Berlin okullarında entegrasyon: Karşılama derslerinin sorunlu yönetimi?

admin

Administrator
Yetkili
Admin
Global Mod
“Kalemin nerede?” Adil’in bu hafta üçüncü kez yanında kalemi ya da defteri yoktu. Neredeyse her gün tüm malzemelerinizi ve araçlarınızı okula getirmeniz gerektiğini tekrarlıyorum; Hoş geldin sınıfının (WK) sınıf lideri olarak günlük yaşam.

Bu aynı zamanda okula gitmenin bir arzu, hava durumu veya aile kutlaması meselesi olmadığı, çünkü çoğu çocuk için “zorunlu eğitim” teriminin yabancı bir kelime olduğu yönündeki uyarıları da içeriyor. İş görüşmem sırasında müdürün önerdiği gibi, bu okuldaki diğer öğretmenlerin neden WK’yı almak istemediklerini hemen merak ettim.

Aslında bu iş çok yorucu; öğretmenlik yaptığım her günün ardından yoruluyorum. Konuştuğumda beş farklı ülkeden, yaşları 7 ile 12 arasında değişen 15 çocuğumun hiçbiri beni anlamıyor. Öğretme nasıl çalışıyor?

Reklam | Okumaya devam etmek için kaydırın

Mesajıma dikkat çekmeye konsantre olmaya çalışıyorum. Adil ve kız kardeşi Baria ancak konuya hakim olmaları durumunda rol aldığından, çocuk öfkeyle kalkıp oynamaya gider, Baria başını masaya koyar ve uyur. (Yine) kayıplardı ve hemen dışarı çıktılar.

Birkaç hafta sonra mülteci konaklama yerindeki sosyal hizmet görevlisine telefon edeceğim. Annenin tek başına yedi çocuğuyla tamamen bunaldığı ortaya çıkacak. Bunu ben de hayal edebilirdim. Ama bana en az onlar kadar ihtiyacı olan başka çocuklarım da vardı.

Yine de tüm çocuklarla güvene dayalı bir ilişki kurmayı başardım; temel mesajımı anladılar: “Öğrenmek sizi akıllı yapar ve biz öğrenen bir takımız.” Birbirimizi seviyorduk. Ancak zor durumlarda tansiyonum her zaman tehlikeli seviyelere yükseldi. Çünkü: Son 20 yıldır editör olarak çalıştım ve hiçbir zaman hoş geldiniz dersine liderlik etmedim. Ayrıca üç yabancı dil de öğrendim ama ne yazık ki Arapça, Rusça, Farsça ve Dari dilini öğrenemedim.

Artık 35 değil 61 yaşındayım, gücüm tükenmez değil. Ve henüz günde dört ila beş saat boyunca kolaylıkla kullanabileceğim, yıllarca denenmiş ve test edilmiş öğretim materyalim yok. Sözleşmeyi imzalarken gereksinimlerim açık olduğundan, bunu erkenden düşündüm.

Yabancı çocuklarla çalışmaktan keyif aldığım için müdür benim için özellikle önemli görünüyordu. Bölgenin karşılama sınıfları koordinasyon ofisinin talimatlarına göre, çocukların Almanca yazmayı ve konuşmayı öğrenmesiyle ilgiliydi. Ancak zaman sorunu yaşayacağımdan şüpheleniyordum.

Öğrenciler için sabit bir referans noktası yok

Yaz tatilinden önce yönetime derslere hazırlanmak istediğimi yazdım ama çocukların nerede olduğunu veya odayı nasıl düşüncelerime dahil edebileceğimi tam olarak tahmin edemediğim için başarısız olmaya devam ediyorum. Ayrıca deneyimli bir öğretmenden kendim için koçluk almayı ve öğrencilerin Alman çocuklarla erken dönemde temas kurabilmeleri için çocuklara sponsorluk yapılmasını istedim.

Yaz tatilinden sonra nihayet odayı gördüğümde, bunun okul sonrası odası olduğu ortaya çıktı; tamamen dekore edilmiş ve çocuklarımın dokunmasına izin verilmeyen el işi malzemeleriyle doluydu. Okul sonrası öğretmenleri bu karara hiç katılmadılar, sonuçta hala boş bir sınıf vardı.

