Anı: Joan Nathan neden bir Yahudi yemek kitabı yazarından daha fazlasıdır?

admin

Administrator
Yetkili
Admin
Global Mod
Geçen yıl Joan Nathan'ın 80. doğum günü partisinden sonraki sabah – Samuel Goldwyn, Lucille Ball ve Judy Garland'ın çeşitli zamanlarda yaşadığı söylenen çiftlik tarzı bir yerleşkede uzun masalı bir Palm Springs toplantısı – gece kutlamasından konuklar yüzyılın ortası vitrini Abernathy House'da brunch'a davet edildiler.

Danimarka'dan, Almanya'dan ve ABD'nin dört bir yanındaki şehirlerden gelen partiye gidenler, önceki akşam Nathan'ı referanslarla ve ailesinin, arkadaşlarının ve meslektaşlarının yardımıyla hazırlanan akşam yemeğiyle kutladıktan sonra kendilerine kahve doldurdular ve havuz kenarındaki muhteşem ortamın tadını çıkardılar. DC'nin Centrolina şefi Amy Brandwein'den baharatlı ekşi agav nektarı ile ızgara lahana; Lulu şefi David Tanis'in narenciye, zeytin ve rezene salatası; Zahav şefi Michael Solomonov'un Philadelphia'dan gönderdiği kuzu; Anson Mills'ten Glenn Roberts'tan yeni bir Tehachapi Miras Tahıl Projesi pirinç çeşidi; Sherry Yard'ın harika doğum günü pastası çarkıfelek meyveli lor ve diğer birçok yemekle zenginleştirildi. Tostlar ve danslar gecenin ilerleyen saatlerine kadar sürdü.

Şimdi, Kaliforniya çöl sabahının gelişiyle birlikte, Nathan parlak gözlerle ve elinde şekerlerle içeri giriyordu. Tarçın, şeker ve kızarmış fındık kokusuyla çevrelenen “Amerika'da Yahudi Yemekleri” kitabının yazarı, kendi hazırladığı schnecken tabaklarını masaya koydu ve grubun yeniden ısıtılmaktan hâlâ sıcak olan yapışkan cevizli ruloların üzerine inmesini memnuniyetle izledi. fırın.

Bu neredeyse hiçbir zaman eli boş gelmeyen bir kadın. Kendi doğum günü brunchında bile.

1

2

3

1. Sıcak cevizli rulolar: Joan Nathan, mutfağında, pişirildikten sonra bir parti Ann Arbor schnecken'ini çevirerek üstüne cevizli olarak servis ediyor. 2. Hamur mayalandıktan sonra schnecken cevizlerin üzerine alt tarafı yukarı gelecek şekilde yerleştirilir ve ardından pişirilir. 3. Sıcak ve yemeye hazır. (Deb Lindsey / Times İçin)

Ve elbette, onun schnecken'i (Almanca'da “salyangoz”) bir veya üç hikayeyle birlikte gelir. Nathan'ın 12 yemek kitabından birkaçında Schnecken tarifleri yer aldı; bazen tatlının tarihsel gelişiminin izini sürüyor ve bazen de kendi tariflerini paylaşan veya kendi tariflerine ilham veren fırıncıları tanımlıyor.

Ancak Nathan'ın schnecken'in son versiyonunu içeren yemek kitabı, ilk kez meraklı kız öğrenciden Yahudi yemekleri konusunda dünyanın önde gelen uzmanına kadar kendi hikayesine tamamen odaklanan bir kitap.

Elbette her Joan Nathan kitabı gibi “Tariflerdeki Hayatım” da diğer insanların hayatlarıyla ilgili hikayelerle dolu.

Gıda ve politika dünyasındaki dikkate değer insanları ve olayları gözlemleme yeteneğiyle Zelig'e benzeyen, ancak dünyanın dört bir yanındaki ev aşçılarının gizli aile tariflerini nazikçe ama ısrarla kandırırken bile kendisi pek sıradan olmayan Nathan'ın hayatı, onun sürekli genişleyen zevklerini yansıtıyor. Amerikan damak tadı.

Nathan'ın, New York'ta yaşadığı ve Abraham Beame yönetimi sırasında Belediye Başkanının Midtown Planlama ve Geliştirme Ofisi'nde çalıştığı sırada, 1974'te hala devam eden Ninth Avenue Uluslararası Yemek Festivali'nin (muhtemelen New York'ta) kuruluşunun arkasındaki itici güçlerden biri olduğunu düşünün. York'un böylesine çok çeşitli mutfak kültürlerini bir araya getiren ilk halka açık toplantısı. O dönemde cadde üzerindeki işletmelerde 22 farklı mutfağın temsil edildiği söyleniyordu. Açılış etkinliğine gıda dünyasından önemli isimler katıldı; bunlar arasında Madhur Jaffrey, Edna Lewis ve Nathan'ın “My Life”ta yazdığı gibi “Alps Eczanesinin önünde durup guacamole gösterisi yapan” Diana Kennedy de vardı.

