“Ama iyi Almanca konuşuyorsun” neden bir iltifat değil?

admin

Administrator
Yetkili
Admin
Global Mod
Gençliğim boyunca bir “yabancıya” göre çok iyi Almanca konuştuğum gerçeğiyle sık sık karşılaştım. Bu göze çarpmayan, sözde iyi niyetli iddianın geniş kapsamlı sonuçları var ve bunları dikkatle belirtmek istiyorum.

Böyle bir açıklama yapan herhangi birini ırkçı saiklerle suçlamak bana düşmez. Bana göre bunun ardındaki psikososyal mekanizmalar ilgi çekicidir.

Bu sadece dil becerileriyle ilgili değil

Öncelikle, bir dili konuşmanın sadece iletişim kurabilmek, dili bir amaç için araç olarak kullanmak, toplumda kendine yer bulmak anlamına gelmediğini haklı olarak vurgulayan Fransız psikolog ve sömürgecilikten kurtulmanın öncüsü Frantz Fanon’a değinmek istiyorum. toplum; daha ziyade “tek dünyayı, tek kültürü ele geçirmek” anlamına geliyor.

Bir “yabancıya” göre çok iyi Almanca konuşmam ne anlama geliyor? Bu sadece dili konuşmakla kalmayıp aynı zamanda Alman kültürüne de katıldığım anlamına geliyor. Alman toplumuna asimile olmak için geçmek zorunda kaldığım bazen sancılı süreçten bahsedeceğim.

İlan | Daha fazlasını okumak için kaydırın

Fanon’un ifadesiyle, birinin şaşırtıcı derecede iyi Almanca (“yabancı için”) konuştuğu iddiası, tam tersine, Almanca konusunda daha az yetkin olan diğerlerinin kültüre daha az aşina olduğu ve ayrıca benden daha az Almanca olduğu anlamına gelir. ben.

Açıklama aynı zamanda bir sürpriz unsurunu da gizliyor: Alman olmayanların Almanca’yı bu kadar iyi konuşması beklenmiyor. Hatta bazen dile getirilmeyen bir “Keşke herkes senin kadar Almanca konuşsa” bile olabiliyor.

Franz FanonKHARBİNE-TAPABOR/imago

Bir azalma mı?

Dil bilgim sayesinde, tabiri caizse “diğerlerinin” memnuniyetle bir rehber olarak kullanabileceği bir şablona dönüşüyorum. Bana göre bu cümle bir iltifat gibi değil, daha ziyade Almanca konusunda benden daha az yetkin olan diğer göçmenlere yönelik bir aşağılama gibi geldi.

Alman olmayan bir kişi için çok iyi Almanca konuştuğum ifadesi, daha beyaz olduğum, daha kültürlü olduğum ve dolayısıyla belki de Almanca’yı çok az konuşan ya da hiç konuşmayan yurttaşlarıma ve tüm göçmenlere göre kültürel açıdan daha anlayışlı olduğum anlamına gelebilir. Elbette, “Ama sen iyi Almanca konuşuyorsun!” gibi göze çarpmayan bir cümlenin bu şekilde yorumlanması radikal görünebilir, ancak bu benim deneyimimden ortaya çıktı.

Dilin benim gibi “Almanca konuşamayan” herkese kapalı kalması gereken yaşam ortamlarına nasıl kapı ve erişim açtığını deneyimledim. Bu, Almanlar için olduğu kadar Alman olmayanlar için de genel olarak geçerli olan bir olgu olabilir; Akademik eğitim almış kişiler ile çok az eğitim almış kişiler arasındaki dil farkı dikkat çekici olabilir.

Ama benim amacım bu değil. Yetersiz dil becerisinin yaratabileceği yetersizlik duyguları beni daha çok ilgilendiriyor.

Öte yandan, Alman toplumuna tamamen asimilasyona yönelik nafile girişimlerde ortaya çıkabilecek olası zorluklar hakkında – en azından kişinin kendi kökenlerini inkar etme pahasına.

aşağılık hissi

Almanya’ya taşınmak dünyamı coğrafi olarak genişletse de zihinsel olarak küçüldü. Memleketimizi terk ettiğimizde on yaşındaydım. Almanya’da yaşadıkça kendimi daha aşağılık hissettim.

