Bu bağış toplayıcılar LA yangınlarından sonra restoran çalışanlarına yardım ediyor

admin

Administrator
Yetkili
Admin
Global Mod
Felipe Ortega, 38 yılını (hayatının yarısından fazlasını) Pacific Palisades'teki Gladstones'ta çalışarak geçirdi. Komi olarak başladı ve barmenlik ve bakım işçiliğine kadar çalıştı. Ancak öngörülebilir gelecekte 64 yaşındaki işsiz kalacak.

Alevlerin restorana zarar vermesi ve okyanus kenarındaki geniş bir alanı yok etmesinden bir hafta sonra, Palisades yangını devam ederken Gladstones kapatıldı ve halkın erişimine kapalı kaldı.

Aynı zamanda Ortega, Mar Vista'daki evinin gelecek ayın kirası konusunda da endişeliydi. Ödemesi gereken faturaları var, özellikle de 11 yaşındaki kızının birkaç ay önce geçirdiği apandisit hastalığına ait sağlık faturaları. Bu maliyetler, ayırdığı tasarrufların çoğunu zaten kazdı.

“Ne yapacağız baba?” kızı geçen gün ona sordu.

Ona güven vermeye çalıştı. Ama Ortega bunu gerçekten bilmiyor.

Ortega, Los Angeles bölgesindeki restoran sektörünün temel taşı olan binlerce çalışandan biridir. Şimdi muhtemelen yüzlerce kişi kendilerini Palisades ve Eaton yangınlarının ardından zor durumda buluyor. Restoran ve kafelerin yangınlar nedeniyle hasar görmesi veya yok olması nedeniyle pek çok kişi işini ve ana gelir kaynağını kaybetti. Bazı işçiler de evlerini kaybetti.

“Bunlar restoranları uğultu yapan insanlar. Los Angeles yangınlarından etkilenen yiyecek ve içecek işçilerine hibelerle yardım eden, kar amacı gütmeyen bir kuruluş olan California Restaurant Foundation'ın başkanı Alycia Harshfield, “Onlar restoranların kalbidir” dedi.

Buna yanıt olarak birçok restoran işletmecisi ve yardım kuruluşu, çalışanlar için bağış kampanyaları ve GoFundMe hesapları başlattı.

Çarşamba günü saat 11:00 itibarıyla Gladstones'un GoFundMe'si 250.000 $ hedefinin 21.000 $'ından biraz fazlasını topladı.

Eski Los Angeles Belediye Başkanı Richard J. Riordan tarafından 50 yılı aşkın bir süre önce kurulan restoran, alevlerin yakın çevreyi yerle bir etmesinden sonra ayakta kalan çok az sayıdaki yapıdan biri. Restoranda bir miktar hasar oluştu ancak geleceği belirsizliğini koruyor.

“Yakın geleceğimizde pek çok zorlukla karşı karşıyayız ancak hiçbiri, biz hayatı geri getirmek için çok çalışırken, bizim ve patronlarımızın güvendiği personelin önümüzdeki iki ay boyunca hayatlarını ve ailelerini ayakta tutabilmek için fon aldığını görmekten daha acil değil. Palisades'e,” Gladstones'un GoFundMe sayfasında belirtiliyor.

Restoranda en uzun süre hizmet veren çalışanlardan biri olan Ortega, bağış toplama çabaları hakkında fazla bilgisi olmadığını ancak restoranın yeniden açılacağından umutlu olduğunu söyledi. “Gladstones benim evim” dedi.

'Kimliğimi kaybettim. […] İyi bir şey olacağını biliyorum. Ben iyi bir işçiyim.'
— Wilfredo Quinteros, 55, yiyecek kaçakçısı.

Malibu'nun yaklaşık altı kilometre batısında çıkan yangın, sahildeki 40 yıldan daha eski simgesel restoran Moonshadows'u yok etti.

Moonshadows'un 55 yaşındaki yiyecek kaçakçısı Wilfredo Quinteros, restoranı yerle bir eden yangından bahsederken boğuldu.

“Kimliğimi kaybettim” dedi. Restoranda 23 yıl çalışan Quinteros, Baldwin Hills'teki evinden çok iş yerinde zaman geçirdiğini söyledi.

55 yaşındaki Wilfredo Quinteros, Los Angeles'taki evinde 23 yıldır Malibu'daki Moonshadows'ta yemek koşucusu. Restoran yandı ve Quinteros işsiz kaldı.

(Christina Evi/Los Angeles Times)

En iyi anılarından bazıları Aytaşları'ndaydı; bunların çoğu, Pasifik Okyanusu'na bakan açık hava yemek odasındaki kızıl gün batımlarıydı.

