Berlin sokaklarında Noel ruhu: Çiseleyen yağmurda Tauentzien

admin

Administrator
Yetkili
Admin
Global Mod
Bugün S-Bahn’ı hiçbir sorun yaşamadan hayvanat bahçesine götürdüm. İnsanların rahat ve misafirperver olduğu günlerden biri oldu. Böyle günlerde otobüslerde, trenlerde bile insanlar gülümsüyor. Yaklaşan Noel mi yoksa günlük antidepresan dozu mu bilemiyorum. Ancak soğuk ve yağışlı hava da insanları rahatsız etmiyor gibiydi. Belki de Kudamm’daki festival öncesi her zamanki gibi kalabalık olmadığından.

Bu yüzden önce doktora gittim. Oraya geldiğimde bardaklarım yağmur damlalarıyla dolu olduğundan ve buğulandığından, bir hasta hemen bana bir adım atmamı teklif etti. Böylece güzel bir gün olacağını biliyordum. Her yerde sevgi dolu farkındalık. Asistanla olan sohbet de aynı şekilde samimiydi. Ne de olsa doktor.

Rus şarküterisinin dışındaki polis muhafızları da fotoğrafını çekebilmem için isteyerek çerçevenin dışına çıktılar. Savaş nedeniyle korunuyor! Yanındaki Signa inşaat alanı ise bombalanmış bir iskelete benziyor. Bu resim de muhtemelen doğrudur.

Reklam | Okumaya devam etmek için kaydırın

Tauentzien’deki Noel standlarının çoğu hâlâ kapalı. Sıcak şarap satıcısıyla yalnızca kısa ve tesadüfi bir göz teması kuruyorum. Birbirimize bilerek gülümsüyoruz. Belki de hâlâ birbirimize bakan, müşterileri bekleyen ve doğru hediyeler için yarışta sadece ekrana bakmayan tek kişi olduğumuz için. Bu aktif gözlemi KaDeWe’nin önünde çekçekin üzerinde beklediğim zamandan biliyorum. Harika bir tane Zaman kaybı. Ancak: “Zaman açısından zengin olmak istiyorsanız, onu ya vermelisiniz ya da boşa harcamalısınız” (Hartmut Rosa, sosyolog).

Böylece hafif çiseleyen yağmurda yürüyorum ve yüzümde canlandırıcı nemi hissediyorum. Bugün nemlendiriciye gerek yok. Ayrıca ayaktayken işe yaramaz hiçbir şey veya hazır yiyecek tüketilmemelidir. Her zamanki acele etmeden sadece koşuyor ve nefes alıyorum. Berlin’in ortasında küçük bir nimet. Bu sessizliği kimse bozamaz. Müzik yok ve gürültülü trafik yok çünkü Passauerstrasse, Kudamm’daki Rankestrasse gibi araba trafiğine kapalı. Müthiş. Havada huzura benzer bir şey var.

Galeria Kaufhof’un (eski adıyla Wertheim) içinde aslında önceden bildiğim ve bugün her zamankinden daha çok takdir ettiğim kültürlü bir atmosfer var. Kitlesel müşteri kalabalığının azalması sayesinde burada, en azından bugün, rahat alışveriş mümkün hale geldi. Uzun bir araştırmadan sonra ATM’nin yerini soracak bir pazarlamacı bulduğumda, büyük bir nezaketle ve milyon dolarlık bir gülümsemeyle oraya giden yolu anlatıyor.

Yakında benim ve muhtemelen diğer insanların bunu çok özleyeceğimin farkındayım. İnsan temasıyla, uzman tavsiyesiyle ve bazen de biraz sohbetle alışveriş. Bunu yanıma yaklaşan bir satıcıya sessizce, neredeyse duyulmayacak şekilde söylediğimde, muhtemelen yakında işsiz kalacak bir adamın uygun yorumuyla cümlemi doğruluyor. Mutlu Noeller!

Şimdi hızla Kranzlercarré geçidinin altından geçerek kapalı Karstadt Sport’u (Bilka) geçin. Çocuk emeğiyle yapılmış ucuz giysilere bakma ve hatta satın alma isteğine asla boyun eğmem. Ulrich hakkında kısa bir söz. Ama ondan önce kebapçının sahibi bana dün et parçasının 200 kilo olduğunu söyledi. Aynı zamanda iyi bir ruh halinde ve fotoğrafının çekilmesine istekli.

Kebapçının sahibi büyük şişini anlatıyor.Michael Hellebrand arşivi

Son olarak Ulrich’s bugün çok iyi bir ruh halinde çünkü o kadar da kalabalık değil. Yağmurlu hava! Alışılmadık bir şekilde, bir şey istediğimde, çalışan dizlerinin üzerinde alt rafı dolduruyor olmasına rağmen süper dostane bilgiler alıyorum. Daha sonra beni tekrar gördüğünde gülüyor ve 13. reyonda sormadan alternatif bir ürün öneriyor, kasada bile ne bir itişme ne de telaş var. Ve sağlıklı bir bayram geçirmeniz dileği ile güzel ve detaylı bir şekilde vedalaşacağım.

Açık kaynak
Bülten

Kayıt olduğunuz için teşekkürler.
E-postayla bir onay alacaksınız.

Bir kadın ancak S-Bahn’a binerken, yolcuların inmesine izin vermeden arsızca arabaya giriyor. Ama bugün bunu sinirlenmeden yaşayabilirim, çünkü Berlin’de çok Noel havası var. Aynı benim gibi.

Bu, açık kaynak girişimimizin bir parçası olarak gönderilen bir gönderidir. İle Açık kaynak Berlin yayınevi, serbest yazarlara ve ilgilenen herkese, ilgili içeriğe ve profesyonel kalite standartlarına sahip metinler sunma fırsatı sunuyor. Seçilen katkılar yayınlanacak ve onurlandırılacaktır.

Herhangi bir geri bildiriminiz var mı? Bize yazın! brifing@Haberler