Nathan'ın ilk yemek kitabının başlığı olan “Kudüs'ün Lezzeti” (Judy Stacey Goldman ile birlikte yazılmıştır), bazılarının bunun yalnızca Yahudi tariflerine ayrılmış bir kitap olduğunu düşünmesine yol açsa da, alt başlığı “Kutsalların Pek Çok Mutfağından Uluslararası Tarifler” Şehir” – birçok farklı kültürü bir araya getiren şeyin ne olduğunu bulmak için ömür boyu süren arayışını ortaya koyuyor.

2005 tarihli “Yeni Amerikan Yemekleri” adlı kitabı, göçmenlerin zevklerimizi nasıl daha iyiye doğru şekillendirdiğini inceledi. “Kral Süleyman'ın Sofrası”nda (2017), El Salvador latkesleri ve Brezilya-Belarus orfoz balıkları da dahil olmak üzere Yahudi diasporasının yiyeceklerini araştırdı. Ve aynı zamanda bir PBS serisi haline gelen 1994 tarihli son kitabı “Amerika'da Yahudi Yemekleri” sadece cholentler, kugeller ve latkeler hakkında değil, aynı zamanda Cajun, Fas, Suriye ve diğer ülkelerin Yahudi masası üzerindeki etkilerini de anlatıyordu.

Nathan'ın New York doğumlu Pearl Gluck'u ve babası Ernest'in 1929'da ABD'ye geldiğinde “arkasında bıraktığı Eski Dünya”ya olan bağını tanımladığı gibi, annesinin “yeniyi kucaklama” arzusunun güçlü bir karışımı olabilir. Toplama kamplarında Yahudilerin öldürülmesi başlamadan önce aile üyelerinin tamamını olmasa da çoğunu Almanya'dan çıkaracak kadar erken. Nathan'ın babası, Almanya'yla tüm bağlarına rağmen, ailenin uzun yıllar geçirdiği Providence'ın Çin ve İtalyan restoranlarında yemek yemeyi seviyordu. Bütün bunlar, Nathan'ın çalışmalarının geleneğe saygı yaydığını – birçok farklı siyasi görüşe sahip ve yemek pişirme becerisine sahip Yahudilerin tatil tariflerine ihtiyaç duyduklarında ona güvenmelerini sağlamanın yanı sıra “yeniyi” öğrenme ve deneyimleme konusunda açıklık ve hatta isteklilik yaydığını gösteriyor.

Joan Nathan'ın “Hayatım” filmindeki tatil tariflerinden biri: Limon Lor Dolgulu Fısıh Cevizli Limon Torte. Torte matzo unu ile yapılır.

(Deb Lindsey / Times İçin)

Fransa ve İtalya'da okuduktan sonra New York'ta Birleşmiş Milletler'deki Madagaskar Cumhuriyeti (şimdiki Madagaskar) Misyonu'nda çalıştıktan sonra İsrail'e yönelmesinin ve kendisini karmaşık bir yönetici olan Kudüs Belediye Başkanı Teddy Kollek için çalışırken bulmasının nedeni bu olabilir. İsrail-Filistin'in bir arada yaşamasını savunmasıyla tanınan politikacı. Yabancı basın ataşesi olarak görevi sayesinde Rolodex'te bağlantılar edindi ve birçok ileri gelenle tanıştı. Bunların arasında Barbra Streisand ve “Hayatım” kitabında yazan insan hakları savunucusu Elie Wiesel ona “depresyonu önlemek için” ne yaptığını sordu. Ona genellikle şehirde yeni bir yürüyüş yolu bulmaya çalıştığını söyledi. “Aynı soruyu ona sorduğumda 'Benim için o kadar kolay değil' diye cevap verdi.”

Kollek için çalıştığı süre Nathan'ı, yayınladığı tariflerle insani bağlantıları bulmaya kararlı bir yemek kitabı yazarı olarak yoluna koyan şey oldu.

“Yiyeceklerin – sadece yiyeceklerin değil – birlikte yemek yemenin, kim olursa olsun birinin masasında yemek yemenin, bunun, yemeğinizi seviyorum demenin bir yolu olduğunu gördüm. Senden hoşlanıyorum,” diyor telefonda. “İnsanlar çok daha rahatlıyor. Bunu Teddy Kollek'ten öğrendim. İnsanlarla yemek yiyerek pek çok engeli aşmayı başardı.”

Nathan'ın “Tariflerdeki Hayatım”da anlattığı en iyi hikayelerden biri, kendisinin ve Kollek'in Kudüs ile Beytüllahim arasındaki bir Arap köyünün lideriyle paylaştığı öğle yemeğine odaklanıyor. “Tüm kakule kabuklarıyla demlenmiş Türk kahvesi”nin ardından Kollek, Kudüs'ün köyün istediği asfalt yol için çok pahalı olduğu için ödeme yapmayacağı haberini verdi.