Quinteros restoranın muhtemelen bir daha asla açılmayacağını söylerken ağladı. “Bu konuda konuşmak benim için zor” dedi. “Acıtıyor.”

Quinteros, ortağı ve 13 yaşındaki torunuyla paylaştığı dairenin faturalarını ödeme ve kirasını ödeme konusunda da endişe duyduğunu söyledi. Geçimini sağlayan tek kişi o.

Moonshadows'un işletmecilerinin kendisine Malibu'daki kardeş kuruluşu Sunset restoranında iş teklif edeceklerini umduğunu söyledi. Ama bu konuda bahse girmiyor.

Halihazırda yeni bir iş arıyor, olası açık pozisyonlar hakkında tanıdığı arkadaşlarını ve meslektaşlarını arıyor.

“İyi bir şeyler olacağını biliyorum. Ben iyi bir çalışanım” dedi Quinteros. “Her şeyi yaparak çalışacağım. Dürüst bir çalışma olduğu sürece benim için önemli değil.”

İlçe genelinde Altadena'daki yaklaşık yarım düzine restoran Eaton yangınında yerle bir oldu ve birçoğu çalışanları için para toplamaya çalışıyor.

Matthew Schodorf, 8 Ocak'ta Altadena'daki kafesi Café de Leche'yi kontrol etmeye çalıştığında, kendisi ve ailesi “sokaklara yağan ateşin” içinden geçti. Eaton yangını, Café de Leche'nin Altadena'daki lokasyonunu ve bununla birlikte yerel kahve zincirinin en başarılı şubesinin omurgası olan ve onu bir mahalle merkezi haline getiren altı çalışanın işini yok etti.

Eaton yangınında büyük bir kısmı yok olmadan önce yerel kahve zinciri Café de Leche'nin Altadena'daki konumu.

(Café de Leche / Matthew Schodorf)

“[Customers] Schodorf, “Bunlar çalışanlarımız tarafından, tüm misafirlerle olan bağları ve tüm köpeklerinin, çocuklarının adlarını, işlerinde ve tatillerinde nasıl olduklarını bilmeleri tarafından çizildi” dedi. “Buranın bu büyülü yer olması çalışanlarımız sayesinde oldu. Her gün tezgahın arkasındaki o yüzleri görmeyi sabırsızlıkla bekliyorlardı. Onlar gerçekten iyi insanlar, gerçekten iyi insanlar ve aynı zamanda kahveyi de seviyorlar.”

Bir mağaza müdürü de dahil olmak üzere altı Altadena çalışanının tamamı baristaydı.

Yangından bu yana, kendisi ve ortak sahibi olan eşi Anya Schodorf, birden fazla Altadena çalışanını diğer kafeteryalara vardiyalı olarak yerleştirmeyi başardı, ancak bazıları yangından sonra şirketi ve sahayı tamamen terk etmeyi seçti.

Matthew Schodorf, “Birkaç insanımız evini kaybetti ve birçoğunun yerinden edildiğini söyleyebilirim” dedi. “Evleri hâlâ orada olsa bile belki oraya geri dönemezler.”

Sahipler GoFundMe'ye döndü yardım etmek ve tüm bağışların “kira, sağlık faturaları, ulaşım ve diğer ihtiyaçların” karşılanmasına yardımcı olmak için Altadena'nın eski altı çalışanı arasında eşit olarak paylaştırılacağını söyledi.

Katkıların bir kısmı 500 dolar kadar cömert olsa da, bağışların çoğu 5, 10 ve 20 dolarlık artışlarla geliyor ve Salı öğleden sonra itibariyle 20.000 dolardan fazla bir miktara ulaşıyor; Matthew Schodorf, kafelerinin topluluk ruhuna bir övgü olduğuna inanıyor.

“Bu akıllara durgunluk verici” dedi. “Yüzlerce insan var.”

GoFundMe toplum odaklı pizzacı Side Pie için Yardım sahibi Kevin Hockin ve 14 çalışanına yardım ederken, mahalle kurumunun arkasındaki aile de Fox'un restoranı bir tane başlattı süresiz işsiz olan 15 personeline fon dağıtacak.

Amara Kitchen'ın Altadena kafesinin çok sayıda çalışanı Eaton yangını nedeniyle yerinden edildi; onların GoFundMe'si Bağış toplama etkinliğinin sayfasına göre, yeni barınma maliyetlerinin yanı sıra “ani iş ve gelir kaybı nedeniyle izinler veya saatlerde önemli azalmalar” da dengelenmeye yardımcı olabilir. Amara Kitchen ayrıca Highland Park'ta bir lokasyona sahiptir.

