“Araştırmanın siyasallaşması” mı? Michael Meyen pandemi sırasında üniversitesini nasıl kaybetti?

admin

Administrator
Yetkili
Admin
Global Mod
“Ülke durma noktasına geldi. Yenilik başka yerde gerçekleşir. İlerleme de. Bunun birçok nedeni var. Bunlardan biri: bilim. Bu bir aygıttır, bir otoritedir, bir kurumdur. Siyasete tabi, şirketlerin, vakıfların, partilerin hakimiyetinde. Burada tek bir şeyin yeri yok: araştırma özgürlüğü” diyor iletişim bilimcisi Michael Meyen yeni kitabında.

Bunu yaparken, büyük şirketler tarafından satın alınan ahlakçı ruhun ruhu için yararlı bir aptal olmasına isteyerek izin veren bilimsel bir kurumu parçalıyor ve kişisel ve çoğu zaman acı verici deneyimlerini etkileyici bir şekilde anlatıyor. “Bilim günümüzün dinidir. Bir şeyleri başarmak için profesör unvanlarına sahip rahiplere, çalışmalara, akademilere, etik kurullara ihtiyacım var. Akademisyenlerin kutsaması olmadan bağışlanma olmaz” – iletişim bilimcisi Michael Meyen yeni kitabının hemen başında şunu belirtiyor: “Üniversitemi nasıl kaybettim. Otuz yıllık eğitim savaşı. Bir Doğu Almanın Bilançosu”.

Reklam | Okumaya devam etmek için kaydırın

Ancak bu, on ya da 20 yıl önce neoliberalizmin zirvesindeyken de geçerliydi; ancak göç, Corona, Ukrayna veya Ukrayna gibi kapalı konularla uğraşmak zorunda olunan “beyin yıkanmış beyin” (Michael Nehls) çağında da geçerliydi. Yeniden ateşlenen Orta Doğu savaşı Cinsiyet ya da sözde yüzde 100 insan yapımı iklim değişikliği ancak “meşru bir tutuma” (Rezo) sahip olabilir, bu her zamankinden daha ölümcül.

Özellikle de, Meyen gibi, kendi Doğu Almanya biyografinize ve özellikle 1989/90 yıllarına tekrar tekrar atıfta bulunuyorsanız: “İşte, her şeye rağmen, üniversitede ilerlemeyi başaran ve bu anlatıları kamuoyuna sunmaya başlayan bir Doğu Alman. soru sorma ve kişinin akademik itibarını 89 sonbaharının fikirleri ve değerleri için kullanma gücü.”

Michael Meyen, Münih Ludwig Maximilian Üniversitesi'nde Genel ve Sistematik İletişim Çalışmaları Profesörüdür.özel/Eulenspiegel yayın grubu
Özgürlük ve yönetimin eleştirisi

Neydi bu değerler? Özgürlük ve iktidar eleştirisi elbette ön plandaydı ama özellikle bilim son yıllarda giderek bundan uzaklaştı. Bilgiye duyulan susuzluk da azaldı: Bugün Alman üniversiteleri, Silikon Vadisi'nde, Avrupa Merkez Bankası'nda, Washington'da veya Brüksel'de şu anda moda olan şeyleri üçüncü tarafların sloganına göre yeniden canlandırıyor: İşte benim param, bana istediğim sonuçları getir, Araştırmacı ! Bu da bizi açılıştaki alıntıya geri getiriyor – ya da başka bir deyişle: kimin ekmeğini yerim, kimin şarkısını söylerim.

Bir noktadan sonra bu durum entelektüeller için artık tatmin edici olmuyor, üniversitelere ilgileri kalmıyor ve yerlerine kansız bürokratlar geliyor. Genellikle iki tür vardır: Bir yanda kendi alanlarında en azından zirvede olan ama başka hiçbir şeyle ilgilenmeyen uzman aptallar, diğer yanda ise konuyla hiçbir ilgisi olmayan ama bunu yapabilen aptallar. Her dalgaya bindim ve en azından iyi bağlantı kurmanın ne kadar önemli olduğunu öğrendim. Veya başka bir deyişle: geri çekilin, ayağa kalkın; en kötü türden neo-feodalizm.

Açık kaynak
Bülten

Kayıt olduğunuz için teşekkürler.
E-postayla bir onay alacaksınız.