Sonra meze geldi: Bedevi peyniri, “köyden gelen zeytinyağıyla gezdirilmiş humus”, baba ghanouj, kubbeh, “fırından yeni çıkmış pide” ve arak. Lider tekrar yolunu istedi. Kollek yine hayır dedi.

Nathan, “Muhtar yılmadan, tekrar başını salladı ve ana yemek çıktı… Nablus şehrinin en güzel Filistin yemeklerinden biri” diye yazıyor Nathan.

Bu, “kimyon, tarçın ve çam fıstığıyla kavrulmuş, sumakla pembeye boyanmış tonlarca sotelenmiş soğanla… fırında ısıtılırken zeytinyağına batırılmış büyük bir pidenin üzerinde servis edilen” musahan, tavuktu.

Joan Nathan'ın Filistin musahan tarifi.

(Robert Gauthier / Los Angeles Times)

“Biz ziyafet çekerken dikkat çekici bir şey oldu: Rahatsız olmayı unuttuk. … Tavuğumuzu yiyip nane çayımızı yudumladığımızda herkes istediğini elde etmişti.”

Belediye başkanı “hayatının en güzel yemeklerinden birini” yedi. Köyün yolu açıldı. “Ve ben? Benim ömür boyu sürecek bir kariyerim var. Ayrıca en sevdiğim tavuk yemeğini de aldım.”

Elbette bunca yıl sonra, İsrail ile Hamas arasındaki ateşkes görüşmelerinin başarısızlıkla sonuçlandığı, Gazze'de sivil cinayetlerinin artmaya devam ettiği ve İsrailli rehinelerin hâlâ tutulduğu bir dönemde böyle bir yemeği hayal etmek bugün çok zor.

Nathan, “O zamanlar insanlar birbirleriyle konuşuyordu” diyor.

2001 yılında, “Günümüzde İsrail'in Yemekleri” adlı kitabının yayınlanmasından hemen sonra Nathan bu gazete için şöyle bir hikaye yazdı: “Faslı, Libyalı ve Iraklı Yahudi İsrailli ev aşçılarını ziyaret ettim. … Dürzi, Suriyeli Alevi ve Kürt mutfaklarında yere oturup içli köfte yaptım. … Doğrudan ağaçlardan toplanmış, güneşte öpülmüş incirlerin tadına baktığım Filistin köylerini ve toprağa yerleştirilmiş bir tabun fırınında kutlama kreplerinin pişirildiği ve şekerlenmiş susam tohumlarıyla doldurularak servis edildiği İsrail-Arap köylerini ziyaret ettim. … Ne yazık ki bugün o ilk deneyimleri yaşayamadım. Ülkede insani ilişkileri parçalayacak kadar çok kargaşa var.”

Yine de, “Yahudilerin ve Arapların, her ikisinin de hak iddia ettiği bu toprakların bereketini paylaşabileceği” hayali hâlâ güçlüydü diye yazmıştı.

Şimdi telefonda şunu söylüyor: “Durum çok daha kötü. Bence her iki tarafta da korku çok fazla. Yahudilerle Araplar arasında artık olmayan pek çok dostluk var. Bu, tarihimizin sadece üzücü bir dönemidir.”

Nathan'a hâlâ yemeğin insanları bir araya getirebileceğini düşünüp düşünmediğini soruyorum.

“Eh, sanırım oturmak bunu yapabilir” diyor. “7 Ekim'den bir hafta önce bir arkadaşım beni davet etti [to dinner with] Filistinli bir aileyle bazı şeyler hakkında konuştuk. Muhteşemdi. O akşam yemeğinden sonra eşim ve ben yürüyüşe çıktık. Ancak 7 Ekim'den sonra onu arayamaz oldum. Daha sonra kocası uzanıp bir Yahudi-Arap korosuyla çalıştığını söyledi. Bu koro tüm bu zaman boyunca Kudüs'te çalışmalarını sürdürüyordu ve şimdi Amerika'ya geliyorlardı. Biliyor musun, tek istediği insanların konsere gelmesiydi. Ve düşündüm ki, desteğe yardım etmek ne muhteşem bir şey. … İnsanlarla konuşursanız bu nasıl engelleri ortadan kaldırmaz ki?”

Tarifler

Zaman9 ila 36 saat (30 dakika aktif süre)

Verim12 yapışkan çörek yapar

Zaman1 saat 45 dakika

Verim8 kişilik

Los Angeles Times'ta Joan Nathan'ı bulun Kitap Festivali 20 Nisan Cumartesi günü saat 16:00'da USC Ray Stark Aile Tiyatrosu'nda Rosa Jackson ve Klancy Miller ile yemek anılarını tartışacak.