Gurme köşe mağazası Minik Market'in bağış toplama etkinliği işsiz personeline ödeme yapacak ve mağazanın satıcılarına da ödeme yapılmasını sağlayacak.

Evlerini kaybeden birçok hizmet sektörü çalışanının hâlâ işi olabilir, ancak yeni konutlar, sigorta sistemleri ve ulaşım için saatlerce vakit harcıyorlar ve bu da iş vardiyalarını kısaltabiliyor.

Frogtown taqueria Salazar'da bir yönetici göreve başladı otobüs şoförü Jaime Pacheco için bir kampanyaEaton yangınında evi ve “sahip olduğu her şey” yanan kişi. Eski bir komşu Erich Martinez için bir tane başlattıEcho Park izakaya Tsubaki'de aşçı. Layn Beggs Altadena'daki evinin tahliye emrini öğrendiğinde şehir merkezindeki viski mekanı Seven Grand'da barmenlik yapıyordu.

2018 yılında şef Travis Hayden, hem plaja hem de eski işvereni Rustic Canyon gibi Westside restoranlarına kolaylık sağlaması nedeniyle Pacific Palisades Bowl Mobile Estates parkındaki evini satın aldı. Komşularının çoğu yaşlı, emekli ya da orta-düşük gelirli kişilerdi; Geçen hafta Palisades yangınında tüm evleri kül oldu.

Bar Etoile yönetici şefi Travis Hayden, Palisades yangınında yıkılan Pacific Palisades Bowl Mobile Estates parkındaki evinin kalıntıları arasında duruyor.

(Travis Hayden)

Hayden, yangının PCH boyunca mobil ev topluluğuna doğru ilerlediğini duyduğunda Melrose Hill'deki Bar Etoile'de yemek pişiriyordu. Daha sonra komşularından parkın alevler içinde olduğuna dair mesajlar almaya başladı. Şehrin diğer ucunda yemek pişirmeye devam etti; Oraya asla zamanında varamayacaktı.

Enkazın içinde neredeyse hiçbir şey bulamadı ama büyük büyükbabasının büyük taş havanı ve havan tokmağı, ateşin sıcaklığından çatlamış olsa da hâlâ sağlamdı.

Hayden'in GoFundMe'si endüstri arkadaşlarının, çocukluktaki okul arkadaşlarının, tamamen yabancıların ve dünyanın dört bir yanından gelen insanların isimleriyle doludur.

Hayden, “Topluluğun ihtiyacı olanlara destek olmak için nasıl bir araya geldiğini görmek inanılmaz derecede duygulandırıcıydı ve bu sadece benim için geçerli değil” dedi.

'İşimiz yok'

Palisades yangınının çıktığı sabah, Culver City yakınlarında yaşayan 56 yaşındaki aşçı Jose Lopez, Malibu'daki Reel Inn'de vardiya çalışıyordu.

İkonik deniz ürünleri noktasında 32 yıldır çalışan Lopez, ilk başta yangını pek düşünmediğini söyledi. Restorandan hala kilometrelerce uzakta olduğunu düşündü.

Ancak öğle vakti bir yönetici Lopez ve diğer işçilere ortalığı toplayıp ayrılmaya hazırlanmalarını söyledi. Öğleden sonra 3 civarında Lopez ve diğer üç işçi restoranı kapattı.

O bölgede otobüsler çalışmayı bıraktığından meslektaşlarını Santa Monica'ya bıraktı. Oraya varmaları yaklaşık iki saat sürdü.

Akşam 6 civarında eve vardığında restoranın alev aldığı haberini almıştı. Aklı Reel Inn'de geçirdiği tüm saatlere gitti. Bütün anılar. Bütün dostluklar. Kendisi ve meslektaşları da geçim kaynaklarını kaybetmişlerdi.

“Günden güne işimiz kalmıyor” dedi.

En yaşlı ve en kıdemli çalışanlardan biri olan Lopez, meslektaşlarına cesaret vermelerini ve hepsinin iyi olacağını söyledi. Restoran sahipleri Andy ve Teddy Leonard'a üzüldüğünü söyledi.

Bir şeye ihtiyacımız olduğunda her zaman oradaydılar” dedi. “Bizi asla bırakmadılar”

Reel Inn artık işsiz personel için kendi GoFundMe'sini işletiyor.

Lopez yakında bir işe girmeyi umduğunu söylüyor. Kira borcu var ve pek fazla tasarrufu yok. Yine de Reel Inn yeniden açılırsa geri dönmek istediğini söyledi.