Her gün çocuklarımın okul sonrası bakım odasında ne yaptıklarına dair birçok şikayet alıyorum. Bir keresinde okul sonrası bir öğretmen tarafından sınıfımdan atılmıştım çünkü okul sonrası erken bakım sırasında ve ders başlamadan önce bilgisayarı başlatmak ve materyalimi hazırlamak istiyordum.

Onu çok fazla rahatsız edemezdim çünkü öğretmen masasında sessizce oturuyordu ve cep telefonuyla meşguldü. Benimle konuşmadı ama sessizce ayağa kalktı, okul sonrası bakım müdürünü başka bir odadan aldı ve o da odanın ortasında durarak beni çocukların önünde yüksek sesle azarladı ve beni odadan dışarı gönderdi. .

Ona onu tam olarak neyin rahatsız ettiğini sordum, cevap yok. Bu arada ben de çocuklarım için kendi odamın olmasını tercih ettim. Bakış açımı köklerinden söktüklerini açıkça ortaya koydum; sınıflarını sabit bir referans noktası olarak anlayıp şekillendirmeye yardımcı olsalar iyi olurdu. Ancak yeni gelen biri olarak bu kararı yalnızca kısmen anlayabildim.

Biraz sonra yabancı düşmanlığına ve ayrımcılığa doğru giden olaylar meydana geldi, öyle ki geriye dönüp bakıldığında mekan sorunu da farklı görünüyor. Berlin okullarında yabancı düşmanlığı mı?

Tanık olduğum en bariz örneklerden birinde, çocuklarımın önünde durup onlara sakin olmalarını söylerken yaşlı bir meslektaşımın vurulması oldu. Öğretmen bana 1930’lardaki bir askeri tatbikatı hatırlatan bir ses tonuyla çocuklarıma bağırdı. İkisini kolundan tutup odanın diğer ucuna itti. Çocuklarımın çok gürültülü olduğunu söyledi.

Kafam karıştı, teneffüs sırasında meslektaşımla konuştum: “Ben sizin sınıfınızdan uzak duracağım – ya da tam tersi lütfen. “Bir daha asla çocuklarımdan birine dokunma.” O da kabul etti. Bir keresinde birkaç gün boyunca hasta olduğumda, hoş geldin sınıfında da öğretmen değişimine ihtiyaç duyulmuştu. Malzemeyi e-posta yoluyla teslim ettim. Döndükten sonra bir annenin, öğretmenlerinin oğluna karşı davranışları konusunda okul yetkililerine şikayette bulunduğunu duydum.

Bu meslektaşımız sadece çocuklara bağırmakla kalmadı aynı zamanda oğluna da dokundu. Yani bunlar izole vakalar değildi.

Almanca kitapları olmayan Almanca dersleri

WK’m için herhangi bir öğretim materyali alamadım, bu çok büyük bir sorundu! Bazen sınıfın yalnız olmasına o kadar bağımlıydım ki, tek tek çocuklara bakabiliyordum. Koordinasyon ofisindeki bayan birkaç kez bana materyali alıp almadığımı sordu.

Bana her WK çocuğunun Senato’dan okul yılı başına 100 avroluk bir eğitim yardımı bütçesi aldığını, dolayısıyla herhangi bir mali sorun olmadığını anlattı. Hanımefendi, çocukların mümkün olduğu kadar çabuk normal sınıflara ve Alman çocukların arasına girmesiyle çok ilgilendi. “Hayır” diye cevap vermek zorunda kaldım.

Öğrenme materyalini sağlamak bana çok zaman kaybettirdi, artık ne iyileşme dönemlerim ne de özel hayatım vardı, sadece çalışıyordum. Okul yönetimine Almanca kitapları sorduğumda aylarca idare ile okul yönetimi arasında gidip geldim. Okul yönetimi, koordinasyon ofisinin sorunun bu şekilde öğrenilmesinden memnun değildi.

