Berlin nasıl bu kadar mutlu olabilir?

admin

Administrator
Yetkili
Admin
Global Mod
Kateryna Demerza 28 yaşında ve Rusya’nın Ukrayna’daki saldırı savaşının genişlemesini önlemek için Mart 2022’de Kiev’den Prag üzerinden Berlin’e kaçtı. Kiev Ulusal Taras Şevçenko Üniversitesi’nde felsefe doktora öğrencisi ve Almanya’daki ve özellikle Berlin’deki Ukraynalıların Ukrayna’nın öznelliği ve desteği için çalıştıkları Vitsche eV derneğinin daimi üyesidir. Kateryna Demerza şu anda Potsdam Üniversitesi’nde Köprü Bursu sahibidir. Araştırmaları, mekan, bellek, kimlik ve bunların karşılıklı ilişkileri hakkında felsefi sorulara odaklanmaktadır. 2021’den beri Ivan Honchar Müzesi’nde (Ulusal Geleneksel Kültür Merkezi) araştırmacı ve CEO Club Ukraine’de (Kiev’deki iş kulübü) stratejik danışman olarak çalışıyor. 2020’den beri, Kiev’in kültürel ve mimari mirasının korunmasıyla ilgilenen STK Yenileme Haritasında iletişim yöneticisi olarak yer almaktadır.

Şubat 2022

Şubat ayının başı: kız arkadaşım ve ben Kiev’in merkezinde banyolu ve balkonlu geniş bir daire kiraladık ve sadece iki ay önce bir barınaktan bir köpek yavrusu evlat edindik ve onu büyütmeye çalışıyoruz. Hafta sonları sinemaya gidiyoruz, arkadaşlarla parti yapıyoruz, parklarda yürüyoruz ve yurt dışına ve Ukrayna’nın diğer şehirlerine geziler planlıyoruz. Zevk aldığım ve iki farklı alanda yaptığım iki işim var: kültür ve iş.

24 Şubat gecesi bir makale yazıyorum ve ortağım projenin teslim tarihini karşılamak için sabah 3’e kadar çalışıyor. Birkaç saat sonra ne bu makalenin ne de bu projenin bir önemi kalmayacak.

Bahar 2022

İşgal başladıktan sonra eşim ve ben köpeğimizi ailemin Kiev yakınlarındaki yazlık evine bıraktık ve kız kardeşimin Prag’daki evine taşındık. O zamanlar en mantıklı karar gibi görünüyordu: Prag’da bir dairemiz vardı, bu yüzden diğer mültecilerden yer kaplamadığımızdan emin olmak istedik ve ofisteki stresli ve rahatsız koşullarda olduğundan daha fazla enerjiyle uzaktan meşgul olabiliriz. yazlık ailem. Ancak zaman geçtikçe, savaş önümüzdeki ay bitecek gibi görünmüyordu. Büyük Rus işgalinden sonraki ikinci haftada, Mart ortasındaki çoğu Ukraynalı gibi ben de Batılı ortaklarımızın güçlü askeri yardım sağlamak için hiç aceleleri olmadığını, kimsenin hava sahasını kapatmayacağı ve Rusya’yı tüm ekonomik faaliyetlerinden mahrum etmeyeceğini anlamaya başladım. kaynaklar Bunlar, eski hayatın geri dönmeyeceğine dair ilk farkındalık dalgalarıydı. Ama koşullara uyum sağlamam gerektiğini ve sonra normal hayatımıza geri döneceğimizi düşünerek bu düşüncelerden kurtuldum.

Ruslar için Alman “Nazi tankları Ukrayna’yı işgal ediyor”

Üçüncü hafta çantalarımızı topladık ve Berlin’e taşındık. Birikimlerimiz tükeniyordu ve gönüllülük fırsatları oldukça gelişigüzeldi ve Ukrayna’nın zaferi için çalışma arzumu tatmin etmiyordu. Berlin’de arkadaşlarım vardı, Almanca konuşuyordum ve felsefe çalışmalarım bana bir araştırma merkezinde iş bulma fırsatı verdi.

Bürokratik süreçler ve ev arayışıyla geçen iki haftanın ardından nihayet Vitsche derneğinde gönüllü olmaya başladım. Bu, beni Ukrayna’dan ayrılma konusunda hissettiğim suçluluk duygusundan yavaş yavaş kurtardı, ancak yine de telafi etmedi. Birkaç hafta sonra ilk araştırma ödeneğimi aldım.

