Araba özgürlüğü temsil eder – öyle kalmalı!

admin

Administrator
Yetkili
Admin
Global Mod
Uzak yerler araba ile keşfedilebilir. Sylvenstein rezervuarı, Bavyera.Christian Vorhofer/imago

Ailem Ukraynalı. 1998’de Almanya’ya göç etmeden önce bana şöyle dediler: “Mischa, Almanya, gittiğimiz yer dünyanın en iyi arabalarına sahip ülke: Mercedes, BMW, Audi, Opel, Porsche.” Sadece oyuncak arabalardan bilinen bu araba markaları inanılmazdı. Bu arabaların her yerde olduğu bir ülkeye mi taşınacağım? Bu yüzden Almanya hakkındaki ilk fikrim bir araba ülkesiydi.

Almanya’ya geldiğimizde, ilk olarak 1990’larda Ukrayna sokaklarında kötü şöhretli Mercedes S500’leri saydık. Şaşırtıcı bir şekilde, onlardan sayısız vardı. Burada, bu arabanın menşe ülkesinde, Kuchma döneminin Ukrayna’sındaki gibi oligarklar, suçlular veya yeni zenginler tarafından değil, sıradan doktorlar, avukatlar ve makul işadamları tarafından kullanılıyordu.

Birinci sınıfa başladığımda sınıf arkadaşlarım bana adımı sordu. Onlara bozuk Almancamla adımın Michael olduğunu gururla duyurdum, tıpkı Michael Schumacher gibi. 1990’larda uluslararası olarak tanınıyordu ve ünü memleketim Donbass’a kadar uzanıyordu.

Michael Schuhmacher, Melbourne, Avustralya 1998'de Formula 1'de pit şeridinde

Michael Schuhmacher, Melbourne, Avustralya 1998’de Formula 1’de pit şeridindeHans-Jürgen Schmidt/imago

Ailem ve benim için Schumacher, mükemmel Alman’ın prototipiydi: teknolojiden anlayan, verimli ve hızlı. Ama gerçek çok farklıydı. Alman bürokrasisi ile ilk karşılaşmalar göçmenlik daireleri ve istihdam bürosuydu. 1990’ların sonunda, bunlar Ukrayna’daki devlet kurumlarının çok ilerisindeydi ve yolsuzluktan arınmıştı, ancak çalışanların verimsizliğinden ve işlemenin yavaş hızından bahsetmeye bile gerek yok, olağanüstü bir teknoloji yoktu.

Bir anlatı oluşturulduktan sonra, onu kafanızdan atmak çok zordur, öyle ki sonraki yıllarda benim için arabalar ve Almanlar, Fransızlar ve iyi yemek ya da İtalyanlar ve güzel moda kadar akrabaydı. Dünyanın her yerinden arkadaşlarım ve akrabalarımla yaptığım sohbetlerde bana her zaman Alman arabaları ve birinci sınıf otobanlar soruldu. Bu bir Alman ihracat hitiydi, lastiklerle ilgili popüler kültür.

Araba daha esnek ve daha güvenli

Arabasız bir aileden geliyorum. Ne ailem ne de büyükbabam ne araba sahibiydi ne de araba kullanıyordu. Ailemde ehliyet alan ve büyük otomobil dünyasına adım atan ilk kişi bendim. Annem, Almanya’da ehliyet olmadan tam olarak kalifiye olmadığınızı erkenden içime işledi. Açıkçası Schumacher’in anlatısı çok derindi.

mercedes yıldızı

mercedes yıldızıMarijan Murat/dpa

Hala tipik bir araba delisi olmadım. En yeni sergileri aşağıdan fotoğraflamak için erkek dergileri okumuyorum veya otomobil fuarlarına gitmiyorum. Formula 1 izlemiyorum, arabamı tamir edecek kadar bilgim de yok. Ama geçmişim nedeniyle, bir araba her zaman bir arabadan daha fazlasıydı. Ailemin asla karşılayamayacağı bir otomotiv ilerlemesi, bir tanınma sembolü ve belirli bir özgürlük parçasıydı. Almanya’da benim için yeni perspektifler açıldı.