Bana karşı çok kızgındı. Onu sırtından bıçaklıyordum, dediler, artık benimle ders materyali konuşmuyorlardı, zaten sözleşmem yazın bitiyordu. Altı ay süren sürekli stresin ardından çok hastalandım ve doktorum imdat frenini çekti.

Bu dersi devralan meslektaşımız, deneyimli bir öğretmene birkaç ay boyunca sınıfta eşlik edebildi ve kendisine öğretim materyalleri ve ücretsiz bir sınıf verildi. Arka planda bir şeyler olmuş gibi görünüyordu, ancak bu arada öğretim materyallerime özel olarak 1.800 Euro yatırım yapmıştım. “Harcamalarınızı vergi beyannamenizde talep edebilirsiniz” diyerek erteledim.

Ayrımcılık nerede başlar?

Elbette dost canlısı meslektaşlarım da vardı. Ancak birkaç dostça olmayan olaydan sonra kulaklarımı diktim ve onlara sordum: Burada neler oluyor? Bakın, yabancı düşmanlığı olaylarını gözlemleyen tek kişi ben değildim. Bunun her zaman oradaki günlük yaşamın bir parçası mı olduğunu yoksa karşılama dersine katıldığım için öncelikle kişisel olarak bana mı yönelik olduğunu bilmiyorum. Her ikisinden de şüpheleniyorum.

Kesin olan şu ki, hoş karşılanan çocukları olabildiğince çabuk normal sınıflara aktarabilme isteğim isteksizce desteklendi ve çocuklar entegre olmak yerine izole edildi. Ayrıca bu okulda beni sıklıkla yabancılaştıran genel bir hava vardı.

Ben, çocuklar ve ebeveynlerine günlük bürokratik prosedürlerde kasıtlı olarak hizmet verilmedi. Açıklamalardan biri “Bu ebeveynlerin formu benden hemen alacaklarını düşünmelerine gerek yok” oldu. Kariyerini değiştiren biri olarak uygun Almanca materyal olmadan nasıl idare edebileceğim en azından amirim için bir sorun değildi. Sınıfımızı ziyaret etme davetini kabul etmedi.

İnsanlar önüme daha çok engel koydu, bana daha çok görev verdi ve giderek daha düşmanca davranmaya başladı. Birkaç hafta sonra okul yönetiminin ve birkaç meslektaşımın önceden siyasi görüşe sahip olabileceğini ve diğer ülkelerden gelen kişilerin entegrasyonunu reddetmiş olabileceğini ve bu okulun uzun süredir WK’sının olmamasının tesadüf olmadığını fark ettim. .

Bütün bu olaylarda birbirimize saygı, dayanışma ve yardımseverlik gibi insan faktörünü kaçırdım. Karşılama sınıfı, genel işleyişte rekabetin dışında, hoşgörüyle karşılanan bir sınıf gibi yüzüyordu, ancak toplumsal dayanışma duygusu çok azdı.

Renkli çocuk grubum bunu daha da iyi anladı. Mesela Moldova’dan ya da İran’dan gelen, küçük çocukları üzgün olduklarında teselli eden büyük kızlar vardı. Ya da okul gezisi sırasında kendinden büyük sınıf arkadaşı Adil’i yine çıldırmaya başlayınca sakinleştirmeye çalışan sekiz yaşındaki Afganistanlı çocuk. Üç aylık derslerin ardından Afgan çocuk, tahtadaki kelimeleri kendi başına okuyabilen ilk kişiler arasında yer aldı. En azından bu hedefe ulaşıldığını düşündüm.

“Ulrike Bettmann” yazarın takma adıdır.

Bu, açık kaynak girişimimizin bir parçası olarak gönderilen bir gönderidir. İle Açık kaynak Berlin yayınevi, serbest yazarlara ve ilgilenen herkese, ilgili içeriğe ve profesyonel kalite standartlarına sahip metinler sunma fırsatı sunuyor. Seçilen katkılar yayınlanacak ve onurlandırılacaktır.

Herhangi bir geri bildiriminiz var mı? Bize yazın! brifing@Haberler