Meyen'in sıklıkla alıntılanan favorisi Amerikalı siyaset bilimci Sheldon Wolin buna “tersine çevrilmiş totalitarizm” adını verir. İktidarın görünümü “demokratik” veya “değer odaklı”dır, ancak özü totaliterdir, ancak Nasyonal Sosyalizm veya Stalinizm'in aksine, kitleler depolitize edilmiş, büyük miktarda vergi parasıyla yeni oyun alanları ve ikame dinler yaratılmıştır. Modern Para Teorisi'nin ve dolayısıyla mevcut finansal sistemin başarısızlığını veya benzeri görülmemiş bir akıl hastalıkları dalgasına dikkat çekmek zorunda kalmak veya bunları halı altına süpürmek gibi gerçek sorunlarla uğraşmaktan kaçınmak. 21. yüzyılın Batılı üniversiteleri özellikle beşeri ve sosyal bilimlerde ön plandadır ve olmaya da devam etmektedir.

Meyen'in kitabı açıkça biyografik özellikler taşıyor; onun acısı birçok yerde göze çarpıyor. Ama onu kim suçlayabilir? 2019 yılı sonunda akademik kariyerinin “zirvesindeydi”. “Doğu Almanya'nın Medya Mirası” araştırma ağının başkanı ve “araştırmanın öncüsü” olarak, Leipzig'deki Çağdaş Tarih Forumu'nda veya “Bavyera'nın oturma odasında” Maximilianeum'da önemli etkinlikleri yönetmesine izin verildi. Örneğin Münih Eyalet Parlamentosu” – ve sonra? Sonra Corona geldi ve Rügen yerlisine karşı düşmanlık başladı.

2021'de Münih'te Corona gerekliliklerine karşı gösteri. Meyen, Corona inkarcılarına yakınlığıyla ve son olarak “yan düşünürlere” yakın olan ve aşırı sağcı çevreyle bağlantıları olan Demokratik Direniş gazetesinin eş editörü olarak defalarca dikkatleri üzerine çekti.Leonhard Simon/imago

Neden? Bugüne kadar, özellikle buna ilişkin “tedbirler” (ve diğer “küresel gündemler”) ile uğraşmak için kalbini bir cinayet çukuruna çevirmedi. Birkaç ay içinde rüzgar değişti: “Bu gençler virüsten korkuyordu. Hepsi. ABD'de doktorası olan ve akademik kariyer için gerekli diğer niteliklere sahip bir kadın, beni aşağı yukarı aptal olarak etiketleyen bir gönderi gönderdi. Dört hafta önce bana 'Mızrak Ucu' sloganlı tişörtü veren kadın [der Wissenschaft] vermişti.”

Peki Meyen tam olarak neyle suçlanıyor? Suçluluk duygusuyla iletişime geçin. Vikipedi her yerde şunu öğretiyor: “Temas suçu suçlaması, doğru ya da yanlış bir şekilde siyasi olarak şüphelenildiğinden şüphelenilen kişilerle 'temas' gibi dışsal bir olguyu vurguluyor; bu kişilerin ne tür bir ilişki içinde oldukları ya da ne tür bir ilişki içinde oldukları herhangi bir rol oynamıyor. içerik 'temas' vesilesiyle gerçekleşen sohbetlerdi. İftiraya uğrayan kişinin kendisinden alıntı yapmak, eylemlerini karakterize etmek, motivasyonlarını, bulunduğu yerleri veya konuştuğu kişileri, yazdığı yayınları, konuştuğu olayları, dahil olduğu organizasyonları isimlendirmek yerine, siyasi olarak şüpheleniliyor ve daha sonra Saldırıya uğrayan kişinin siyasi görüşleri hakkında bir sonuca varılır.

Çok sayıda düşmanlık

Terim, katı komünizm karşıtlığı ve paranoya ile karakterize edilen McCarthy döneminden geliyor. Ve “yanlış” insanlarla fikir alışverişinde bulunan veya tanışan Meyen şunu “öğreniyor”: “Demokrasi istiyoruz ama kimin katılacağına biz karar veriyoruz. Her ne kadar KenFM gibi platformları bilmiyorsak ve kesinlikle orada hiçbir şey izlemiyor olsak da, onlardan ne anlam çıkaracağımızı biliyoruz”; bu onun yalnız olmadığı bir deneyim.