Ailem çocukken beni her zaman yanlarında götürmeye çalışırdı, müzelere, konserlere ya da yürüyüşlere. Yeni evimi benim için olabildiğince konforlu hale getirmek istediler. Bir gecede yeni arkadaşlar edinmezsin, bu yüzden beni yanlarına aldıklarında her zaman çok minnettardım.

Ancak bu sıkıcı metro yolculukları ve sürekli değişen trenler beni gerçekten rahatsız etti. Kışın çok soğuk, yazın çok sıcaktı. Bir noktada artık bir yerin trenden ne kadar uzakta olduğunu bilmek istemedim, tam önüne park ettim ve içeri girdim. Ay sonunda doğru biletleri almak da benim için bir o kadar stresliydi.

Metro bir noktada durduğundan ve gece otobüslerine güvenmek zorunda olduğunuzdan toplu taşıma da oldukça sınırlıdır. Bunların hiçbiri bir araba için geçerli değil. Hava durumu da sorun değil. Bu nedenle kendi arabamda kendimi çok daha güvenli ve esnek hissediyorum.

Elbette bu renkli romantik Alman otomobil dünyasının bir bedeli ve bir de olumsuz yanı var. Trafik, Almanya’daki en büyük CO₂ kaynaklarından biridir. Emisyonlar, erkeklerin daha uzun saç taktığı ve Opel’in çok revaçta olduğu 1990 seviyelerinde kaldı. O zamanlar, iklim değişikliği ve sonuçları genel bilinçte bugüne göre çok daha az mevcuttu.

Otoyolda yüksek hızlı trafik

Otoyolda yüksek hızlı trafikWolfgang Filser/image

Almanya sorumluluk göstermeli

Yüz yılı aşkın bir süredir pratik olarak değişmeden kalan bir dizel motorun 21. yüzyılda Almanya’da uzun vadede yeri yoktur. Tüm insanların önde gelen otomobil ülkesi olan Almanya’nın emisyonsuz geleceğe gitmek için acilen teknolojiler yaratması gerektiğine inanıyorum. Bireysel hareketliliğin feda edilmesi gerekmez. Aksine: teknolojik ilerleme ve otomobil el ele gidebilir.

Arabaları dünyadaki en büyük kötülük olarak görme ve sürücüleri kınama eğilimine şiddetle karşıyım. İklimin korunması ve özel taşımacılık üzerine devam eden söylem, hareketlilik geçişinin ancak tüm yol kullanıcılarına yeterli ilginin gösterilmesi durumunda geniş çapta kabul edilebileceğini gösteriyor. Hala arabalarla bağdaştırdığım çocukluğumdan kalma özgürlük duygusu kaybolmamalı. Bugün bile, akrabalarımıza başkentimizin toplu taşıma araçlarıyla gitmeye cesaret edemeyecekleri yeni köşelerini göstermek için arabamı kullanabilirim.

Kirlilik ve kıt kaynaklar: Elektrikli arabalarla ilgili sorun

Kirlilik ve kıt kaynaklar: Elektrikli arabalarla ilgili sorun

Bireysel hareketlilik, insanlığın büyük, olumlu bir başarısıdır. Sahip olduğu teknoloji ve bilgi birikimi ile özellikle Almanya’yı, kendi seçkin otomotiv tarihinin Haberin Detaylarıına karşı ekolojik olarak sağlam bir motor yaratmak, özgürlük duygusunu yaşatmak ve böylece yeniden tarih yazmak gibi bir görev olarak görüyorum.

19. yüzyılda, Kaiser Wilhelm II arabanın geleceği hakkında büyük bir yanlış hüküm verdi: “Araba geçici bir olgudur. Atlara inanıyorum.” Onun yanlış anlamaması ve gelecek nesillerin de tıpkı Almanya’da genç bir göçmen olarak benim için mümkün olduğu gibi arabalara olan hayranlığı paylaşabilmesi için toplum olarak elimizden gelen her şeyi yapalım.

Bu, açık kaynak girişimimizin bir parçası olarak gönderilen bir giriştir. İle açık kaynak Berliner Verlag, serbest yazarlara ve ilgilenen herkese ilgili içeriğe ve profesyonel kalite standartlarına sahip metinler sunma fırsatı verir. Seçilen katkılar yayınlanacak ve onurlandırılacaktır.