Berlin’de öğretmen eğitimi: aşırı kalabalık seminerler, belirli süreli iş sözleşmeleri

admin

Administrator
Yetkili
Admin
Global Mod
Nisan ayında, Berlin’deki üniversiteler yaz dönemini başlatıyor. Birçok öğretmen adayı için bu, önlerinde yüksek lisans derecelerinin son dönemine sahip oldukları anlamına gelir. Yaz tatilinden sonra, sınavları ve yüksek lisans tezini geçtikten sonra, hayatın yeni bir aşaması başlamalıdır.

Birçokları için, hukuk katipliğine başlamak, en az beş uzun yıldır üzerinde çalıştıkları, uzun zamandır beklenen bir hayaldir. Üniversitemdeki bazı öğrenciler için bu hayal artık patlamakla tehdit ediyor. Mezuniyetinin ertelenmesinin nedeni koronavirüs veya önemli bir sınavda başarısız olması değil; Pek çok öğrenci, standart eğitim süresindeki derecelerini risk altında görüyor çünkü başarılı bir derece için katılması gereken kurslar basitçe sunulamıyor.

Berlin’de öğretmenlik derecesi: “Birinci derece çantada ve hiçbir fikrim yok”
  • hisseler
Bunun nedeni, akut öğretmen ve öğretim görevlisi eksikliğidir. Meşru soru, neden daha önce önlem alınmadığına dair ortaya çıkıyor. Öğretmen yetiştirme kursunda, sürekli olarak Almanya’daki mevcut öğretmen açığıyla karşılaşılır ve öğretim görevlileri tartışmaları teşvik eder. İlk ve orta dereceli okullardaki durumun çok farkındalar ve haklı olarak okul sistemini ve eğitim politikasını eleştiriyorlar.

Söylemlerdeki ana nokta, yetenekli öğretmenlerin yokluğunun uzun süredir bilindiği ve açıkça öngörülebilir olduğudur. Üniversite eğitim sistemine yönelik bu eleştirel söylem, öğretmenler tarafından teşvik ediliyorsa, ki bu önemli ve haklıdır, eleştiri kendi saflarından çok uzaklaşmazsa neden üniversiteler burunlarını kıvırmazlar?

yeterli kurs yok

Berlin’deki üniversitemin öğrenim ve sınav yönetmeliğine göre ilköğretim okullarında özel eğitimde uzmanlaşma ile öğretim ilk kez 2014/2015 kış döneminde açıldı. Bu nedenle, üniversitenin belirtilen derslerin tasarlanması ve uygulanmasındaki güçlü ve zayıf yanları belirlemek ve sorunları bilgi ve inancına göre çözmek için halihazırda sekiz yılı vardır.

Ancak, tüm öğrencilere önceden belirlenmiş bir derste yer garantisi verilmek yerine, dersler iptal edilir. Çevrimiçi kurs rezervasyonu yaptırmayı deneyen herkes, programlarına uyan bir kurs bulmanın ne kadar zor olduğunu bilir. Yerler tahsis edildikten sonra, tüm derslere devam edilebilmesi ve standart çalışma süresi içinde tamamlamanın tehlikeye atılmaması için tüm zaman çizelgesinin değiştirilmesi veya yeniden düzenlenmesi gerekir.

Berlin yönetimi: Bir spor salonu açmak neden iki aydan fazla sürüyor?

Berlin yönetimi: Bir spor salonu açmak neden iki aydan fazla sürüyor?
  • hisseler
Yer bulamazsanız son umudunuz öğretim üyesine bir e-posta yazmaktır. Çok fazla şans, nazik sözler ve büyük isteklerle, bazen aşırı kalabalık parkurda yer alabilirsiniz, ancak bu garanti edilmez. Zaten sınırlı ve nadir olan seminer etkinliklerine katılabilmek bazen bir mucizeye varıyor ki bu, yer alamayan talihsizler için artık daha da uzak görünüyor.

Öğretim görevlileri de durumun belirsiz olduğunun farkında ama kendi ifadelerine göre onlar da pek bir şey yapamıyor. Diğer mezuniyet seminerleri sunulacaktı. Bu temelde doğru olsa da, bu seminerler ancak Senato tarafından Yüksek Lisans derecesi sertifikasının alınması ve hukuk stajının başarılı bir şekilde başlaması için belirlenen son tarihten sonra verilmektedir. Bu nasıl bir araya geliyor?

Öğrenci öğretmenler bir konferans salonunda oturmak

Öğrenci öğretmenler bir konferans salonunda oturmakWaltraud Grubitzsch/dpa

Çalışmalarınızı finanse etmek bir zorluktur

Birçok öğrenci bir kayıpta kalır ve ne yapacağını bilemez. Çalışmanın genellikle gerektirdiği muazzam psikolojik strese ek olarak, birçoğu mali baskı altındadır. Bafög, yalnızca kursun standart eğitim süresi içinde tamamlanması ve ebeveynlerin bir kuruş fazla kazanmaması durumunda mevcuttur. Ayrıca birçok öğrenci için çocuk parası alma hakkı, standart eğitim süresini aştıklarında sona erer.