Ancak yaşadığı sayısız düşmanlığın ardından üniversitesinde çok yalnızlaştı: “2022 yaz festivalinde iki çalışanımla tek başıma durdum ve bir bira içtikten sonra oradan ayrıldım.” Die Zeit, Süddeutsche Zeitung, the Süddeutsche Zeitung gibi “kaliteli medya” Bir zamanlar kendisini 'demokrasinin fırtına silahı' olarak öven ve daha sonra hikaye anlatıcısı Claas Relotius'un büyümesine izin veren bir “Blatt” olan Spiegel ve her büyük Alman tren istasyonunda sinir bozucu derecede sinir bozucu olan t-online bunu yapmıştı ” harika bir iş”.

Sonraki iki bölümde Meyen, Bologna Süreci'nin ve “Pisa Lisesi”nin ölümcül ortamında “öğretim ve denetimin” nasıl değiştiğini ve 1920'lerde meydana gelen büyük bir “araştırmanın siyasallaşmasına” yol açtığını gösteriyor. 20. yüzyılda, Alman eğitim kurumlarında yeni bir “kalite” yakalanıyor: “İklim nötr” bir üniversite için çabalamayan, hatta “cinsiyet ayrımı gözetmeyen kişisel isimlerden” vazgeçen herkes, bırakın Alman üniversitesini, liseye bile gitmemeli.

Meyen'in 2002'den beri ders verdiği Münih Ludwig Maximilian Üniversitesi kampüsü.

Meyen'in 2002'den beri ders verdiği Münih Ludwig Maximilian Üniversitesi kampüsü.Felix Hörhager/dpa

Şu anda acı bir şekilde mücadele eden Geç Roma çöküşü. Ancak kitabının son üçte birinde tüm eğitim sefaletini özetleyen Meyen'e dönelim: “Önde gelen medyayı kim kontrol ediyorsa, üniversitelere ne üzerinde çalışmaları gerektiğini dikte edebilir.” Bu bağlamda ve Birk Meinhardt'a (“Gazetemi Nasıl Kaybettim”) dayanarak, sadece Meyen'in kitabının başlığı değil, aynı zamanda her iki Doğu Alman'ın da farkındalığı var: “Ne olursa olsun ne olduğu önemli değil. [man] Doğu Almanya'da deneyimli ve hangi dersler [man] ondan çekti. Kimse umursamaz. Batı medyası, Doğu medyasının kendisine söyleyecek bir şeyi olduğunda el sallayarak uzaklaşıyor.”

Batı Almanya'daki bu kibir, Berlin Duvarı'nın yıkılmasından neredeyse 35 yıl sonra bile değişmedi ve hem gazetecilikte hem de üniversitelerde mevcut – eleştirmenin TU Dresden'de öğrenci ve araştırma görevlisi olarak on yılı aşkın deneyimi bunu doğruluyor. , sloganına göre: “Biz Wessis sizin elinizden tutup bunun nasıl yapıldığını göstereceğiz! Ama birlikte oynamazsanız yazıklar olsun size!” O halde biz olmadan oynayın. Ama eğer savaşmazsanız zaten kaybetmişsinizdir ve bu yüzden Meyen'le aynı fikirde olmak zorundasınız: “Gazetelerimizden, okullarımızdan ve üniversitelerimizden vazgeçmemeliyiz.” Ancak bu hiç de kolay olmayacaktır.

Sven Brajer'in tarihçiler alanında doktorası var, serbest gazeteci ve eğitimli bir perakende satış elemanı.

Bu, açık kaynak girişimimizin bir parçası olarak gönderilen bir gönderidir. İle Açık kaynak Berlin yayınevi, serbest yazarlara ve ilgilenen herkese, ilgili içeriğe ve profesyonel kalite standartlarına sahip metinler sunma fırsatı sunuyor. Seçilen katkılar yayınlanacak ve onurlandırılacaktır.

Bu makale Creative Commons Lisansına (CC BY-NC-ND 4.0) tabidir. Yazarın ve Berliner Zeitung'un isminin belirtilmesi ve herhangi bir düzenlemenin hariç tutulması koşuluyla, ticari olmayan amaçlarla kamu tarafından serbestçe kullanılabilir.

Herhangi bir geri bildiriminiz var mı? Bize yazın! brifing@Haberler