Lise beşinci sınıfta başladı. Öğrencilerin kitap sunmak zorunda olduğu sözde okuma haftalarının tam ortasında, dil okulundan normal sınıfa yeni geçmiştim. Her yıl düzenlenen okuma yarışmasına en iyi okuyucular kabul edildi.

Seçilenlerden etkilendim ve aynı zamanda onlara karşı kıskançlığa benzer bir şeyler hissettim; Kıskanç türden değil, özlem dolu türden… Ve o gün acıyla fark ettim ki dil, çocukluğumun gözünde ölçülemez derecede artan bazı faydalar sağlıyor.

Belki de bu, Almancayı hızlı ve iyi bir şekilde öğrenmemi ve sonunda gazetecilik mesleğine başlamamı sağlayan önemli bir deneyim oldu. Birkaç yıl içinde Almancayı akıcı ve aksansız konuşmayı öğrendim.

Öğrenciler sunum sırasında sınıfta otururlar.

Öğrenciler sunum sırasında sınıfta otururlar.Lars Reimann/imago

O andan itibaren, yalnızca iki, üç veya dört yıldır Almanya’da yaşadığımı söylediğimde çevremdeki insanları sık sık şaşırtıyordum. O andan itibaren “Ama sen iyi Almanca konuşuyorsun!” cümlesi benim daimi yoldaşım olacaktı.

İyi dil bilgisi yeterli değildir

Başlangıçta dil becerisinin eksikliğine gösterilen tepkinin neden olduğu yukarıda bahsedilen aşağılık duygusu, iyi Almanca’ya rağmen devam etti. Kaldı çünkü hayal kırıklığıyla, sadece iyi Almanca konuşmanın başkaları tarafından eşit olarak tanınmak için yeterli olmadığını fark etmek zorunda kaldım.

Her ne kadar Fanon bir dil konuşmanın her zaman bir kültürü ve dünyayı benimsemek anlamına geldiğini söylerken haklı olsa da bu, tam tersine, asimile olduğunuz kültür ve dünyadaki insanlar tarafından kabul edildiğiniz anlamına gelmez.

Yalnızca iyi Almanca konuşan bir göçmen olarak görülmek istemiyorsam, çok daha fazlasının yapılması gerektiğini fark ettim. Kendimi giderek daha fazla Alman kültürünün bir parçası gibi hissettim. Ancak göçmenlerin ezici çoğunluğunu da içeren alt sınıfın bir parçası olmaya devam ettim.

İki kat marjinalleştirilmiş, olasılıkların en alt sınırında hareket ediyoruz; Neyin mümkün olduğunu hemen hemen görebileceğiniz ve aynı zamanda onun size kapalı kalacağının farkına varabileceğiniz yerden. Biz, yani Alman olmayan arkadaşlarım, ben ve ebeveynlerimiz benim açımdan ne eşit haklara, ne de eşit fırsatlara sahiptik.

Bana öyle geliyordu ki, başarılı olmamız, birimizin “her yere varması” hiç de arzulanmıyordu. Aksine, Almanların çok akıllı olduğu tüm işler için tasarlandık. “Herkes yapabilir” sözü, çok azımızın bunu yapabileceği göz önüne alındığında kötü bir şakadır.

Çünkü çoğu, ilerlemek, ebedi duraklama çemberini kırmak ve hayatta kalmaktan daha fazlasını yapmak için gerekli olan kurumsal yapılara dair bilgiden yoksun. Kendini gerçekleştirme başkalarına ayrılmıştı. Ve eğer elinden geleni yapmadıysan bu senin hatandı.

Ancak yolumuzda açık kapılar yerine neredeyse taşınmaz taşlarla karşılaşmamız ve Alman dünyasında yolunuzu nasıl bulacağınız ve başarılı bir yaşam süreceğiniz konusunda ne destek ne de ipucu almamız, çoğunun potansiyellerini gerçekleştirmesini imkansız hale getirdi.

Sürekli bir arkadaş olarak utanç verici

Kendi yaşam tarzım ile Alman olmayan arkadaşlarımın ve onların ebeveynlerinin yaşam tarzları arasındaki sürekli fark edilen ama adı konamayan asimetri karşısında şaşkına döndüğümde, kökenlerimden de utanmaya başladım. Hakkımda Alman olmayan her şeyden utanıyordum ve bu oldukça fazlaydı.