Bu hak, yalnızca ilk mesleki eğitiminizi veya derecenizi tamamlayana kadar geçerlidir ve 25. doğum gününüzde otomatik olarak sona erer. Bir kişi, 13 yıllık okuldan sonra 19 yaşında okumaya başlamışsa ve şu anda beş yıllık standart eğitim süresini aşıyorsa, kişinin halen okurken çocuk parası alma hakkını kaybetmesi ve dolayısıyla bir finansal güvenliğin önemli bir ayağı kaybolur.

Öğretmen açığı: Bu nasıl olabilir?

Öğretmen açığı: Bu nasıl olabilir?
  • hisseler
eğitim maliyetleri; sadece para değil, sinirler de. Derece ve bulunan arkadaşlarla ilgili düşüncelerin yanı sıra artık kendi başlarına hukuk katipliğine başlayabilirler, bir de maddi güvence kaygısı var. Dönem ücretleri, kira, elektrik, gaz ve diğer günlük harcamalar nasıl ödenecek?

Pek çok şok öğrenci için, üniversiteye karşı neden sorusu ve geleceğe yönelik arzulanan yolda onları engelleyen üniversiteye karşı büyük bir anlayışsızlık var. Etkilenen öğrenciler için hızlı, tek tip ve tatmin edici bir çözüm bulunabileceği ve böylece zor kazandıkları hedeflere nihayet ulaşabilecekleri ve 2023 yaz döneminin son dönem olacağı umulmaktadır.

Öğretmen adaylarının belirli süreli sözleşmeleri vardır.

Öğretmen adaylarıyla ilgili mevcut düzenlemeler ayrıca paraya ve sinirlere mal oluyor. Bir öğrencinin örneğin ders uzun sürdüğü için paraya ihtiyacı varsa, okurken okulda çalışmak mantıklıdır. Senato Eğitim, Gençlik ve Aile Departmanına göre, Berlin okullarında acilen öğretmenlere ihtiyaç var ve okullara lisans ve yüksek lisans kurslarından öğrenci öğretmenler kabul ediliyor. Hayalinizdeki işle eğitiminizin yanı sıra ilk pratik deneyimi kazanmak, eğitiminize devam etmek ve eğitiminiz sırasında hayatınızı finanse etmek ister misiniz? İlk bakışta kulağa harika geliyor.

Öğrenciler, çalıştıkları konularda öğretmen olarak çalışmalı ve istişare halinde, öğrencilerin didaktik veya teknik temeli olmayan sözde seçmeli derslerde daha fazla öğretim almalıdır. Ancak, bu genellikle bir sorun haline gelir.

Eğitiminin yanı sıra öğretmenlik yapan lisans programımdan bir öğrenci arkadaşım, okuduğu konulara ek olarak şimdi matematik, spor ve müzik öğretmenliği yapacak. Ne didaktik ne de kapsamlı uzmanlık bilgisine sahip olmadığı için, matematik öğretmek zorunda olmadığına yönelik açık talebe rağmen, bu konuyu öğretmek zorunda kalacak. Öğretimin kalitesi nasıl garanti edilebilir?

Berlin'deki öğretmenlerin büyük hayal kırıklığı: hasta okullar, cinsiyet eşitliğine uygun sertifikalar

Berlin’deki öğretmenlerin büyük hayal kırıklığı: hasta okullar, cinsiyet eşitliğine uygun sertifikalar
  • hisseler
Ayrıca, bir öğretmen adayının sözleşmesi genellikle okul yılının sonu ile sınırlıdır. Yaz tatilinin başlamasıyla birlikte o öğrencinin de sözleşmesi sona erer. Gerekirse sözleşme uzatılabilir, ancak altı hafta boyunca parası yok. O halde günlük hayatın kirası ve diğer masrafları nasıl ödenecek? Yaz boyunca başka bir yarı zamanlı iş aramak zorunda kalanlar her zaman okula dönmeye karar vermiyorlar – bu, Berlin’deki belirgin öğretmen eksikliği göz önüne alındığında ölümcül bir işaret.

Çalışmalarınız sırasında pratik deneyim kazanma fırsatının zaten olması güzel. Ancak soru, buna gerçekten değip değmeyeceğidir. Mevcut durum kesinlikle ne öğrencilere ne de çocuklara adil değil. En başta öğretmen açığına neden olan yanlış kararlar, gerçekten öğrencilerin ve okul çocuklarının sırtına mı uygulanmalı?

Bütçeler kısıtlı, ancak öğrencileri yeterince büyük seminerler ve kalıcı sözleşmelerle daha iyi desteklemenin daha mantıklı olup olmayacağı sorusu yanıtsız kalıyor. Berlin ve Almanya’daki öğretmen eksikliğini gidermek için, gelecekteki toplumumuzun temellerinin üzerine inşa edildiği temeli zayıflatmamak gerekir.

Jona Schubert bir takma addır. Yazarın adı editörler tarafından bilinmektedir.

Bu, açık kaynak girişimimizin bir parçası olarak gönderilen bir giriştir. İle açık kaynak Berliner Verlag, serbest yazarlara ve ilgilenen herkese ilgili içeriğe ve profesyonel kalite standartlarına sahip metinler sunma fırsatı verir. Seçilen katkılar yayınlanacak ve onurlandırılacaktır.