Bit pazarından nasıl gerçek bir Picasso satın aldım?

admin

Administrator
Yetkili
Admin
Global Mod
Farklı ülkelerden gençler enerji dolu, neşeli ve coşkulu bir ağacın etrafında dans ediyorlar. Taşbaskı Picasso imzalıdır. Oturma odamın duvarında asılı duruyor. Bunları birkaç yıl önce Berlin-Friedrichshagen’deki bit pazarından satın aldım; fırsat buldukça pazar günleri ziyaret etmeyi seviyorum.

Resim bit pazarına nasıl düştü? Hikayeyi pazarlamacı kadınla yaptığım konuşmadan yeniden oluşturabilirim. Şöyle bir şey oldu: Ağustos 1973’te Doğu Berlin’de X. Dünya Gençlik ve Öğrenci Festivali düzenlendiğinde Picasso bu festival için bir taş baskı hazırladı.

Bunları Uluslararası Hazırlık Komitesi’ne, Doğu Almanya hükümetine ve komünist gençlik örgütü FDJ Merkez Konseyi’ne bağışladı. Festivalin ardından tablo, Kültür Bakanlığı’nın yönettiği sanat eserleri fonuna girdi.

Bakanlık, Doğu Almanya’daki sanatçıların eserlerini düzenli olarak satın alıyordu; bu, onları tanıtmanın bir yoluydu. Bu resimler çeşitli kurumlara kalıcı olarak ödünç verildi ve odalarında sergilendi. Bu sayede sanat hem tanıtılmış hem de yaygınlaşmıştır.

Reklam | Okumaya devam etmek için kaydırın

Fotoğraf FDGB’ye mi aitti?

Aufbau-Verlag’da sanat eserlerinin teşhirinden sorumlu olan editör arkadaşım Christian S.’den bildiğim gibi, seçilenler yayıncılar olabilirdi. Bakanlıklar veya sözde sosyal kuruluşların yönetim organları da olabilir.

Bunlardan biri FDGB’nin federal yönetim kuruluydu. Batı Alman muadili DGB’nin aksine, “özgür”dü, dolayısıyla Özgür Alman Sendikalar Konfederasyonu’nun “F” harfiydi.

Bu arada, “özgür” ve “demokratik” sıfatları Doğu Almanya örgütleri arasında özellikle popülerdi. Gençlik örgütü kendisine Özgür Alman Gençliği, kadın örgütüne Almanya Demokratik Kadın Derneği (DFD) ve ülkenin kendisine de Alman Demokratik Cumhuriyeti adını verdi. Bu şekilde dilsel olarak gerçekte eksik olan şey telafi edilmiş oldu.

Ama Picasso’ya dönelim. Artık Dünya Festivali için yarattığı taşbaskı FDGB’nin federal yönetim kurulunda asılıydı. Neden sanat kitapları yayınlayan bir yayınevinde ya da tiyatroda ya da müzede değil de orada? Bunun cevabını ancak Kültür Bakanlığı verebilir.

1973’teki X Dünya Gençlik ve Öğrenci Festivali sırasında Alexanderplatz’ın görünümü.Günter Bratke/dpa

Ancak Duvar’ın yıkılması ve Doğu Almanya’nın sona ermesinin ardından, FDGB Federal Yürütme Kurulu da dahil olmak üzere Doğu Almanya ve kurumları “kapatıldı”. Bu görevi yerine getirmek üzere bir avukat görevlendirildi. Tanıdık batı anavatanını terk etmeye ve muhtaç Doğu’ya hukuki yardım sağlamaya hazır olan, bu tür konularda deneyimli uzmanlardan biri.

Friedrichshagen’deki Müggelsee Gölü yakınında bahçeli bir ev satın alarak tanıdık çevresini kaybettiği için teselli buldu. Sorumlu çalışması sırasında, “Picasso” imzalı taş baskı da dahil olmak üzere, emekçi halkın temsilcilerinin sanatsal mirasına rastladı. Görüntünün neşesini takdir etti ve onu özümsedi. Yeni ambiyansa çok yakıştı.

Bit pazarında satış

Yıllar geçti, avukat vefat etti. Artık mirasını halletme sırası dul eşine kalmıştı. Dans eden gençlerin zevkine pek uymuyordu; fazla naif, fazla gerçekçi. Rahmetli kocasını kırmamak için bunu ondan bir sır olarak saklamıştı. Bunu Friedrichshagen’deki bit pazarında teklif etti.

Şimdi neşeli gençliğin tadını çıkarıyordum ve karışık anılarım olan 1973 Dünya Festivali’ni düşündüm. Buraya kadar hikaye olabileceği gibi. Resme daha yakından baktım, özenle çerçevelenmiş ve sırlanmıştı, arkasındaki yapışkan bantları çıkarmak istemedim, bu şekilde eski haline getirebileceğimden emin değildim.