Boş zamanlarımızda eşim ve ben, yaşam planlarımızı anlamaya çalışarak şehirde dolaşırdık. O zamanlar aklımızda çoğunlukla Ukrayna’da evimizde yaşıyorduk. Durmadan haberleri okuduk, birbirimize destek olduk, bursumun bir kısmını Ukrayna ordusuna bağışladık ve eve gidebileceğimiz zamanı bekledik.

bilgi kutusu resmi

Fotoğraf: özel

Kişiye

Kateryna Demerza 28 yaşında ve Rusya’nın Ukrayna’daki saldırı savaşının genişlemesini önlemek için Mart 2022’de Kiev’den Prag üzerinden Berlin’e kaçtı. Kiev Ulusal Taras Şevçenko Üniversitesi’nde felsefe doktora öğrencisi ve Almanya’daki ve özellikle Berlin’deki Ukraynalıların Ukrayna’nın öznelliği ve desteği için çalıştıkları Vitsche eV derneğinin daimi üyesidir.

Yaz 2022

Yeni hayatımıza alışmaya başladık: ayrı bir daire bulduk, eski bisikletler aldık ve arkadaşlarımızın “bağışları” ile gardırobumuzu biraz yeniledik. Yerel aktivistler topluluğuna daha fazla entegre oldum ve hatta kendi projelerimin küratörlüğünü yapmaya başladım. Ama aklımıza takılan bir şey vardı, bursum bitecekti, para toplayıp evimize gidecektik.

Burada kendimizi evimizde hissetmedik ve uyum sağlamak istemedik. Birçok arkadaşın ve yurttaşın başka ülkelerde daha iyi bir yaşam arama arzusu bize her zaman yabancı olmuştur. Elbette bir süre dünyanın başka yerlerinde yaşamayı planladık ama Kiev evimiz ve kendimizi topluluğun bir parçası ve değişimin temsilcileri olarak hissettiğimiz şehirdi. Berlin’de kendinizi özgür hissediyorsunuz, ancak şehirde özgürce hareket edebilmeniz ve birçok şeye erişebilmeniz anlamında. Ama kendinizi aktif hissetmiyorsunuz, şehrin yaşamına karışmış hissetmiyorsunuz. Fikriniz duyulmuyor, burada olup olmamanızın umurunda olmayan bir şehirdesiniz. Kiev’de farklı. Biliyorsun burası senin şehrin ve nasıl olacağı da sana bağlı.

Ukrayna’dan veya yakın zamanda silahlı bir işgal yaşamış ülkelerden olmayan insanlarla iletişim kurmak bizim için zordu. Berlin’e 1000 kilometreden daha yakın olan Ukrayna’da her gün insanlar Rus askerleri tarafından öldürülürken, işkence görürken, burada Berlin’de her şeyin nasıl bu kadar mutlu ve sakin olabildiğini bazen anlatamadık. Alman arkadaşlarımız geziler planladılar, bizi doğum günü partilerine davet ettiler, spor salonuna gittiler ve akşamlarını kitap okuyarak geçirdiler. Gerçekliğinde, tüm dikkatini ve enerjisini tüketen sürekli bir savaş yoktu.

Savaş nedeniyle normal dünya anlamını yitirdi. Araştırma burslarım, taktik tıp okumaya ya da orduda bir insansız hava aracı uçurmaya kıyasla önemsiz görünüyordu. Ve zihinsel ve fiziksel olarak dinlenmeyi başardığınız anlarda, birkaç dakika içinde kendi kendinizi kınadığınızı hissettiniz, çünkü arkadaşlarım cephede ölürken veya sürekli füze saldırısı ve işgal tehlikesi altındayken ben nasıl dinlenebilirim.

Bütün bunlara yanlış anlamanın acısı da eklendi. Berlin polisi Rus yanlısı konvoyların şehre girmesine izin verdi, Rus yanlısı topluluğun Ukrayna’dan gelen mültecilere yönelik provokasyon ve tehditlerine yanıt vermedi ve çeşitli aydın ve politikacılar silah sevkiyatını durdurmak için mektuplar imzaladı. Almanya’nın savaşa karşı bazen ikircikli tavrı beni çok etkiledi. Ancak bu durumu değiştirme arzusu galip geldi ve kendimi yine yeni bir eğitim projesine verdim.

Yine de burada arkadaşlarımız vardı, Ukrayna’yı desteklemek ve becerilerimizi geliştirmek için birlikte harika şeyler yaptığımız, benzer düşünen insanlardan oluşan bir topluluk. Eve döndüğümü eskisi kadar net bir şekilde görselleştirmemeye başladım. Evde yeni bir iş bulup bulamayacağım ve ayrıca uzun vadede Vitsche’de uzaktan çalışıp çalışamayacağım sorusu ortaya çıktı. Bir gerginlik hissi vardı: bir yanım burada olmak istiyor, bir yanım eve gitmek istiyor. Ve en kötü his, ne seçersem seçeyim, diğerinden vazgeçtiğim için üzüleceğimi biliyordum.

