Berlin’deki iklim aktivistleri bunu yaz tatilinden sonra planlıyor

admin

Administrator
Yetkili
Admin
Global Mod
Editörüm şu anda Son Nesil’de neler olduğunu soruyor ve bence: Bu açık değil mi? Dünyayı alt üst ediyoruz, iklim kriziyle mücadele ediyoruz, daha fazla adalet için mücadele ediyoruz.

Ama tabii ki hiçbir şey net değil. Altı aydır aktifim ve ne yaptığımızı, değişimin başladığı Arşimet noktamızın ne olduğunu ancak yavaş yavaş anlıyorum. Herrenchiemsee adasında bulunur – 75 yıl önce, daha sonra Alman Temel Kanunu haline gelen şey burada yazılmıştır.

Hitler’e, Nasyonal Sosyalizme ve Auschwitz’e, komşularını basan, kitap yakan, yurttaşlarının altın dişlerini çıkaran, gaz veren, derilerinden abajur yapan Alman vatandaşlarına yanıttı. Bu, Herrenchiemsee’deki büyük törende Frank-Walter Steinmeier’in “barbarlık” dediği şeye yanıttı. Harika bir güzelliğin yanıtı. Nazi Almanya’sı korku ve nefrete kök salmışken, Temel Yasa diliyle ayık ve aynı zamanda dayanışma, saygı ve doğru hareket etme iradesi şarkılarını söyleyen bir metinle sonuçlandı.

“İnsan onuru dokunulmazdır” – benim için bundan daha güzel bir cümle yok, çünkü kendi paradoksunda çok ince bir denge kuruyor. Tam da insan onuru çiğnendiği için bu cümle Almanya’da yapmamız gereken her şeyin üstünde duruyor. Dünyayı görmenin yeni bir yolunu benimsiyor. O bir sözdür.

İlan | daha fazlasını okumak için kaydırın

Barikatlar: Biri gaz pedalına basarsa ölürüm

Bu sözün birazcık da olsa protestomuzda yaşadığını anlamak için bir düzine kez sokakta protesto etmek zorunda kaldım. Orada oturuyorum, yüzüm bir cipin tamponuyla aynı seviyede, bir elim yola yapıştırılmış – biri gaz pedalına basarsa ölürüm, biri bana vurursa kendimi zar zor savunabilirim. Birisi tükürürse, bu aynı. Bu berbat. Bu çok yorucu.

Sorun yok. Olmadan olmuyor.

Süddeutsche Zeitung geçtiğimiz günlerde protestomuz hakkında “Avuçları yatıştırıcı bir şekilde uzatmak başka bir şey ister: sizi korur, tutar ve sakin kalmaya zorlar” diye yazdı – ve bu koruma ve kısıtlama, bu sakinlik, amacımız bu ve bu çelişkili, evet. Tam olarak sağlıklı, barışçıl bir gezegeni sürdürmek istediğimiz için çatışma yaratıyoruz. Çatışmaları tükürmek ve vurmaktan farklı bir şekilde çözebileceğimizi göstermek için çaresizce oturup sohbet talep ediyoruz. Bu çok radikal, sorunun köküne iniyor, çünkü biz hâlâ en güçlünün yasasına göre yaşıyoruz: Biz güçlü insanlar gezegeni kısıtlama olmaksızın sömürüyoruz. Ancak şiddet her zaman karşı şiddete yol açar. Ve eğer isterseniz, dünya şimdi karşılık veriyor.

İki gezegen buluşuyor. Biri diyor ki: “Hiç iyi görünmüyorsun, sorun ne?”

Diğeri diyor ki: “Bende homo sapiens var.”

Birinci der ki: “Merak etme, bu da geçer.”

Barışçıl sivil direniş – Bence bunun geçmemesini sağlamanın yolu bu. Anayasamıza, insan onuruna yakışır bir siyaset yapma biçimi olduğuna inanıyorum. Bunda yeni bir şey olduğuna inanıyorum, çünkü barışçıl sivil direniş bağırmaya, gürültüye ve şiddete dayanmaz, biz insanların şansımız olduğunda ahlaki davranacağımıza güvenir. Ve burada – huzur içinde – büyük bir güç yatıyor.

Protestomuz şimdi nasıl gidiyor? Biz anayasa ultraları şu anda büyük sözler ve küçük işler diyarı Bavyera’da yollardayız ve Eylül ortasından itibaren Berlin’e döneceğiz ve hükümet geçim kaynaklarımızı korumaya başlayana kadar burada kalacağız. Bir dönüm noktasına geliyoruz, sonunda Alman nüfusunun yüzde 80’inin istediği süreci başlatıyoruz: daha fazla iklim koruması.

Bu çılgınca büyük bir hedef, imkansız görünüyor. Ancak iklim krizi de çok büyük ve Almanya’nın bir gün konsolide bir demokrasi olarak Avrupa’nın en büyük barış projesinin merkezinde yer alacağını kim düşünebilirdi? Bunu da insanlar yarattı. Bu da imkansız görünüyordu. Gerçekleşene kadar.

Bu, açık kaynak girişimimizin bir parçası olarak gönderilen bir giriştir. İle açık kaynak Berliner Verlag, serbest yazarlara ve ilgilenen herkese ilgili içeriğe ve profesyonel kalite standartlarına sahip metinler sunma fırsatı verir. Seçilen katkılar yayınlanacak ve onurlandırılacaktır.

Geri bildiriminiz var mı? Bize yazın! briefe@Haberler