O kadar utanıyordum ki Alman arkadaşlarımı asla evimize davet etmedim. Çünkü annem ve babam Alman arkadaşlarımın ebeveynlerinden farklı Almanca konuşuyor, farklı yiyecekler yiyor ve farklı türde mobilyalara sahipti.

Noel’i kutlamadığımız için utanıyordum ve bir gün aileme bir Noel ağacı alıp altına hediyeler koymasını sağladım. Noel’i önemsediğimden değil, sadece uyum sağlamak için.

Utancım, o zamanlar kendimi diğerlerinden ayırmak istememden kaynaklanıyor olabilir – kendi ebeveynlerine belirli bir utançla davranan hemen hemen her ergen gibi. Ancak bu sadece nesiller arası bir çatışmadan daha fazlasıydı. Hakkımda Afgan olan neredeyse her şeyi reddetmeye başladım.

Friedrichstrasse metro istasyonundaki güvenlik güçleri

Friedrichstrasse metro istasyonundaki güvenlik güçleriPOP-GÖZ/imago

Baştan sona Alman ya da en azından Avrupalı olmak istiyordum. Bunun için içimdeki farklı olan her şeyi bastırmam gerekiyordu. Bu topluma sadece bir eklenti, ikinci sınıf bir insan olarak değil, eşit bir parça olarak gelmek istiyorsam, farklı olmanın imkansız olduğunu düşündüm.

Günlük yaşamda küçümsenmek

Geriye dönük olarak beni dili öğrenmeye hangi güdülerin yönlendirdiğini belirlemek zor olsa da, sadece ciddi olma şansım olduğunu hemen fark ettiğime ve dili konuşabildiğimi fark ettiğime inanıyorum.

Bunu hem meraktan hem de aşağılık duygusundan yaptım. Beyazlara, Almanlara, hatta toplumun Alman olmayan beyaz kesimine karşı hissettiğim özel bir aşağılık duygusu.

En azından, bilet kontrolörlerinden fırın çalışanlarına ve öğretmenlere kadar insanların, yalnızca bozuk Almanca ile iletişim kurabilen ebeveynlerime, birbirleriyle veya kusursuz Almanca konuşan insanlardan farklı davrandıklarını fark ettiğim için.

Böylece dil bilgisinin çoğu zaman başkalarının bizimle tanışma şekliyle bağlantılı olduğunu fark ettim. Ludwig Wittgenstein’ın bir zamanlar söylediği gibi, eğer dilimin sınırı dünyamın sınırını işaret ediyorsa, o zaman dünyamı mümkün olan en geniş ufka kadar genişletmek için dilimin sınırlarını aşmam gerekiyordu.

Ve yine de: tüm bunlar yeterli değildi. İyi Almanca konuşan bir yabancı olarak kaldım. Alman olmayan biri için çok iyi Almanca konuşmak, benim durumumda olduğu gibi, ait olma arzusunun şekillendirdiği sancılı bir kendini inkar sürecine işaret ediyor. Bu gösteriyor ki biz -ve bununla Alman toplumunu kastediyorum- çeşitlilik ve çoğulculuktan bahsediyoruz, ancak gerçekte ikisine de pek tahammül edemiyoruz. Son fakat bir o kadar da önemli olarak, kendini yüceltmenin ve başkalarının küçümsenmesinin kanıtıdır.

Bu, açık kaynak girişimimizin bir parçası olarak gönderilen bir giriştir. İle açık kaynak Berliner Verlag, serbest yazarlara ve ilgilenen herkese, ilgili içeriğe ve profesyonel kalite standartlarına sahip metinler sunma fırsatı veriyor. Seçilen katkılar yayınlanacak ve onurlandırılacaktır.

Geri bildiriminiz var mı? Bize yazın! brifing@Haberler

Bu yazı Creative Commons Lisansı (CC BY-NC-ND 4.0) kapsamında lisanslanmıştır. Yazarın ve Berliner Zeitung’un isminin belirtilmesi ve herhangi bir işleme tabi tutulmaması koşuluyla, ticari olmayan amaçlarla kamu tarafından serbestçe kullanılabilir.