Güz 2022

Sonbahar ve kışın başlamasıyla birlikte bu düşünceler değişti. Sürekli stres, ikimiz de kelimenin tam anlamıyla sadece benim bursumla yaşadığımız için parasızlık, işleyemediğimiz savaş deneyimlerinin birikmesi ve kısa sürede yaşam koşullarındaki keskin değişiklik nedeniyle (Kiev’deki rahat koşullardan Berlin’deki hayatta kalma koşulları), sinir krizi geçirmeye başladım. Günlerimin çoğunu dizüstü bilgisayarımda her şeyi halletmeye ve bitmek bilmeyen proje teslim tarihlerini karşılamaya çalışarak geçirdim. Bu çalışma hiperaktivitesi, yorgunluğun, bitkinliğin ve yönelim bozukluğunun farkına varmanın tek can simidiydi.

Bilinmeyenin adrenalini tükenmiş, geriye ise öngörülemeyen ve kontrol edilemez bir yönde gelişen bir hayatın farkındalığı kalmıştı. Savaşla birlikte gelen belirsizlik, sosyal medyada ölen arkadaşlar için günlük ölüm ilanları, sonbaharda Ukrayna ordusu için gönüllü olan çok sayıda arkadaş – tüm bunlar yavaş yavaş duygusal duygunun daha da kötüleşmesine katkıda bulundu. Gittikçe daha az neşe hissedebilir hale geldik, gittikçe daha sinirli ve güvensiz hale geldik.

Aynı zamanda ilk kez bir haftalığına eve gittik. Kiev’de dolaştık, ailemizi ve arkadaşlarımızı gördük, köpeğimizi gezdirdik. Arkadaşlar bize ne zaman döneceğimizi sordu ve ailem biraz daha beklememizi söyledi. Yeniden fotoğraf çekmeye başladım ve en sevdiğim sokaklarda yürümekten ve heyecan verici insanlarla tanışmaktan mutlu oldum.

Gri Berlin’e döndük ve sonunda bu zıt deneyimler yüzünden melankoliye ve kafa karışıklığına yenik düştük. Ekim ayında Rusya sistematik olarak enerji altyapısını bombalamaya başladı. Ukrayna’daki insanlar için yeni bir savaş deneyimi aşaması başladı: ışıksız, sıcak ve bazen de susuz yaşam. Bazı arkadaşlarım elektrik ve internet olmadan çalışamayacakları için birkaç hafta içinde yurt dışına gittiler. Ocak sonunda bursum bitti ve nasıl devam edeceğiz diye düşünmeye başladık. Buraya mı yerleşelim yoksa hâlâ fırsatımız varken eve mi dönelim? Yine de bu soru üzerimize sürekli bir yük gibi bindi. Ve sonunda bizi kırdı.

Kış 2022/23

Birkaç sinir krizi geçirdim. Partnerimden ayrıldım. Bir terapiste gittim ve bir ay arkadaşlarımın kanepelerinde yaşadım. Tek dileğim Kiev’deki daireme dönüp bir battaniyeye sarınıp öğle vakti balkondan güneşin batışını ve tüm odayı ışıkla doldurmasını izlemekti. Hayatım ve eylemlerim için bu üzüntü, yorgunluk ve belirsiz sorumluluk yükünü hissetmemek için köpeğimi alıp bütün gün parklarda gezdirmek istedim. Bursum Nisan ayına kadar uzatıldı, bu da en azından ne zaman ve nasıl döneceğime karar vermemi kolaylaştırdı. Şimdi baharda düşüneceğim.

Güzel Almanlarla ortak bir dairede bir oda buldum. Şimdi Vitsche ile birlikte tam işgalin yıldönümünü kutlamak için büyük bir gösteri düzenliyorum. Ve geçen yılki fotoğrafları açmamaya çalışıyorum, sadece bir yıl önce akşamları kız arkadaşım ve köpeğimin beni ” Apparatus” dan en sevdiğim müziği çalan bir plak çalarla beklediği havuzdan eve yürüdüğümü hatırlamamaya çalışıyorum. oynadı

Bu, açık kaynak girişimimizin bir parçası olarak gönderilen bir giriştir. İle açık kaynak Berliner Verlag, serbest yazarlara ve ilgilenen herkese ilgili içeriğe ve profesyonel kalite standartlarına sahip metinler sunma fırsatı verir. Seçilen katkılar yayınlanacak ve onurlandırılacaktır.

Bu gönderi, Creative Commons Lisansı (CC BY-NC-ND 4.0) altında lisanslanmıştır. Yazarın ve Berliner Zeitung’un adının belirtilmesi ve herhangi bir işlemenin hariç tutulması koşuluyla, genel halk tarafından ticari olmayan amaçlarla serbestçe kullanılabilir.

Geri bildiriminiz var mı? Bize yazın! briefe@Haberler