Bize yazın! briefe@Haberler