“202” sayısını okudum – bu, litografinin baskı sayısını gösterebilir, ancak taştan çıkarılan her sayfa benzersiz olduğundan, baskıdan farklı olarak görüntü orijinal olarak kaldı. Belki “202” aynı zamanda FDGB federal yönetim kurulunda listelendiği envanter numarasıydı? Yoksa camcı tarafından mı uygulandı örneğin sipariş numarası olarak mı?

En azından bu konuda hiçbir şüphe yoktu, okudum: Kunstglaserei Herbert Schmidt, 1054 Berlin, Weinbergsweg 24. Ayrıca eserini yaptığı günü de not etmişti: 11 Nisan 1969. Doğru okudum, siyah yazılmıştı. beyaz: 1969! 1973 Dünya Festivali ile ilgili güzel teorim boşa çıktı.

Sanatçının o dönemde yaratamayacağı bir tabloyu, camcı, olaydan dört yıl önce nasıl çerçeveleyebilmişti? Dünya Festivali’nde kaldım. O zaman belki 1951’dekiler de Berlin’dekilerdi.

Menşe bağlamı hakkında şüpheler

O zamanlar Picasso hala hatırlayabildiğim bir eşarp tasarlamıştı. Ortasında, Yaratılış’tan bilinen ünlü güvercinin bulunduğu, gagasında zeytin dalı bulunan güvercin motifinin bulunduğu meydan, kısa süre sonra dünya çapında barış güvercini olarak anılan Nuh’a yakın toprakları haber verir.

Pablo Picasso 1950'lerde stüdyosunda.

Pablo Picasso 1950’lerde stüdyosunda.TT/imago

Diğer şeylerin yanı sıra, Brecht’in Schiffbauerdamm’daki Berliner Ensemble’ının perdesini süsledi. Kumaşın üzerinde kıtaların gençliğini simgeleyen siyah, beyaz, kırmızı ve kahverengi yarım profilli dört kafa çerçevelenmiştir. Bu motif pamuklu ve keten kumaşlar üzerine farklı renk çeşitleriyle basılmıştır.

1973’e veda etmek zorunda kaldım; ne yazık ki, bu neredeyse tam 50 yıl önce, Ağustos ayındaydı. Ya da değil. Resim artık bize Dünya Festivali’ni hatırlatmasa da, büyük sanatçı Picasso’yu ve onun ölüm yıldönümünü hatırlatıyordu. Pablo Ruiz Picasso, 25 Ekim 1881’de İspanya’nın Malaga kentinde doğdu, 8 Nisan 1973’te Fransa’nın Mougins kentinde öldü. Yaklaşık 50 yıl önce. Anma Günü kurtarıldı!

Peki bit pazarından aldığım resim gerçekte ne zaman yaratıldı ve neyi temsil ediyor? Biraz araştırma yaptıktan sonra artık kesin olarak biliyordum. Buna “Vive la paix”, çok yaşa barış veya “Danse pour la paix”, barış için dans denir ve Temmuz 1954’te yaratılmıştır.

Fransız Komünist gazetesi bunu 25 Temmuz 1954’te kendi gazetesi Humanité Dimanche’nin Pazar baskısının ön sayfasında yayınladı. Beş gün önce, 20 Temmuz’da Vietnam Demokratik Cumhuriyeti ile Fransa arasında barış anlaşmaları imzalanmıştı. Fransız birliklerinin Dien Bien Phu’daki yıkıcı yenilgisinden sonra.

1946’dan beri o zamanlar Çinhindi olan Vietnam, Laos ve Kamboçya’da devam eden savaşı sona erdirdiler. Bugün Musée d’art et d’histoire Paul Eluard’da tipik Vietnam şapkalarının önceliğini daha iyi anladığım 79 santimetre yüksekliğinde ve 63 santimetre genişliğindeki taş baskıyı görebilirsiniz. Bu arada uzmanlar, dansçıların tipik bir Katalan dansı yaptığını kabul ediyor. Müze, Paris’in kuzeyindeki Saint-Denis’te eski bir manastırda yer almaktadır.

Vincent von Wroblewsky Berlin ve Paris’te yaşıyor. Otobiyografisi “Muhtemelen Alman” 2023’te yayınlandı.

Bu, açık kaynak girişimimizin bir parçası olarak gönderilen bir gönderidir. İle Açık kaynak Berlin yayınevi, serbest yazarlara ve ilgilenen herkese, ilgili içeriğe ve profesyonel kalite standartlarına sahip metinler sunma fırsatı sunuyor. Seçilen katkılar yayınlanacak ve onurlandırılacaktır.

Bu makale Creative Commons Lisansına (CC BY-NC-ND 4.0) tabidir. Yazarın ve Berliner Zeitung’un isminin belirtilmesi ve herhangi bir düzenlemenin hariç tutulması koşuluyla, ticari olmayan amaçlarla kamu tarafından serbestçe kullanılabilir.

Herhangi bir geri bildiriminiz var mı? Bize yazın! brifing@Haberler